10 apps die je overal kunt gebruiken

Door: volkert-deen | 30 mei 2011 16:00

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Windows, Mac, iPhone, BlackBerry, Android – het zou niet mogen uitmaken welk platform je gebruikt. Met deze 10 apps maakt het niet meer uit welk apparaat je in je hand hebt: je kunt altijd en overal bij de informatie die je nodig hebt.

Mobiliteit en flexibiliteit zijn sleutelwoorden in deze uit de crisis herrijzende wereld. Zeker in de IT heeft tegenwoordig vrijwel iedereen een smartphone – en als het even kan nog een lap- of netbook, een tablet en een desktop-pc. We besteden regelmatig aandacht aan applicaties voor de verschillende mobiele platformen, maar als je werkelijk mobiel en flexibel wilt zijn, zorg je dat je op al die apparaten bij dezelfde apps en dezelfde gegevens kunt.

In dit artikel noemen we 10 handige toepassingen die niet aan een enkel platform gebonden zijn.

Wellicht dat, voor we beginnen, een kleine kritische kanttekening op zijn plaats is. De meeste apps die we in dit artikel noemen maken gebruik van de cloud (of hun eigen servers) om platformonafhankelijk synchroonwerken mogelijk te maken. Hoewel de meeste leveranciers uitputtend benadrukken dat je gegevens bij hen veilig zijn, durven wij daar binnen het bestek van dit artikel geen uitspraken over te doen – in elk geval is vrijwel zeker dat in de meeste gevallen je gegevens onze landsgrenzen zullen verlaten en dus onder andere wet- en regelgeving kunnen vallen. Als het gaat om bedrijfsgevoelige gegevens of andere data die echt niet in vreemde handen mag komen, houd er dan rekening mee dat vrijwel geen van de hier genoemde partijen daar garanties over wil geven.

De apps die we hier noemen hebben allemaal gratis versies, hoewel registratie in verband met de synchronisatie uiteraard wel verplicht is. In de meeste gevallen betekent ‘gratis’ wel dat de apps advertenties tonen – wil je dat niet, dan is er vrijwel altijd ook een betaalde versie beschikbaar.

1. Google Apps

Google is bij uitstek het bedrijf dat zich ten doel heeft gesteld platformonafhankelijk en vanuit de cloud diensten aan te bieden. Met hun Google Apps suite kun je met maximaal tien man gratis gebruikmaken van Gmail, de Google Agenda, Google Docs, Sites, Reader en meer, vanaf alle belangrijke platforms, zodat je altijd over je gegevens kunt beschikken, ongeacht het apparaat dat je op dat moment gebruikt. Google heeft niet voor alle mobiele platforms eigen apps beschikbaar (Apple staat dat kennelijk niet toe, al vind je in de App Store wel een hele reeks apps van derden, zoals de uitstekende gratis GooCal agenda-synchronisatie-app), maar biedt wel twee-weg synchronisatie met de eigen mail-, agenda- en contact-toepassingen van zowel iPhone, BlackBerry als Windows Mobile.

Als dat je wat te ingewikkeld word, kun je zeker voor Android (standaard), meestal voor iPhone, en soms voor BlackBerry en de andere platforms ook nog wat losse apps vinden om de belangrijkste Google Apps te benaderen – en natuurlijk kun je sowieso alles wat je via Google doet altijd in een (mobiele) browser openen. Uiteraard hoopt Google dat zakelijke gebruikers op termijn met het hele bedrijf definitief overstappen op Google Apps for Business – maar voorlopig zijn de belangrijkste Google-functionaliteiten voor individuele gebruikers of kleine groepen (gezin!) nog volkomen gratis en vanaf vrijwel elk platform te benaderen.

2. Wuala en Dropbox

De meeste mensen zijn inmiddels bekend met Dropbox, de clouddienst die je in staat stelt tot 2GB aan data gratis te synchroniseren met andere systemen (en andere gebruikers). Minder bekend is Wuala, dat exact hetzelfde doet, alleen dan met 1GB aan data. Toch heeft Wuala onze voorkeur, omdat deze Zwitserse dienst (van LaCie) nadrukkelijk geen toegang zoekt tot de gegevens die je via de dienst deelt. Sterker: de dienst is zo opgezet dat niemand behalve jij bij je data kan – ook Wuala niet. Wuala is – net als Dropbox – beschikbaar voor Windows, Mac, Linux, iPhone en Android. Alle data die je opslaat in een daarvoor aangewezen map, verschijnt automatisch in een vergelijkbare map op je overige systemen. Desgewenst kun je anderen een downloadlink sturen naar bepaald bestand, zonder dat die ander daarvoor Wuala hoeft te installeren. Uiteraard is tegen een meerprijs ook meer dan 1GB opslag verkrijgbaar.

3. Read It Later

Ken je dat? Soms kom je al surfend over het web pagina’s tegen die je graag zou willen bekijken – maar nu even niet. Read It Later is een service die je in staat stelt dergelijke pagina’s op te slaan, zodat je ze later alsnog kunt lezen – zelfs als je op dat moment niet online bent, en zelfs als je op dat moment een van je andere apparaten gebruikt! Read It Later heeft plug-ins en apps voor alle grote browsers en alle mobiele platformen van enige betekenis. Dankzij hun API verschijnen er bovendien in hoog tempo apps van derden waarin de service is geïntegreerd.

Read It Later doet meer dan alleen webpagina’s opslaan: je kunt zelf aangeven welke opmaakkenmerken het programma meegeeft aan de artikelen die je bewaart, zodat een artikel soms nog beter leest in Read It Later dan op de site waar het vandaan kwam. De standaardfunctionaliteit is gratis, maar er is ook een Pro-versie (€ 2,13 voor Android; € 2,39 voor iOS) met extra functionaliteit, zoals de mogelijkheid artikelen te delen met anderen.

0 Reactie(s) op: 10 apps die je overal kunt gebruiken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.