'Opslaan locatiedata door Apple is overtreding'

Door: rene-schoemaker | 16 mei 2011 17:43

Mac

Locatiedata moet worden beschouwd als persoonlijke data en valt dus onder de geldende privacywetgeving. Daardoor is onder meer Apple in overtreding en kan het bedrijf vervolgd worden.

Het privacyadviesorgaan WP27 adviseert die beslissing aan de Europese Commissie. WP27 bestaat uit de privacywaakhonden van 27 Europese landen, waaronder het Nederlandse CBP. Voorzitter van WP27 is de Nederlander Jacob Kohnstamm, de leider van het CBP. Het advies, dat eind deze week officieel wordt, is door een anonieme bron gelekt naar de New York Times.

Apple’s iPhone, maar ook toestellen met Android, blijken de geografische locatie van de telefoons op te slaan en door te geven aan derden. Bij Apple is dat aan het licht gekomen nadat het bedrijf de gebruikersvoorwaarden van iTunes eind vorig jaar wijzigde. Na onderzoek bleek in april tevens dat Apple via iPhones locatiedata verzamelt. Apple sprak eerst van een systeemfout, maar de nieuwste versie van iOS blijkt nog steeds die data op te slaan, zij het “slechts” voor zeven dagen.

In diverse landen al onderzoek

Inmiddels zijn in landen als Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland en Italië. Vanmorgen werd bekend dat ook het CBP onderzoek gaat doen, op aandringen van het ministerie van Justitie. In de VS hebben onder meer consumentenorganisaties al rechtszaken tegen Apple aangespannen. Het Amerikaanse parlement is een hoorzitting begonnen, waarbij Apple moet getuigen.

Google’s Android verzamelt eveneens locatiedata, maar zegt dat die gegevens geanonimiseerd worden voordat ze op Googles servers belanden. Ook moeten gebruikers van Android van te voren toestemming geven voor het verwerken van de locatiedata.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: 'Opslaan locatiedata door Apple is overtreding'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.