Onderzoek naar epilepsie met de Apple Watch

Door: chwhynny-overbeeke | 10 november 2015 10:59

Blog

De Apple Watch is vanwege zijn sensoren een handig apparaat voor medisch onderzoek. Momenteel proberen onderzoekers een beter inzicht te krijgen in epilepsie door data van de Apple Watch te gebruiken.

Wearables zijn vanwege de sensoren die erop zitten een handig hulpmiddel in de gezondheidszorg. Nu is het zelfs mogelijk dat de Apple Watch mensen kan gaan helpen die aan epilepsie lijden. Lees ook: Meewerken aan medisch onderzoek met ResearchKit.

Er wordt een onderzoek uitgevoerd door de Johns Hopkins University School of Medicine waarbij de Apple Watch gebruikt wordt om gegevens te verzamelen over de lichaamsfuncties van mensen vlak voor, tijdens en na een epileptische aanval, zodat onderzoekers een beter beeld kunnen krijgen van de ziekte. Het voordeel is dat patiënten hun aanvallen kunnen bijhouden, zelfs wanneer ze buiten bewustzijn raken.

EpiWatch is een app die de data van de Apple Watch verzamelt, zowel over de frequentie, lengte en hevigheid van een aanval als over medicijngebruik en eventuele bijwerkingen. Vooralsnog kan de app geen epileptische aanvallen voorspellen, maar misschien komt dat nog in de toekomst.

EpiWatch verzamelt data van de Apple Watch.

Dankzij de hartslagmeter, versnellingsmeter en gyroscoop in de Apple Watch kunnen onderzoekers voor, na, en tijdens een aanval veranderingen in de hartslag en lichaamsbewegingen bijhouden. Het is de bedoeling dat de patiënt in staat is om aan het begin van een aantal aanvallen de app te openen om een indruk te geven van de waarschuwingssignalen.

Deelnemers kunnen de app downloaden en hiermee vragenlijsten invullen, een dagboek bijhouden, en meedoen aan andere activiteiten die onderzoekers helpen de ziekte beter te begrijpen. Zo bevat de app bijvoorbeeld een spelletje dat het reactievermogen van de patiënt test, wat een inzicht kan geven in veranderingen tussen voor en na een aanval.

Iedereen die aan epilepsie lijdt kan meedoen aan het onderzoek, maar je moet een officiële diagnose gekregen hebben en in het afgelopen jaar tenminste één aanval gehad hebben. Bovendien moet je je eigen iPhone en Apple Watch hebben, en ouder dan 16 jaar zijn.

0 Reactie(s) op: Onderzoek naar epilepsie met de Apple Watch

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.