36 jaar oude Apple 1 voor recordbedrag geveild

Door: chris-koenis | 18 juni 2012 08:08

Nieuws

Een nog werkende Apple 1 uit 1976 heeft bij een veiling in New York ruim 296.000 euro opgebracht. Van de zelfgemaakte pc's zijn er naar verluidt slechts zes op de wereld die nog werken.

Een van de 200 gebouwde Apple 1-computers is bij veilinghuis Sotheby's in New York voor een bedrag van 374.500 dollar opgekocht. Nog nooit betaalde iemand zo veel geld voor de in 1976 door Steve Jobs en Steve Wozniak zelfgemaakte personal computer. Twee jaar geleden ging er nog een Apple 1 voor 213.000 dollar over de toonbank bij een veiling in Londen.

Topstuk brengt dubbel zo veel op

Het betaalde recordbedrag was bijna het dubbele van de geschatte opbrengst. De Apple 1 is het door Apple-grondlegger Steve Wozniak eigenhandig ontworpen en zelfgemaakte moederbord voor een microcomputer bedoeld voor persoonlijk gebruik. In de zomer van 1976 werd het als eerste Apple-pc op de markt gebracht.

Makers Jobs en Wozniak verkochten het apparaat destijds voor het ludieke bedrag van 666.66 dollar. Er werden naar schatting zo'n 200 Apple 1's gebouwd, waarvan er vermoedelijk nog zes in werkende staat verkeren. De historische pc is daardoor een absoluut topstuk geworden op veilingen en staat daarnaast ook in het Computer History Museum in California.

Ook memo Jobs geveild

Tegelijk met de Apple 1 is bij Sotheby's ook een handgeschreven memo uit 1974 van Steve Jobs geveild. In de memo schreef de destijds 19-jarige Jobs instructies tot het verbeteren van één van de spellen van zijn toenmalige werkgever Atari. Het document is bij de veiling voor 27.500 dollar verkocht, eveneens dubbel zoveel als werd verwacht. Toch valt dit alles nog in het niet bij de 1,6 miljoen dollar die een liefhebber eind 2011 heeft betaald voor het oprichtingscontract van Apple.

0 Reactie(s) op: 36 jaar oude Apple 1 voor recordbedrag geveild

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.