iPhone- of iPad- mailmappen in één keer legen

Door: Ronald Smit | 21 juli 2017 10:08

Mailmappen in iOS legen
How To

Hoewel de iPhone en iPad nagenoeg perfect zijn, tref je ook in iOS gekke dingen aan. Neem nu de standaard Mail-app, waar je mailmappen legen niet in één keer kan. Of toch wel...?

Al heel lang klagen gebruikers van iPhones en iPads over één ding: de onmogelijkheid om mailmappen in een keer te legen. Heel raar, want het ontbreken van deze feature is voor velen de reden om op zoek te gaan naar een alternatief voor de standaard mail-app van iOS. Waarom Apple deze mogelijkheid halsstarrig weigert te implementeren zullen we wel nooit te weten komen. Het rare is dat met de komst van iOS 10 de optie om alle mails in een mailmap in een keer te selecteren en aansluitend te verwijderen wel heel even beschikbaar was. Tot een update hem weer rap verwijderde.

Zonde van de opslagruimte

Dat mailmappen niet in een keer zijn te legen is des te vreemder, omdat je een mobiel apparaat over het algemeen niet gebruikt om mail op te archiveren. Dat doe je op een computer of je laat alles desnoods gewoon op de mailserver staan, mits daar genoeg opslagruimte beschikbaar is. Hoe dan ook, er bestaat tóch een wat complexe truc om mailmappen snel te legen. Als je dat nog nooit hebt gedaan en je verzendt regelmatig foto’s en dergelijke, kan je zomaar ineens heel veel opslagruimte terugwinnen. Kleine waarschuwing vooraf: eenmaal verwijderde mail is niet meer terug te halen.

De truc

Om een mailmap in een keer te legen is een ietwat onhandige truc nodig. Die gaat als volgt:

 • Open de mail-app en open een map waarvan je alle mails wilt verwijderen.
 • Klik in de rechter bovenhoek op Wijzig.
 • Tik op Markeer alle en dan op Markeer als gelezen
 • Tik weer op Bewerken
 • Tik op het bovenste bericht in de mailbox
 • Tik op Verplaats en blijf je vinger of duim daarop houden
 • Terwijl je Verplaats aan blijft raken de-selecteer je het bovenste bericht
 • Tik in het nieuwe scherm op Prullenmand
En daar is dan eindelijk de prullenbak voor álle berichten

Wachten!

Hoewel de map nu leeg lijkt is je iPhone of iPad op de achtergrond mogelijk nog druk aan het werk. Dat is vooral het geval als er heel veel berichten in de map aanwezig waren. Wacht geduldig en hou de mail-app geopend; zo lang er gewerkt wordt draait er een onopvallend symbooltje linksboven in beeld. Kijk na een kwartiertje wat er aan berichten in de prullenbak zit. Is deze flink gevuld, dan kan je hem legen. Blijkt dat na het afsluiten en opstarten van Mail de geleegde map toch weer een hele serie berichten bevat, dan herhaal je deze actie. Maar wacht dan nóg langer alvorens de prullenbak te legen en Mail te sluiten.

1 Reactie(s) op: iPhone- of iPad- mailmappen in één keer legen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 juli 2017 12:49 piet41
  Waar vind ik dan "bewerken"?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.