Zo maak je altijd scherpe foto's met je smartphone

Door: Kees Krick | 03 februari 2016 07:15

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Een smartphone heb je altijd op zak en je schiet er de leukste plaatjes mee. Voor velen is het dan ook de perfecte camera. Uiteraard is het wel de bedoeling dat ze mooi scherp zijn, alleen is dat niet altijd het geval. Wij geven zeven tips hoe je haarscherpe foto's schiet.

Tip 1: Niet inzoomen

Foto's zijn vaak onscherp omdat wij geneigd zijn in te zoomen om het onderwerp lekker groot in beeld te zetten. Op een paar zeldzame uitzonderingen na, hebben smartphones alleen geen optische zoomlens. Je kunt dus eigenlijk helemaal niet inzoomen. Net als bij tablets wordt dit gesimuleerd door het beeld uit te vergroten, er wordt als het ware een stukje uit de foto geknipt. Lees ook: Al je foto's bewerken doe je gratis met deze 20 fotoprogramma's.

Door het enorme verlies aan resolutie, wordt zo'n foto een stuk onscherper en brokkeliger. Hoe verder je inzoomt, hoe meer er van de foto wordt afgeknipt en hoe slechter het beeld wordt. Beter is het daarom dichter naar je onderwerp toe te gaan. Inzoomen met je voeten! Of je neemt bewust wat meer omgeving in beeld, want je hoeft het hoofdonderwerp echt niet altijd beeldvullend te krijgen. Als het niet anders kan, kan een tikkie inzoomen geen kwaad, zolang je een lichte onscherpte niet storend vindt.

Tip 1 Loop naar het onderwerp toe of neem wat meer omgeving in beeld.

Tip 2: Opzetlensje

Merk je dat je toch continu de neiging hebt om in te zoomen en is dichterbij gaan staan dan vaak geen optie? Er bestaan handige opzetlensjes die dan goed van pas kunnen komen. Een bekend voorbeeld van een opzetlens is de Olloclip, waar diverse varianten van bestaan. Opzetlensjes zijn bedoeld om foto's van heel dichtbij te maken (macro), om extra veel in beeld te nemen (supergroothoek of fisheye), of dus om het beeld optisch uit te vergroten (telelens).

Nadeel van veel opzetlensjes is dat vooral de randen van het beeld kwalitatief minder goed zijn. Daarom is het zaak om het belangrijkste zo veel mogelijk midden in beeld te plaatsen. Stel je hoge eisen aan de beeldkwaliteit, dan kom je uit bij een kwaliteitslens zoals de Moment Lens voor de iPhone. Dit is wel een wat forsere lens dan je gewend bent, maar dat is nodig voor de hoge kwaliteit. Ook deze fabrikant heeft weer meerdere varianten, waaronder een zestig millimeter telelens. Daarmee haal je alles een flink stuk dichterbij. Je hebt wel een speciaal montageplaatje of een houder nodig om deze lens op je iPhone te plaatsen.

Tip 3: Secuur scherpstellen

Met een smartphone of tablet is vrijwel altijd het volledige beeld scherp, wat niet wil zeggen dat alles dan ook zo scherp mogelijk is. De camera stelt automatisch scherp, maar je kunt het toestel een handje helpen door op het scherm te tikken op de plek waar jij de optimale scherpte wilt hebben. Stel dat je een portretfoto maakt terwijl op de achtergrond een mooi landschap te zien is. Dan wil je natuurlijk vooral de geportretteerde haarscherp vastleggen, in plaats van alleen maar het landschap. Scherpte luistert vooral nauw als je van heel dichtbij fotografeert, dus bij close-up-opnamen. Want hoe meer je op je onderwerp kruipt, hoe onscherper de achtergrond wordt, mits die maar ver genoeg is. Secuur scherpstellen met een tikje op het scherm is dan echt cruciaal. Sommige toestellen drukken dan ook meteen voor je af. Zo niet, doe het dan direct zonder zelf of de telefoon te bewegen, want anders wordt de foto alsnog onscherp.

Tip 3 Vooral bij close-ups het belangrijk eerst op het scherm te tikken.

Tip 4: Onbewogen

Beweging is een andere bron van onscherpte. Nog te vaak wordt een smartphone nonchalant in één hand vastgehouden en drukken we met een vinger te stevig of te ruw op de afdrukknop. Hierdoor beweegt het apparaat precies op het moment dat de foto gemaakt wordt en is de kans op mislukken groter. Beter is het een smartphone of tablet stevig met twee houden vast te houden. Net als een gewone camera dus. Oefen zo min mogelijk druk uit om de foto te maken, want juist op dit cruciale moment wil je niet dat de telefoon verschuift of trilt. Wist je dat je vaak ook een van de volumeknoppen van het toestel kunt gebruiken om af te drukken? Dat werkt ook nog eens comfortabeler, omdat ze vaak precies in de buurt van je vingers zitten. Op die manier is het eenvoudiger om een scherpe foto te maken dan via die virtuele knop op het scherm.

Tip 4 Houd het toestel stevig vast en druk voorzichtig af.

2 Reactie(s) op: Zo maak je altijd scherpe foto's met je smartphone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 februari 2016 12:03 probeertehelpen
  Bij de Huawei P8 zit aan de zijkant een geluidsknop. Hier mee kun je ook een foto maken. (kort indrukken). Maar je kunt ook burst gebruiken met die zelfde knop door deze ingedrukt te houden (langer drukken). Prachtig resultaat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2016 08:42 Anoniem
  Tip 8.

  Camera even stilhouden

  Welke camera knop je ook gebruikt, je merkt wel dat er een kleine vertraging zit tussen het indrukken ervan en het moment dat de smartphone daadwerkelijk een foto maakt. Het is een minieme vertraging, maar ik zie regelmatig mensen foto's maken die daar geen rekening mee houden. Ze klikken en halen hun camera alweer weg.

  In die beweging wordt de foto pas echt genomen. Gevolg: een onscherpe foto. Houd je camera dus twee seconden op zijn plaats en haal hem dan pas weg. Het zal je scherpere foto's geven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.