Snel en simpel je mailmappen opschonen in iOS

Door: Ronald Smit | 09 december 2017 08:33

How To

iOS beschikt van huis uit over een prima mailapp. Maar die heeft wel een voor velen groot nadeel. Het is namelijk niet mogelijk om álle mail uit een mailmap in een keer te verwijderen. Of toch wel? Je kunt met een trucje al je mailmappen opschonen.

Opslagruimte is bij veel bezitters van een iPhone of iPad een relatief schaars goed. Niet iedereen heeft immers een exemplaar met 256 GB of meer in handen. Een van de grootste (en stiekeme) ruimteslurpers is mail. Vaak heb je je iOS-mailapp zo ingesteld dat er een kopie op de mailserver achterblijft na het ophalen van de mail. Logisch, want zo kan je ook op je pc de mail nog ophalen. En daar een compleet archief van je binnengekomen en verzonden berichten aanleggen. De mailsoftware op je pc haalt de servermail vaak wel weg. Ergo: op je iPhone of iPad staat feitelijk een kopie van hetgeen je al op je pc of laptop hebt staan. Handig als je een handvol mail aan 'geschiedenis' mobiel bij je draagt. Maar onnodig om álle mail op je iPhone en andere iOS-apparaten te bewaren. Punt is dat als je de mail van je mobiel nooit hebt opgeschoond, er zomaar honderden of duizenden berichten in een mailbox aanwezig kunnen zijn. En er is geen knop voorhanden om alle berichten in één klap mee naar de prullenbak te verplaatsen. Dat heeft Apple naar het schijnt uit veiligheidsoverwegingen gedaan. Om te voorkomen dat mensen per ongeluk al hun mail deleten. Als je echter precies weet wat je wilt is het ontbreken van de functie irritant. Gelukkig is er een truc voor!

Mail toch in één klap verwijderen

Start de app Mail en open een map waarvan je alle berichten naar de prullenbak wilt verhuizen. Tik op Wijzig. Selecteer het allereerste bericht in de map. Tik op Verplaats (onder in beeld) en houd Verplaatst ingedrukt terwijl je het net geselecteerde bericht de-selecteert. Laat Verplaats los en er verschijnt een nieuw paneel. Tik hierin op Prullenmand. Nu verhuizen alsnog alle berichten in één keer naar de prullenbak. Het is nu wel opletten geblazen, want deze actie lijkt razendsnel te gaan. In de praktijk blijkt het soms heel veel tijd te kosten (kan zomaar een half uur duren) als je echt veel berichten te verwijderen hebt. Er is nauwelijks te zien dat er iets gaande is in die tijd. Behalve - als het een beetje meezit - een ronddraaiend 'wieltje' helemaal boven in beeld direct naast de naam van je provider (of het VPN-symbool). Alleszeggend is dat draaiende dingetje ook niet, want soms is het nog steeds bezig terwijl de mail al verhuisd is naar de prullenmand. Kortom: het is een beetje gokken. Geef je toestel bij het verplaatsen van veel berichten gewoon even rustig de tijd en voorkom dat het in de standby-stand springt door af en toe het scherm even aan te raken. Blijkt dat je net iets te vroeg was met het checken van de prullenmand, dan zal je zien dat na afsluiten (omhoog vegen) van de mailapp en opnieuw starten daarvan nog altijd berichten in de mailmap aanwezig zijn. Verwijder dan eerst de wél al naar de prullenmand verhuisde berichten (zie hieronder) en herhaal de hele procedure.

Het valt nauwelijk op, maar het draaiende symbooltje rechts van VPN geeft aan dat er hard gewerkt wordt

Prullenmand niet vergeten

Zijn alle berichten eenmaal naar de prullenmand verhuisd, dan is het natuurlijk zaak om ook die te legen. Ga daarvoor naar de prullenmand van de betreffende mailmap en tik op Wijzig. Tik vervolgens op Verwijder alle. Ook het definitief verwijderen kan weer even tijd kosten (maar minder dan het verplaatsen). Daarna heb je als het een beetje meezit (en je een fervent mailer bent) honderden MB's of zelfs meer aan opslagruimte vrijgemaakt. Voor de toekomst geldt natuurlijk dat het zaak is om de mailmappen niet meer zo vol te laten lopen.

0 Reactie(s) op: Snel en simpel je mailmappen opschonen in iOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.