Hoe gezond is je batterij van je iPhone?

Door: Ronald Smit | 22 november 2017 09:22

Met deze batterij is niks mis qua overgebleven capaciteit
How To

De batterij van je iPad of iPhone slijt langzaam aan tijdens de vele oplaadcycli die dit onderdeel krijgt te verduren. Met een app kan je controleren hoeveel van de oorspronkelijke capaciteit van je iPhone-batterij nog over is.

Moderne lithium-batterijen ballen een enorme hoeveelheid energie samen in een klein oppervlak. Ideaal dus voor mobiele apparaten als bijvoorbeeld een iPhone of iPad. Toch hebben deze compacte accu's ook een nadeel: ze hebben maar een relatief beperkt aantal laad- en ontlaadcycli. Bij elke tankbeurt treedt een heel klein beetje slijtage op. De eerste anderhalf jaar merk je daar als gebruiker niet tot nauwelijks iets van. Daarna zie je mogelijk dat je mobiele apparaat wat vaker aan de lader moet hangen dan voorheen. Begin je het gevoel te krijgen dat de laadfrequentie echt flink is toegenomen, dan is het tijd om eens na te gaan hoe het met de gezondheid van je batterij gesteld staat. Dat kan met een iOS-app als Battery Life van Victor Robinson. Er is zowel een gratis versie (met advertenties) als een Pro-versie a €3,49 beschikbaar. Na installatie is de werking simpel. Start de app en je ziet in één oogopslag wat er nog aan capaciteit is overgebleven. Daarbij verandert de kleur van het scherm in de app; groen is goed en bij geel is duidelijk al wat meer capaciteit verloren. Schrik echter niet van een verlies tussen de 10 en 20 procent, dat is normaal na een jaar of meer gebruik. Dergelijke waarden zijn wél alarmerend als ze gemeten worden bij een nieuw apparaat; dan is er iets mis met de accu. LET OP: de overgebleven capaciteit van de accu is wat anders dan de resterende batterijlading. Deze laatste loopt natuurlijk altijd terug van 100% naar desnoods 1%.

Meermaals meten

Onze ervaring leert dat de app soms verschillende oordelen geeft over een accu. Bij de eerste start werd bijvoorbeeld 100% aan capaciteit getoond; dat kan nooit bij een apparaat dat al een tijdje in gebruik is. Een herstart leverde de veel betrouwbaar overkomende waarde van 91% op. Start en sluit de app dus als je een voor je gevoel wat 'gekke' waarde ziet. Meet bij voorkeur ook na het vol laden van je apparaat. En wil je helemaal zeker zijn, meet dan een paar keer per week op verschillende dagen; een widget is beschikbaar om je daarmee te helpen. Is er echt duidelijk capaciteitsverlies van bijvoorbeeld meer dan 30% én merk je dat je iPhone of iPad snel leeg is, dan wordt het tijd om de batterij te laten vervangen. Door in de app op de (enige) knop linksboven te tikken verschijnt een menu met wat extra mogelijkheden. Zoals bijvoorbeeld Raw Data, waarmee je zowel de huidige batterijlading als de (overgebleven) capaciteit kunt zien.

Bekijk capaciteit én ladingstoestand van je batterij in iOS

Appverbruik

Is er weinig of niets met de capaciteit van je batterij aan de hand, dan is het zaak om na te gaan of er soms een energieslurpende app in gebruik is. Start daarvoor in iOS de app Instellingen en tik daarin op Batterij. Na even wachten zie je een lijst met apps; de apps die het meest van je batterij hebben verbruikt staan bovenaan.

0 Reactie(s) op: Hoe gezond is je batterij van je iPhone?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.