'Apple betaalt groot deel van salarisverhogingen bij Foxconn'

Door: Wouter Hoeffnagel | 04 september 2012 14:32

Nieuws

Apple betaalt vermoedelijk een flink deel van de salarisverhogingen van Foxconn-medewerkers. Door de salarisverhogingen zouden de winstmarges van Hon Hai Precision Industry, het moederbedrijf van Foxconn, moeten dalen. Dit blijkt echter niet het geval te zijn, terwijl Apple wel minder winst maakt.

AppleInsider heeft een mededeling aan investeerders van analist Adnaan Ahmad van de Duitse Berenberg Bank in handen. Admad stelt dat Apple waarschijnlijk een flink deel van de salarisverhogingen bij Foxconn heeft betaald. De analist baseert zich hierbij op de flink teruglopende winstmarges van Apple.

Meer winst voor Hon Hai

Hon Hai zag zijn winstmarges afgelopen kwartaal toenemen. Dit terwijl het bedrijf aanzienlijk meer kwijt zou moeten zijn aan personeelskosten door de salarisverhogingen. De personeelskosten zijn naar schatting met maar liefst 100 procent toegenomen. Ahmad stelt dat Hon Hai afgelopen kwartaal met een aantal klanten betere overeenkomsten heeft weten te sluiten, waardoor het bedrijf meer winst maakt. Dit zou echter niet voldoende zijn om de hogere personeelskosten te compenseren.

Apple zag zijn winstmarges echter dalen van 47 procent naar 42,8 procent. Voorspellingen voor de maand september wijzen zelfs op een verdere daling tot een winstmarge van 'slechts' 38,5 procent. Dit is volgens Ahmad een duidelijke indicatie dat het bedrijf een belangrijk deel van de salarisverhogingen bij Foxconn voor zijn rekening neemt.

Kritiek op Foxconn

Foxconn ligt al lange tijd onder vuur vanwege de slechte werkomstandigheden in zijn fabrieken. De Fair Labor Association voerde op verzoek van Apple een onafhankelijk onderzoek uit in de fabrieken, dat bevestigde dat de omstandigheden verre van ideaal waren. Naar aanleiding van dit onderzoek voerde Foxconn een flink aantal verbeteringen door, waaronder de salarisverhogingen. De omstandigheden zouden inmiddels dan ook al sterk verbeterd zijn. Desondanks voldoen de fabrieken nog niet aan de Chinese arbeidswet.

0 Reactie(s) op: 'Apple betaalt groot deel van salarisverhogingen bij Foxconn'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.