'Apple geeft Mac OS-gebruikers vals gevoel van veiligheid'

Door: Wouter Hoeffnagel | 18 april 2012 15:06

Mac

Apple heeft gebruikers jarenlang een vals gevoel van veiligheid gegeven wat betreft Mac OS. Het besturingssysteem wijkt wat betreft beveiliging nauwelijks af van Windows. Desondanks zijn veel Mac OS-gebruikers ervan overtuigd dat Apple-computers immuun zijn voor malware en virussen.

Dit zegt Eugene Kaspersky, oprichter van het beveiligingsbedrijf Kaspersky, op zijn blog. Kaspersky omschrijft Mac OS-gebruikers als naïef en onachtzaamheid, iets wat vooral veroorzaakt zou worden door het valse gevoel van veiligheid dat Apple de gebruikers al jaren geeft. Apple zou al vele malen door beveiligingsexperts gewaarschuwd zijn voor de gevolgen van deze werkwijze, maar alle waarschuwingen tot nu toe hebben genegeerd.

Kaspersky zegt de indruk te krijgen dat Apple is gaan geloven in de hype die het bedrijf zelf heeft gecreëerd en net als de gebruikers ervan overtuigd is geworden dat Mac's onkwetsbaar zijn. In de nasleep van de Flashfake-/Flashback-trojan zou het bedrijf nog in shock zijn en nog niet goed beseffen wat er precies is gebeurd.

Apple reageerde laat

Kaspersky stelt dat dit de enige verklaring is voor het feit dat Apple de kwetsbaarheid die de trojan mogelijk maakte pas na twee maanden verhielp. Ook zou het verklaren waarom Apple de tool om de trojan te verwijderen erg laat beschikbaar stelde. Deze tool verscheen een week nadat antivirusbedrijven een vergelijkbare tool hadden uitgebracht.

Kaspersky is niet het enige antivirusbedrijf dat kritiek heeft op de wijze waarop Apple met de Flashback-trojan omgaat. Ook DrWeb, het Russische antivirusbedrijf dat het botnet ontdekte dat was gecreerd met behulp van de trojan, uitte eerder flinke kritiek. Zo zou Apple niet communiceren met beveiligingsbedrijven en zelfs hebben geprobeerd een server die werd gebruikt om het Flashback-virus te analyseren uit de lucht te halen.

0 Reactie(s) op: 'Apple geeft Mac OS-gebruikers vals gevoel van veiligheid'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.