Zo zet je 360 graden-video's online

Door: Richard Veenstra | 19 januari 2017 07:01

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Om professionele 360 graden-video's te maken, heb je een speciale camera nodig, maar met je smartphone kun je ook al een heel eind komen. In dit artikel kun je leren hoe je een 360 graden-foto of -video maakt en deze online zet. Ook geven we tips hoe je het beste een timelapse-video maakt met je smartphone en een simpel accessoire.

01 Google Street View installeren

Er zijn een paar apps waarmee je 360 graden-foto’s kunt maken, maar Google Street View is de makkelijkste. Hierin zit namelijk een functie ingebouwd waarmee je zogenaamde photo spheres kunt maken. Open de app op je iPhone of Android-apparaat en tik op Overslaan om de introductie over te slaan. Geef eventueel toestemming dat de app je locatie mag gebruiken, zodat er locatiegegevens aan de te plaatsen foto kunnen worden toegevoegd. Je kunt photo spheres van anderen bekijken door op Aanbevolen te tikken, de kaart uit te zoomen en op één van de rode stippen te tikken.

02 Foto’s maken of importeren

Tik op de oranje knop rechts onderin. Kies vervolgens voor Camera om met de camera van je smartphone een 360 graden-foto te maken. Als je een 360 graden-camera hebt, kun je voor Externe 360º-camera linken kiezen. Heb je al eens een 360 graden-foto gemaakt met een andere app, dan kun je voor 360º-foto’s importeren kiezen en de gemaakte foto’s naar de app kopiëren.

De instructie laat zien dat je een set foto’s moet maken door de camera rond te draaien. Het is hierbij belangrijk dat je je smartphone in portretmodus houdt. Als je klaar bent om je foto op te nemen, tik je op Camera openen. De app vraagt je nu om je camera op de oranje stip te richten. Zodra je de oranje stip hebt gecentreerd, maakt de app automatisch een foto.

Niet geschikt

Sommige toestellen zijn niet geschikt om 360º-foto’s mee te maken. In dit geval krijg je na het openen van de camera in Google Street View de melding Met dit apparaat kunt u geen 360º-foto’s maken. De meeste nieuwe toestellen ondersteunen echter het maken van 360 graden-foto’s. Wordt jouw apparaat niet ondersteund, neem dan een gewone panoramafoto met je camera. Op de site van Facebook kun je deze foto dan als normale foto uploaden. Facebook herkent dat het een panoramafoto is en zal het als een 360graden-foto behandelen. Uiteraard kun je nu alleen maar naar links en rechts bewegen, aangezien je van de boven- en onderkant geen beelden hebt.

03 Stippen volgen

Je ziet dat de app zelf een volgende oranje stip toevoegt en je moet je smartphone nu op deze stip richten. Dit proces moet je volhouden totdat je de omgeving vanuit alle mogelijke hoeken hebt gefotografeerd. Als een stip rood wordt, betekent dit dat je je smartphone te veel hebt gedraaid. Je moet ervoor zorgen dat je de smartphone op ongeveer dezelfde plek houdt en er niet te veel verschil is in de hoek van waaruit je foto’s neemt.

04 Missende stip zoeken

Onderin zie je een cirkel met een oranje rand, je gaat door met foto’s maken totdat de oranje rand groen wordt. Op een gegeven moment denk je wellicht dat je alles gefotografeerd hebt, maar de rand is nog niet groen. Draai nu rustig met je smartphone om je heen, de missende oranje stip zal vanzelf verschijnen. Als je helemaal klaar bent met het maken van je foto’s, dan tik je op de ronde knop met groene rand.

Foto’s lijmen

De app zal nu alle foto’s aan elkaar lijmen, dit duurt ongeveer een minuut. Je kunt omhoog vegen om de voortgang te zien. Je ziet dat je foto langzaam verandert in een echte 360 graden-foto. Als het proces klaar is, zal de app wellicht vragen om toestemming om de foto in je galerij op te slaan. Tik op OK. Het is met de app helaas niet mogelijk om bepaalde delen van je 360graden-foto te bewerken.

05 Resultaat bekijken

Tik op de foto om je zojuist gemaakte 360 graden-foto te bekijken. Het is fantastisch hoe goed de software van Google werkt en ook als je sommige foto’s uit een iets andere hoek hebt genomen, is het resultaat bijna altijd goed. Om door je foto te navigeren veeg je met je vingers over het scherm. Wil je de foto met een virtualreality-headset bekijken, tik dan op de foto en kies voor het headset-icoontje. Als je de Google Cardboard-bril gebruikt, hoef je geen instellingen te wijzigen. Gebruik je een andere headset, tik dan op Wijzigen.

06 Foto’s vervagen

Wil je een foto van een omgeving publiceren op Google Street View en er staan bijvoorbeeld mensen, kentekens of andere persoonlijke informatie op, dan kun je deze vervagen door een seconde lang met je vinger op het te vervagen gedeelte te drukken.

Een wit vierkantje verschijnt, bevestig de actie door op het vinkje naast Vervaging toevoegen? te tikken. Om vervagingen weer te verwijderen, tik je één keer op de foto, kies je voor de drie stipjes en selecteer je Vervaging verwijderen. Je kunt de app ook automatisch gezichten onherkenbaar laten maken, hiervoor tik je op Gezichten detecteren en onherkenbaar maken.

0 Reactie(s) op: Zo zet je 360 graden-video's online

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.