Welke smartphone heeft de beste camera?

Door: Joris Peterse | 01 juli 2016 07:10

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

De camera van je smartphone is een van de belangrijkste onderdelen. Nu vrijwel iedere fabrikant een nieuw topmodel heeft gelanceerd, rijst de vraag wederom welk toestel de aller-allerbeste camera aan boord heeft. Wij namen de proef op de som en testten de zeven beste smartphonecamera's.

Je compactcamera kan niet meer tippen aan de camera van een goede smartphone. Niet alleen omdat je je smartphone altijd op zak hebt, maar ook de kwaliteit van foto's en de directe beschikbaarheid om ze direct te delen met vrienden of op social media, maakt een goede camera een van de belangrijkste onderdelen van een smartphone. Lees ook: Dit zijn de beste smartphones van 2016.

Voordat we met de smartphones op pad gingen, moesten we een keuze maken welke toestellen in aanmerking komen voor de beste smartphone-camera. Die keuze was eenvoudig, aangezien we alle toestellen al aan een algemene, individuele test hadden onderworpen. De volgende zeven toestellen sprongen er wat ons betreft uit: Apple iPhone SE (die dezelfde camera heeft als de iPhone 6s), HTC 10, Huawei Nexus 6P, Huawei P9, Microsoft Lumia 950, de LG G5 en de Samsung Galaxy S7. Al deze toestellen zijn dus sowieso de beste keuze als je nu een goede smartphonecamera zoekt. We zijn samen met de collega's van Zoom.nl er op uitgetrokken om te kijken welke camera het best presteert in verschillende omstandigheden.

Waar is Sony?

Zoek je een goede camera, dan ben je bij Sony altijd goed af. Dat maakt de teleurstelling dat Sony het bij z'n smartphones niet goed voor elkaar krijgt des te teleurstellender. De camera van Xperia Z5 scoort beduidend minder dan de zeven gekozen toestellen. Vooral omdat de camera erg traag is, zijn de resultaten vaak mislukt. Het andere toptoestel, de Xperia X is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar, maar onze eerste indruk van de camera van het toestel stelde ons ook wat teleur.

Testmethode

Om de camera's het vuur aan de schenen te leggen zijn we de binnenstad van Haarlem in getrokken. De camera's werden getest onder verschillende omstandigheden: macro, ver af, beweging, zonlicht tegen of juist in de rug. Maar ook binnen met artificieel licht. Hoe komen kleuren uit de verf? Wat zijn de mogelijkheden van de camera-app? Maar ook praktischer, hoe houdt het toestel vast en hoe komen de foto's tot hun recht op het scherm?

Dubbelziend

Een vergelijkbare smartphone-cameratest van de toptoestellen van vorig jaar was relatief eenvoudig. Ieder toestel had één sensor, waarvan die van de LG G4 uiteindelijk all-round als beste uit de bus kwam. De ontwikkelingen gaan razendsnel en fabrikanten experimenteren met dubbele camera's. LG combineert een gewone cameralens met een groothoeklens, waardoor je kunt kiezen welke lens het geschiktst is voor de foto die je wilt maken. Huawei heeft in samenwerking met camerafabrikant Leica een dubbele camera ontworpen, waarvan er één kleurenblind is, waarbij beide camera's tot één eindresultaat komen waar kleurechtheid, diepte en scherpstelling beter tot hun recht komen. Het concept is overigens niet nieuw. HTC probeerde het met de One M8, maar de Taiwanezen wisten deze camera niet lekker uit de verf te laten komen. Andere fabrikanten zoals Apple en Samsung blijven voorlopig traditioneel inzetten op één cameralens die ondanks de beperkte ruimte zo goed mogelijk moet zijn. Drie toestellen sprongen er wat ons betreft uit als beste smartphonecamera's.

Samsung Galaxy S7: Met afstand de mooiste foto's

Samsung heeft de Galaxy S7 uitgerust met een lager (beter) diafragma van f/1.7 en een grotere sensor. Dit houdt in praktijk in dat in donkere omgevingen veel meer licht afgevangen kan worden. Hierdoor komen foto's in moeilijke, donkere omgevingen ook goed uit de verf. De camera is razendsnel, waardoor nauwelijks bewegingsonscherpte ontstaat en de foto's tonen veel detail, wat je goed kunt zien bij macro-fotografie. De kleuren zijn soms wat te gesatureerd (overdreven), maar hierdoor spatten de foto's wel van het scherm, welke overigens ook de concurrentie achter zich laat. We verkiezen echter wel de gewone S7 boven de edge-variant omdat deze stabieler vasthoudt tijdens het fotograferen.

In de moeilijkste licht-omstandigheden (in dit geval binnen mét fel tegenlicht van buiten) staat de S7 zijn mannetje.

LG G5: Voor de gevorderde fotograaf

De camera van de G4 riepen we vorig jaar uit tot beste smartphone-camera. In de G5 vinden we dezelfde camera terug (net als in de Nexus 5X en V10 van LG), maar deze is helaas wel voorbijgestreefd door enkele concurrenten. Desondanks zijn de kleuren en het detail van de G5-camera erg goed. Gevorderde fotografen zullen bovendien erg blij zijn met de extra groothoeklens-camera waarmee je veel meer in een foto kunt vastleggen. Minpunt is wel dat foto's van deze lens wat minder gedetailleerd zijn. Als fotograaf kun je je hart op met de uitgebreide mogelijkheden van de camera-app.

Met de groothoek van de G5 krijg je heel veel op één foto, hoewel er wel een lichte bolling onstaat bij groothoeklenzen.

Huawei P9: Goede camera('s), goede prijs

De prijs van de Huawei P9 ligt zo'n 150 euro lager dan de S7 en G5. Toch weet de dual-cam op de P9 te overtuigen. Warme kleurweergave, ook bij weinig licht komen foto's goed uit de verf en het toestel is in staat de foto's erg snel te schieten. Alleen wanneer tegen zonlicht in gefotografeerd wordt zijn de resultaten wat minder.

Warme kleuren en veel detail bij de P9.

16 Reactie(s) op: Welke smartphone heeft de beste camera?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 juli 2016 11:57 Anoniem
  Hahaha, de camera van de Z5 is veel beter dan hier gesuggereerd wordt. Jullie maken het steeds bonter met jullie onzintests waarin de eigen voorkeuren naar voren geschoven worden. Als referentie kunnen jullie diverse tests (van gerenomeerde sites) er op naslaan (bijv. Dxomark)!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juli 2016 13:09 Anoniem
  Je Z5 was gewoon een miskoop. Tweakers noemt hem ook niet eens. https://tweakers.net/categorie/215/smartphones/bestgetest/1/de-smartphones-met-de-beste-camera
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juli 2016 13:22 bugmenot
  Onzinnig om de Lumia 950 camera af te schrijven om het aantal beschikbare apps en de vermeende niet beschikbaarheid van apps voor de sociale netwerken. Wie een objectieve vergelijking wil maken moet niet zijn persoonlijke voorkeuren er in meenemen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juli 2016 14:14 Anoniem
  Z5 een miskoop?! Dream on!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juli 2016 15:24 Jorispeterse
  Even om verwarring te voorkomen: De camera van de Lumia krijgt 4 sterren. In dat oordeel is het platform niet meegenomen.


  Maar de tekortkoming niet benoemen zou het verhaal incompleet maken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2016 09:32 Anoniem
  De beste Camera ga je niet op een Smartphone vinden, maak u geen illusies.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2016 22:15 probeertehelpen
  Dat klopt wat HUAWEI betreft, tegen de zon wat minder. Je moet daarvoor je hand boven de camare houden en het is opgelost. Daar kan geen toestel tegen op.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 juli 2016 10:10 Anoniem
  U maakt zich enkel een illusie armer hoor, op een smartphone is dat niet meer dan een gadget, wat het toestel op zich ook is.
  Enkel de marketing doet je van alles geloven, of je erin trapt hangt van jezelf af.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juli 2016 12:03 Anoniem
  Niks marketing. Het wordt gewoon hoog tijd om je Nokia 7650 te vervangen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juli 2016 22:06 Anoniem
  koop beter een foto camera waar je mee kunt bellen…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 juli 2016 12:22 Anoniem
  Net een Sony Xperia Z3 Compact gekocht omdat die 100 Euro goedkoper is en volgens sommige reviews net zo goed is als - en op sommige punten zelfs beter dan - de Z5 (-Compact). Ik heb geen klachten over de snelheid en kwaliteit van de camera en de app vind ik na enige gewenning ook prima. Inmiddels is er Android 6 voor en mogelijk heeft de app ook updates gehad sinds de reviews uit 2014. Full HD video met 60p ziet er ook goed uit. Echt een heel fijne telefoon voor de helft van de prijs van ene iPhone 6.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 juli 2016 16:07 Anoniem
  Even voor de duidelijkheid: het gaat hier om de beste smartphonecamera en niet om de beste camera want die vind je echt niet op een smartphone. Ik heb een Lumia 640 xl met een 13 mp camera met een piepklein zeis objectief. Haarscherpe foto's maar alle appjes ten spijt, het blijft behelpen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 juli 2016 19:54 Anoniem
  Samsung galaxy s7 en s7 edge hebben dezelfde camera!! Dus hoe kan deze dan een verschillende score hebben?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 juli 2016 12:19 John1313


  'kwakkelende Windows Mobile' Staat er bij de Lumia 950.
  Wat een onzin. Ik heb die Lumia al even en niks dan lof.
  Naast deze Lumia heb ik een iPhone5S (van mijn werkgever) en een Androïd Tablet van Acer dus ik kan echt wel vergelijken.
  Ook mijn huis PC draait op Windows 10, niks mis mee en bekend is dat een enorm aantal mensen momenteel geüpgraded heeft naar Windows 10 of dat gaat doen.
  Heeft de auteur last van een persoonlijke mening/voorkeur???

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juli 2016 22:31 Anoniem
  Wat is dit nou weer voor kletspraat reactie? Dat wp kwakkelt, en de apps er niet zijn, vind ik nogal mild beschreven en waarheid als een koe. Hoe is dat nou een persoonlijke voorkeur?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 augustus 2016 12:00 Anoniem
  Windows Phone is afgelopen. Accepteer het toch.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.