'Amazon werkt aan goedkope iPad-killer'

Door: Redactie Computer!Totaal | 29 augustus 2011 09:45

Nieuws

Het succes van de sterk afgeprijsde HP TouchPad lijkt voor Amazon reden om een goedkope tablet te lanceren. Afgeprijsde Android-tablets lijken een gat in de markt.

De dumpverkoop van de HP TouchPad (en de resulterende run op de tablet) bewees een ding: als het goedkoop genoeg is, volgen de kopers vanzelf. Dit is goed nieuws voor Amazon, dat eind volgende maand een goedkope Android-tablet uit wil brengen.

Lees ook:

Apple onthult 'teleurstellende' iPad 2

13 Onmisbare iPad 2 accessoires

9 Typische iPad-problemen

Tabletoorlog: Android 3.1 vs. iPad 2

Volgens de krant New York Post, die zich baseert op anonieme bronnen, wil de online boekverkoper met een tablet komen die honderden euro's goedkoper zal zijn dan de populaire Apple iPad. Amazon zou een strategie overwegen waarbij de verkoopaantallen op korte termijn prioriteit genieten en pas later gedacht zal gaan worden aan winst maken.

Console-strategie

New York Post bericht niet over de exacte prijs, alleen dat deze dus aanmerkelijk lager zal liggen dan de iPad, die momenteel vanaf een prijs van 479 euro van eigenaar verwisselt. De strategie waarbij in eerste instantie flink verlies op een product wordt geleden, is niet uniek in harware-land. Zo deden Microsoft en Sony hetzelfde met de Xbox 360 en PS3 consoles, om het verlies aan hardwareinkomsten later goed te maken met softwareverkopen. Ook Amazon hoopt dat consumenten relatief veel zullen besteden in applicatiewinkels. Of deze strategie werkt voor tablets moet nog worden bezien, maar in de consolemarkt is het succesvol gebleken.

Over het apparaat zelf is nog niet veel bekend. Op basis van de beschikbare informatie, zou het gaan om een 9" tablet op basis van een Android 3.2 besturingssysteem. Daarmee zou de mobiele computer iets kleiner worden dan de 10,1" iPad, maar wel aanmerkelijk groter dan de duurdere 7" Samsung Galaxy Tab.

Amazon zou twee versies van de tablet overwegen: eentje met een dualcore processor voor de gemiddelde consument en een krachtige quadcore versie voor de veeleisende (zakelijke) gebruiker. Het bedrijf zelf laat weinig los over de plannen en meldt zelf op zijn website "stay tuned".

De plannen van Amazon zouden een gat in de markt kunnen aanboren, ook al wordt de tablet voorzien van mindere specificaties dan de iPad. Ook de TouchPad was qua hardware minder dan de tablet van Apple, maar ging als warme broodjes over de toonbank toen de prijs drastisch verlaagd werd. Hetzelfde kan van toepassing zijn op een honderden euro's goedkopere Amazon-tablet.

Gunstig voor tabletkopers

Het lijdt in ieder geval geen twijfel dat de tablet-oorlog gunstig zal uitpakken voor de consument. Het prijseffect van de HP TouchPad en het toenemende concurrentiegeweld uit de Android-hoek zou ook Apple ertoe kunnen bewegen dat het de prijs van de iPad naar beneden bijstelt. Laten we niet vergeten dat het bedrijf vorig jaar al met het huidige succesproduct begon en de fabricagekosten waarschijnlijk op een punt zijn aanbeland dat een prijsdaling er alleen maar voor zal zorgen dat het bedrijf nog meer verkoopt en nog meer winst zal maken. Het zou een interessante overweging voor de feestdagen kunnen zijn.

0 Reactie(s) op: 'Amazon werkt aan goedkope iPad-killer'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.