Zo gebruik je je smartphone als speaker

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 13 augustus 2015 07:46

iPhone

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Zodra je een nieuwe iPhone hebt gekocht, verdwijnt de oude vaak in een la óf op Marktplaats. Dat laatste kan nog weleens zonde zijn als je er niet veel geld meer voor krijgt. Wist je dat je nog hele leuke dingen kunt doen met je oude smartphone? Je kunt hem veranderen in een speaker voor je pc!

Android

Tip 01: Software installeren

Om verbinding te kunnen maken voor het doorgeven van geluid van je pc naar je Android-toestel, moet je software op je pc en je smartphone installeren. Er zijn veel apps te vinden in de Play Store die dit voor je doen, maar veel van die apps maken het heel lastig om een verbinding tot stand te brengen tussen je pc en je smartphone. Een goede gratis app die wél handig werkt is WiFi Speaker. Lees ook: Volledige controle over je muziek met je tablet.

WiFi Speaker voor Android vind je in de Play Store als je op de naam zoekt. Er is een gratis versie en een betaalde versie beschikbaar, waarbij het enige nadeel van de gratis versie is dat je eens in de zoveel tijd een reclame hoort van de maker, en dat de app ingebouwde advertenties heeft. Dat laatste is geen ramp omdat je nagenoeg niet naar de app kijkt. WiFi Speaker Server (de software die je in Windows installeert) vind je hier.

Tip 02: Apparaten koppelen

Wanneer je nu de software op je pc start, krijg je de melding dat de app wordt geblokkeerd door Windows Firewall (indien ingeschakeld), met de vraag of je deze blokkering wilt opheffen. Stem hiermee in. De software start nu automatisch in connectiemodus. Wanneer je op de knop Instellingen (pictogram met gereedschap) klikt, kun je naast een servernaam ook een wachtwoord ingeven. Dit voorkomt dat een grapjas met een andere telefoon ook zomaar verbinding zou kunnen maken met je computer.

Wanneer je nu de app op je Android-toestel opent, zie je daar eenzelfde knop voor de instellingen. Daar kun je zaken instellen zoals de kwaliteit van je audio (als de verbinding slecht is), maar kun je ook het wachtwoord ingeven dat je (wellicht) hebt ingesteld in de Windows-software, door te drukken op het kopje Password. Heb je alles ingesteld, dan is het tijd om te verbinden.

Tip 03: Verbinden Android

Boven in de Android-app zie je Server staan met daarnaast een IP-adres. Dit adres wordt automatisch ingevuld en is niet het juiste IP-adres dat je nodig hebt om te verbinden. Wanneer je de Windows-software opent, zie je het kopje MyServer (of een andere naam als je die in instellingen hebt ingevuld) met daaronder een IP-adres. Dit is het IP-adres dat je invult bij Server in de Android-app. Zorg er wel voor dat beide apparaten verbonden zijn met hetzelfde draadloze netwerk, anders zullen ze elkaar nooit vinden. Druk nu op Connect in de Android-app en - als je alles goed hebt ingesteld - krijg je de melding Login successful. Dit betekent dat je pc nu verbonden is met je smartphone. Het enige dat je nu hoeft te doen om het geluid van je pc te laten afspelen op je Android-telefoon, is ervoor zorgen dat er geluid is om te horen. Oftewel start Spotify, YouTube, of wat je ook wilt beluisteren, en het geluid komt uit de speakers van je smartphone. Het is wel verstandig om het volume van je pc zelf te dempen, anders hoor je het geluid dubbel (als je ook nog speakers aan je pc hebt hangen).

Tip 03 Maak verbinding door hetzelfde IP-adres in te vullen in de app als in de Windows-software.

Twee luidsprekers?

De uitleg voor Android en iOS hebben één ding met elkaar gemeen: uiteindelijk kun je er maar één smartphone tegelijk mee in een luidspreker veranderen. Op zich geen ramp, want de kans dat je twee goede oude smartphones hebt liggen is natuurlijk niet heel groot. Maar stel dat je dat wél hebt, en je wilt gaan voor de ultieme geek-oplossing, dan is het wel degelijk mogelijk om twee smartphones in te stellen als luidspreker. Je moet er dan alleen wel voor zorgen dat je wifi-verbinding snel genoeg is om twee keer zoveel gegevens te versturen.

Hoe je het doet? Je zoekt in de App Store of Google Play Store naar twee verschillende soorten speaker-apps plus de server-software, en zorgt dat beide servers op dezelfde computer draaien met een ander IP-adres. Verbind de telefoons, en je hebt twee luidsprekers. Helaas kun je niet de ene als linkerspeaker en de andere als rechterspeaker instellen, dus het geluid wordt wel wat intens.

0 Reactie(s) op: Zo gebruik je je smartphone als speaker

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.