'Retina-MacBook valt niet te repareren' (foto's)

Door: Jasper Bakker | 14 juni 2012 10:45

iPad

De MacBook Pro met Retina-scherm is zo vergaand geïntegreerd dat het nagenoeg niet kan worden gerepareerd. Dit concludeert reparatiebedrijf iFixit na ontleding van de nieuwste Apple-laptop.

De net onthulde MacBook Pro is bijna net zo plat als de vorige generatie van Apple's ultradunne MacBook Air. Apple heeft daarvoor het ontwerp geheel herzien, legt topdesigner Jonathan Ive uit in een promotievideo. Het Amerikaanse reparatiebedrijf iFixit ontdekt dat dit ook nadelige gevolgen heeft voor consumenten.

Cijfer: 1

Zo blijkt uit een ontleding van de Retina-laptop dat veel onderdelen dermate dicht op elkaar zijn gezet dat reparatie in de praktijk zeer moeilijk tot onmogelijk is. Net als bij bijvoorbeeld de iPad en de MacBook Air.

Zo is in de MacBook Pro met Retina-scherm de accu vastgelijmd en praktisch niet los te krijgen zonder risico van beschadiging van andere componenten. De prijzige laptop krijgt van iFixit het cijfer 1 op een schaal van 10 voor 'repareerbaarheid'. Een gebruiker wiens Retina-MacBook stuk gaat, is op Apple aangewezen voor vervanging.

“Apple heeft al de dingen die we haten, verpakt in één prachtig klein pakket", zegt iFixit tegen Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com. Het Retina-loze MacBook Pro-model van vorig jaar kreeg toen nog een 7 voor de mate waarin onderdelen van de laptop zijn te vervangen. Het nieuwe model zonder Retina-scherm is nog niet ontleed door iFixit.

Vastgesoldeerd geheugen

De beperkte mogelijkheden voor componentvervanging in de nieuwe Retina-MacBook betreffen niet alleen reparatie. Ook het upgraden van onderdelen door gebruikers of elektronicaleveranciers is flink bemoeilijkt. Het hoofdgeheugen is vastgesoldeerd op het moederbord, net als in de MacBook Air. Verder blijkt de ssd (solid state drive) van een nieuw, bedrijfseigen type, waardoor huidige ssd's niet in de MacBook Pro met Retina-scherm zijn te gebruiken.

0 Reactie(s) op: 'Retina-MacBook valt niet te repareren' (foto's)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.