3 handige tips voor iTunes

Door: Wouter Hoeffnagel | 01 maart 2013 15:46

Mac

Apple levert op de Mac standaard iTunes mee voor onder andere zowel het aanschaffen en beluisteren van muziek als het beheren van je muziekbibliotheek. De software is ook voor Windows beschikbaar via de website van Apple. Wij zetten drie handige tips op een rij waardoor je sneller, prettiger en eenvoudiger met iTunes kunt werken.

Informatie over muzieknummers aanpassen

Is de muziek in jouw iTunes-muziekbibliotheek afkomstig uit allerlei verschillende bronnen? Dan is de kans groot dat sommige informatie niet is ingevuld of niet of juist informatie wordt vermeld. iTunes biedt je de mogelijkheid deze informatie aan te passen en alle nummers in je muziekbibliotheek op de juiste wijze weer te laten geven.

Zoek eerst in je muziekbibliotheek het nummer op waarvan de informatie niet juist is ingevuld. Klik op op de naam terwijl je de Control-toets ingedrukt houdt om het context-menu op te roepen. Kies in dit menu de optie Toon info. Open het tabblad Info om de informatie over het nummer te bekijken en te wijzigen. Is alle informatie juist ingevuld? Klik dan op Ok om de informatie op te slaan.

Pas de informatie over een muzieknummer in iTunes aan

Heb je bijvoorbeeld een compleet album waarvan de naam van het album niet juist is of de artiest niet juist is ingevuld? In dit geval is het mogelijk de informatie van meerdere nummers in één keer te wijzigen, wat veel tijd kan besparen. Selecteer hiervoor alle nummers die je wilt wijzigen door op de nummers te klikken terwijl je de Command-toets ingedrukt houdt. Klik zodra je alle nummers heb geselecteerd op één van de nummers terwijl je de Control-toets ingedrukt houdt en kies het optie Info in het context-menu. Je kunt nu de informatie van alle nummers gelijktijdig wijzigen. Het gaat hierbij uiteraard om algemene informatie als de artiest die het nummer heeft geschreven, het album waarop deze staat of het jaar waarin het is uitgekomen.

Slimme afspeellijsten

Door een afspeellijst aan te maken kan je bijvoorbeeld je favoriete muzieknummers groeperen zodat iTunes alleen deze nummers afspeelt. Het kan echter veel tijd kosten nummers die je in de afspeellijst wilt toevoegen handmatig uit te kiezen. Het is echter ook mogelijk gebruik te maken van slimme afspeellijsten, waarin iTunes automatisch alle nummers verzamelt die aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Je kunt een slimme afspeellijst aanmaken door in de menubalk van iTunes het menu Archief te kiezen en de optie Nieuwe slimme afspeellijst te openen. iTunes vraagt je nu op te geven aan welke regels of voorwaarden nummers moeten voldoen voordat zij aan de slimme afspeellijst toegevoegd mogen worden. Je kunt hierbij kiezen uit allerlei informatie, zoals artiest, genre, album, een specifiek jaar waarin de muziek is uitgekomen of de beoordeling die een nummer in iTunes heeft gekregen. Je kan aangeven dat geselecteerde muzieknummers de opgegeven informatie wel of juist niet mag bevatten, hierop moet eindigen of juist moet beginnen. Het is mogelijk meerdere regels in te stellen, waardoor je iTunes de nummers voor een slimme afspeellijst zeer nauwkeurig kunt laten selecteren. Klik op de + achter de laatste regel om een nieuwe voorwaarde toe te voegen.

Geef op aan welke voorwaarden een muzieknummer moet voldoen om opgenomen te mogen worden in een slimme afspeellijst

Wil je het maximum aantal nummers in een slimme afspeellijst beperken? Geef dan aan hoeveel onderdelen de slimme afspeellijst mag bevatten. Daarnaast is het mogelijk iTunes zowel in alleen aangekruiste of simpelweg alle onderdelen van je bibliotheek te laten zoeken.

Pas je muziekbibliotheek naar eigen wens aan

iTunes in je muziekbibliotheek en afspeellijsten allerlei informatie weer over jouw muzieknummers. Denk hierbij aan de naam van het nummer, de artiest en het album, de lengte van het nummer en het genre waarin deze valt. Heb jij behoefte aan andere informatie? iTunes biedt je de mogelijkheid zelf te bepalen welke informatie wel of juist niet wordt weergegeven.

Klik terwijl je de Control-toets ingedrukt houdt op de naam van een kolom in iTunes, zoals Naam, Artiest of Tijd. Je krijgt nu het context-menu te zien met daarin alle informatie die je kunt laten weergeven. Denk hierbij aan bitsnelheid, aanschafdatum, de datum waarop je het nummer voor het laatste hebt afgespeeld of iCloud-status. Zodra je hebt geselecteerd welke informatie je wel of juist niet wilt weergeven in iTunes kan je de informatie in de juiste volgorde zetten. Sleep hiervoor simpelweg de kolommen in de juiste volgorde.

Geef aan welke informatie iTunes in je muziekbibliotheek of afspeellijsten moet weergeven

Je kunt de informatie in zowel je muziekbibliotheek als afspeellijsten wijzigen. Beide onderdelen van iTunes geven andere informatie weer en moeten dus apart worden aangepast. Daarnaast kan je per afspeellijst aangeven welke informatie je wel en niet wilt zien.

0 Reactie(s) op: 3 handige tips voor iTunes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.