'Schrijnende omstandigheden Foxconn duren voort'

Door: chris-koenis | 01 juni 2012 12:02

Nieuws

Werknemers in de Chinese fabrieken van Apple-leverancier Foxconn worden nog altijd uitgebuit en hebben te maken met armzalige werkomstandigheden.

Slechte arbeidsomstandigheden blijven de norm voor de werknemers in de Foxconn-fabrieken waar Apple's iPads en iPhones worden gefabriceerd. Arbeiders werken excessief over, krijgen onderbetaald, werken onder onveilige omstandigheden en worden inhumaan behandeld. Dit alles staat te lezen in een rapport van waakhond SACOM (Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour) dat zegt in de maanden maart en mei opnieuw de fabrieken in Zhengzhou en Shenzhen te hebben bezocht.

'Mensonterende omstandigheden'

De honderdduizenden arbeiders van Foxconn worden opnieuw fysiek en mentaal uitgebuit en moeten structureel langer overwerken zonder daarvoor uitbetaald te worden. Zo zouden voor de release van de nieuwe iPad in april werknemers in een maand tijd liefst 80 uur hebben moeten overwerken. Arbeiders werden daarbij onder mensonterende omstandigheden aan het werk gehouden, blijkt uit de onderzoeksresultaten.

SACOM baseert zich naar eigen zeggen op interviews met 170 fabrieksarbeiders. Daaruit blijkt dat de misstanden die al eerder aan het licht waren gebracht, nog altijd voortduren. Slechts tien procent van de geïnterviewden heeft gehoord van de Fair Labor Association (FLA), die destijds serieuze en zware schendingen van de Chinese wetten op de arbeidsomstandigheden aantrof in de fabrieken van Foxconn en deze wereldkundig maakte.

Mogelijk nog jaar uitbuiting

Diezelfde FLA sloot donderdag nog een deal met Foxconn en Apple waardoor verbeterde omstandigheden een feit moeten worden voor de fabrieksarbeiders. Opvallend genoeg moeten die afgesproken verbeteringen pas uiterlijk in juli 2013 van kracht gaan, waardoor er in principe nog ruim een jaar de mogelijkheid blijft tot uitbuiting van deze grote groep Chinese werknemers.

0 Reactie(s) op: 'Schrijnende omstandigheden Foxconn duren voort'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.