'Smartphone keylogger ook aanwezig op iOS'

Door: loek-essers | 01 december 2011 11:34

Nieuws

Volgens iPhone hacker Grant Paul is smartphone spyware Carrier IQ ook te vinden op iOS-apparaten. In iOS 5 lijkt de de functie standaard uit te staan. BlackBerry ontkent de software te gebruiken.

Carrier IQ is software die op meer dan 140 miljoen smartphone is geïnstalleerd en ondere andere dienst doet als keylogger. Daarnaast slaat de software ook ongevraagd en onzichtbaar voor de gebruiker sms-berichten op en worden eigenlijk alle acties van de gebruiker op de smartphone gelogd.

Standaard uitgeschakeld

"Carrier IQ, de inmiddels beruchte 'rootkit' of 'keylogger' is er niet alleen voor Android, Symbian, BlackBerry en zelfs webOS. Het blijkt dat Apple tot aan en inclusief iOS 5, een kopie van Carrier IQ op de iPhone meelevert", blogt iPhone hacker Grant Paul, die ook wel bekend staat als Chpwn. Hij werkt onder andere mee aan de alternatieve App Store Cydia en ontwikkelt zelf iPhone-applicaties.

De versie die op iOS 5 staat volgens Paul standaard uitgeschakeld, maar oudere versies zouden wel informatie kunnen versturen naar Carrier IQ. Om de spyware op iOS 5 definitief uit te schakelen is volgens Paul het uitzetten van "Diagnostics and Usage", of in het Nederlands "Diagnose en Gebruik" genoeg. In zijn blogpost beschrijft Paul tot in detail hoe de logfiles van Carrier IQ zijn terug te vinden op iOS 3, 4 en 5

'Geen keylogger op iOS'

Volgens Paul wordt de verbinding met de Carrier IQ servers inderdaad gelegd via een versleutelde ssl-verbinding. Het lijkt er ook op dat, in tegenstelling tot de werking onder Android, dat de iOS versie van de software geen toetsaanslagen logt. "Ik ben redelijk zeker dat het geen toegang heeft tot getypte tekst, webgeschiedenis, wachtwoorden, browsegeschiedenis of tekstberichten en als zodanig deze data niet verzendt", aldus Paul.

Waar zowel Paul als de ontdekker van de software , Android-developer Trevor Eckhart, beweren dat de software door de meeste handsetmakers wordt meegeleverd op hun smartphones wordt dit door verschillende fabrikanten ontkend.

BlackBerry en Nokia ontkennen

Nokia zegt zeer stellig dat er absoluut geen carrier IQ wordt geïnstalleerd in hun fabrieken. En in die fabrieken wordt ook alle afwijkende software bedoeld voor verschillende telco's geïnstalleerd. Ook BlackBerry-maker Research in Motion (RIM) ontkent de software te installeren.

"RIM installeert de Carrier IQ app niet van tevoren op BlackBerry smartphones en staat zijn carrier partners ook niet toe de Carrier IQ te installeren voor de verkoop of distributie", luidt het officiële statement van het bedrijf. Wel blijft RIM de berichtgeving rondom Carrier IQ monitoren en onderzoeken.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: 'Smartphone keylogger ook aanwezig op iOS'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.