Zo kies je de beste smartphone

Door: Richard Veenstra | 15 januari 2017 08:04

iPhone 7 Thuisknop
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3

Een smartphone kiezen is een flinke opgave. Er zijn honderden modellen op de markt en elke maand komen er nieuwe bij. Ga je een nieuwe smartphone kopen? Hier leggen we je aan de hand van 10 tips uit waar je op moet letten.

Tip 01: Voor je begint

Welke smartphone het beste bij jou past hangt af van een aantal factoren. Allereerst natuurlijk je budget. Een topmodel als de Apple iPhone 7 of de Samsung Galaxy S7 kost al snel 700 euro. Dat is net zoveel als een normale pc of laptop. Er zijn veel goedkopere modellen op de markt, maar daarmee kun je wellicht geen prachtige vakantiefoto’s nemen of de nieuwste games en apps draaien. Kies je voor een toestel met simlock, dan betaal je een maandelijks bedrag en heb je er belminuten en een data-abonnement bij. Ga er wel vanuit dat je dan uiteindelijk meer betaalt. Kies je voor een simlockvrije smartphone, dan betaal je natuurlijk het volle pond. Je hebt dan wel weer het voordeel dat je zelf een simkaart kunt kopen met een voordelig tarief. Het is ook handig om te kijken naar de rest van de apparaten in je huishouden. Hebben je partner en kinderen allemaal een Android-toestel, dan is een Android-smartphone een handige optie. Heb je al een iPad of Mac, dan is een model van Apple wellicht een goede keus. Kijk ook eens naar de beschikbare apps in de app-stores van Apple en Google. Wellicht heb je net die ene app nodig die alleen voor een van beide systemen beschikbaar is

Tip 01 Ga je voor een los toestel of neem je meteen een abonnement?

Tip 02: Android

Android is het besturingssysteem van Google. Het is inmiddels bij versie 7 aanbeland, die de naam Nougat heeft meegekregen. Niet alle smartphones kunnen Android 7 draaien. Sterker nog: op het moment van schrijven draait pas 0,7 procent van alle Android-smartphones de Nougat-software. Kijk voor aanschaf even op de website van de fabrikant of jouw model de laatste versie ondersteunt, dat misschien in de nabije toekomst gaat doen. Het grote voordeel van Android is dat je kunt kiezen uit een enorm aantal toestellen. Je kunt al een Android-toestel krijgen voor een paar tientjes, maar als je alle opties optimaal wilt benutten, geef je al snel een paar honderd euro uit. Android-smartphones worden door verschillende fabrikanten uitgebracht. Bekende merken zijn Samsung, Motorola, HTC, Sony en natuurlijk Google zelf. Een ander voordeel van een Android-smartphone is dat het relatief makkelijk is om de opslagruimte uit te breiden doordat de meeste toestellen over een microSD-sleuf beschikken. Elke fabrikant kan een aangepaste versie van Android voor hun producten maken. Daardoor kan het zijn dat elke Android-smartphone er net even anders uitziet.

Tip 02 Android 7 is de meest recente versie van het besturingssysteem.
Een voordeel van veel Android-smartphones is dat je de opslagruimte makkelijk uit kunt breiden

Tip 03: iOS

Apple heeft een eigen besturingssysteem, genaamd iOS. Dat is alleen beschikbaar voor de iPhone en de iPad. Daardoor is de keuze aan toestellen beperkt. Voordeel van het relatief gesloten iOS is dat er weinig kans is op een virus. Ook kun je ervan uitgaan dat het besturingssysteem prima op de ondersteunde smartphones werkt. De laatste versie is iOS 10 en die is standaard geïnstalleerd op de meest recente iPhone: de iPhone 7. Het besturingssysteem werkt ook op de iPhone 6s, de iPhone 6, de iPhone 5s, de iPhone 5c en de iPhone 5. Ook de grotere Plus-modellen van de iPhone 6, 6s en 7 kunnen iOS 10 draaien. Omdat iOS een gesloten systeem is, kun je alleen inhoud uit de App Store installeren. Als je de smartphone op je pc aansluit, kun je niet zomaar de bestandsstructuur inzien. Dit maakt het iets gecompliceerder om bestanden van je iPhone naar je pc te kopiëren. Het is niet mogelijk om iOS op een toestel van een andere fabrikant dan Apple te installeren en als je eenmaal iOS 10 op je iPhone hebt geïnstalleerd, is het niet mogelijk om naar iOS 9 te downgraden. Apple-smartphones hebben trouwens een eigen oplaadaansluiting, genaamd lightning. Je hebt dus een speciale lightning-kabel nodig om je smartphone op te laden. Deze wordt uiteraard meegeleverd als je een iPhone koopt.

Tip 03 iOS 10 is recent uitgebracht en wordt standaard op alle nieuwe iPhones geïnstalleerd.
Omdat iOS een gesloten systeem is, kun je alleen inhoud uit de App Store installeren

Koptelefoonaansluiting

De iPhone 7 en 7 Plus hebben geen traditionele koptelefoonaansluiting meer. In plaats daarvan moet je oordopjes op de lightning-connector van de iPhone aansluiten. Apple levert een adapter mee in de doos, maar je kunt niet tegelijkertijd muziek luisteren en je iPhone opladen.

Om de iPhone 7 met een normale koptelefoon te laten werken, heb je tegenwoordig een adapter nodig.

Tip 04: Andere systemen

Android en iOS zijn verreweg de grootste besturingssystemen, maar er bestaan ook nog een paar andere opties. Zo is er Windows 10 Mobile, dat enige bekendheid geniet dankzij de desktop-broer met dezelfde naam. Stokpaardje van Windows 10 Mobile is de Microsoft Lumia, maar ook fabrikanten als HP en Acer bieden modellen voor dit besturingssysteem aan. De app-store van Microsoft valt echter in het niet bij die van Google en Apple. BlackBerry heeft zijn eigen besturingssysteem, genaamd BlackBerry 10. Dat is alleen beschikbaar voor smartphones van de fabrikant zelf. De toekomst van het besturingssysteem is echter onzeker. Een onbekende naam is Fire OS, een besturingssysteem van Amazon. Dit systeem is op het moment niet meer beschikbaar voor smartphones: het wordt alleen op de Kindle Fire-tablets gebruikt.

Tip 04 Windows 10 Mobile op een Lumia-smartphone.
Windows 10 Mobile geniet enige bekendheid dankzij de desktop-broer met dezelfde naam

0 Reactie(s) op: Zo kies je de beste smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.