10 uitermate teleurstellende technologieën

Door: colin-neagle | 19 december 2012 13:34

Mac

2012 was een jaar van innovaties en technologische doorbraken, maar net zo goed een jaar van producten die ernstig tekortschoten. Een overzicht.

1. De Ultrabook

Begin dit jaar was de Ultrabook dé hype van de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Op dat moment leek de positieve stemming terecht. Intel had 300 miljoen dollar reclamegeld in de ultradunne laptops geïnvesteerd en marktvorser IHS iSuppli voorspelde in een jaar tijd 22 miljoen verkochte apparaten. Nu blijkt dat er slechts 10,3 miljoen verkocht zijn. Voor 2013 zijn de verwachtingen naar beneden bijgesteld; in plaats van 61 miljoen zullen er maximaal 44 miljoen verkocht worden. Kopers kiezen toch liever een tablet of the real thing, een MacBook Air van Apple.

2. NFC-technologie

Near-field communications (NFC) wordt al jaren genoemd als technologie van de toekomst. Helaas voor de NFC-leveranciers werd ook 2012 niet het jaar van de grote doorbraak. Alhoewel de technologie op steeds meer smartphones is terug te vinden, ontbreekt het op een populair toestel als de iPhone 5 van Apple. Door zijn eigen op barcodes gebaseerde betaalapp (Passbook) te introduceren, heeft Apple NFC een dreun onder de gordel verkocht. Google Wallet maakt wel gebruik van NFC, maar om dat nu mainstream te noemen, gaat wat ver…

3. RFID

Net als over NFC wordt ook van RFID al jaren verkondigd dat het een grote doorbraak gaat beleven. Maar ondanks alle potentiële voordelen wat betreft productbeheer en sales, vinden bedrijven de risico’s nog te groot en de technologie te lastig te implementeren. Lees hier meer over de FUD die acceptatie van RFID nog tegenhoudt.

4. Social gaming/Zynga

De opkomst en ondergang van de beurskoers van Zynga is exemplarisch voor het snelle succes en de afnemende populariteit van social gaming. Mensen hebben het tegenwoordig wel gezien met sociale games als Words with Friends en FarmVille. In maart stond de koers van het aandeel Zynga nog op 14 dollar 50. Tegenwoordig wordt het voor een prijs rond de tweeënhalve dollar verhandeld. Zynga werd gedwongen werknemers te ontslaan en probeert uit alle macht nog iets te maken van een markt die totaal in elkaar gestort lijkt.

5. PlayStation Vita

De PlayStation Vita leek een mooie toekomst tegemoet te gaan toen eind 2011 slechts in enkele dagen tijd 325.000 exemplaren in Japan verkocht werden. Toch ging het mis met de kleine spelconsole. Vorige maand daalde het aantal verkopen naar een dieptepunt en werden zelfs in het thuisland Japan in een week maar 4000 stuks verkocht. Voorganger PlayStation Portable verkocht zelfs op het dieptepunt nog 12.000 exemplaren per week. Door steeds krachtiger wordende smartphones en de oprukkende tablet, wordt het enthousiasme voor mobiele spelcomputers steeds minder.

6. Apple Siri

Eind vorig jaar werd spraakassistent Siri door analisten een gouden toekomst voorspeld. Maar toen bleek dat Siri problemen bleef houden met commando’s van gebruikers, vooral als deze met een accent werden uitgesproken, werd de reputatie te gronde gericht. Dieptepunt is een class-action rechtszaak tegen Apple vanwege misleidende advertenties rond de functionaliteit van Siri.

7. Apple Maps

Het falen van Siri zou in 2012 al snel overschaduwd worden door een nieuwe blunder van Apple. Vanaf iOS 6.0 neemt Apple afscheid van Google Maps als standaardapp en vervangt het deze met een eigen kaartenapplicatie. Het enige probleem was dat Apple Maps niet echt lekker functioneert en talloze gebruikers heeft laten verdwalen. Apple CEO Tim Cook heeft formeel zijn verontschuldigingen voor de app gemaakt en zelfs gebruikers aangeraden andere apps te gebruiken.

8. Nokia Lumia 900

Als winnaar van de beste smartphone op de CES 2012 leek de Lumia 900 als eerste Microsoft-smartphone potten te gaan breken in de smartphonemarkt. Toen Microsoft in juni aankondigde dat de Lumia 900 niet compatible zou zijn met het in oktober uit te komen Windows Phone 8, was er opeens geen reden meer om de telefoon te kopen. Erger nog, kopers die een Lumia 900 hebben, worden gedwongen over te stappen naar de Lumia 920 of naar een concurrerend apparaat.

9. Airtime

Het is niet erg als je nooit van Airtime gehoord hebt. Slechts 10.000 mensen wereldwijd schijnen het te gebruiken. Maar toen Napster-oprichters Sean Parker en Shawn Fanning hun op Chatroulette geïnspireerde Facebook-app introduceerden, hadden ze veel grotere ambities. Vele celebrities werden voor de camera gesleept om te laten zien hoe eenvoudig de videodienst te gebruiken was. Helaas gooiden privacyzorgen roet in het eten. Ook het feit dat Chatroulette al tijden niet meer hip gevonden wordt, hielp Airtime niet.

10. Facebook

Pas toen de beursnotering een feit was, drong bij beleggers door dat het zakelijke netwerk Facebook eigenlijk geen verdienmodel had. Als Facebook zijn leidende positie binnen de sociale media niet weet te behouden, zal 2012 vooral herinnerd worden als het jaar waarin het begin van het einde werd ingezet.

0 Reactie(s) op: 10 uitermate teleurstellende technologieën

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.