High-end smartphones onder druk - krijgt Apple het zwaar?

Door: Partner Redactie | 09 juni 2016 11:48

iPhone

Er gaan zaken veranderen rondom abonnementen voor telefoons door een nieuwe wetgeving. In afwachting van de beslissing van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kunnen we één ding zeggen: de high-end smartphone staat in Nederland onder druk. Is Apple de klos?

Met de opkomst van de smartphone werden telefoons steeds duurder. Mensen moesten meer geld betalen voor de apparaten en dat weerhield sommigen zelfs van de aanschaf van een telefoon. Zonder telefoon kan een provider zijn dienst niet verlenen en zij zagen de bui al hangen. Providers loste hun dilemma op door de financiering van jouw telefoon op zich te nemen. Kosten voor de telefoon verwerkte ze in het abonnement voor 12 of 24 maanden. De zogenaamde ‘ gratis’ telefoon bij een abonnement was een groot succes.

Hoge Raad beslissing ‘gratis’ telefoonabonnement

De zeer rooskleurige marketing van onze providers mag niet meer van de Hoge Raad en sinds 2014 is de Telecommarkt in afwachting van wat er nu precies gaat gebeuren. De Hoge Raad oordeelde toen dat het toestel bij een abonnement niet gezien mag worden als gratis, maar lening. Sinds dit jaar vallen de telefoon-leningen boven € 250,- onder de Wet financiële toezicht. Aangezien toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de daadwerkelijke gevolgen nog bekend moet maken, weten we nog niet wat de gevolgen exact zijn.

Nieuwe smartphone kopen

De vernieuwde regelgeving zal in de praktijk in ieder geval iets betekenen voor de aanschaf van een high end smartphone. Het kopen van de nieuwste iPhone via je telefoonabonnement gaat veranderen. De vrijheid waarmee mensen voorheen zonder enige vorm van controle 4 abonnementen konden afsluiten is weg. Die vrijheid leidde in sommige gevallen ook tot hoge schulden. En dat willen we natuurlijk met z’n allen voorkomen.

De Wft schrijft regels voor aan iedere aanbieder van een lening hoger dan € 250,-. De aanbieder moet vervolgens controleren of diegene die de lening wil afsluiten wel kredietwaardig is. Dat gebeurt via de controle van loongegevens en eventueel zelfs registratie bij het BKR.

De aankoop van een smartphone van € 249,- zal niet veranderen, maar de aankoop van de nieuwste iPhone verandert hierdoor wel.

Gevolgen high end smartphone

Je snapt dat vooral de high end smartphone, zoals de iPhone van Apple, zal lijden onder de gevolgen van de nieuwe regelgeving in Nederland. De iPhone 6s werd vorig jaar in Nederland geïntroduceerd met een adviesprijs van € 749,- tot € 1069,- voor de iPhone 6s Plus. De drempel om een nieuwe toestel aan te schaffen wordt met de nieuwe regelgeving iets verhoogt. Niet iedereen is straks nog in staat om een dure telefoon te bekostigen in zijn telefoonabonnement. Zij zullen goedkopere alternatieven moeten zoeken of langer met hun toestel door bellen.

Dergelijke alternatieven heeft Apple nu ook zelf. Met de komst van de iPhone SE heeft Apple dit jaar een goed alternatief in de markt gezet vanaf € 489,-. Wanneer je € 230,- bij betaald, sluit je zonder enige problemen een telefoon abonnement af voor een iPhone SE.

Refurbished iPhone

Een andere ontwikkeling die we steeds meer gaan zien is de verkoop van refurbished producten. Dit zijn tweedehands producten die volledig zijn nagekeken, herstelt en waar nodig gerepareerd. Je koopt deze producten voordeliger dan een nieuwe product, maar wel met de nodige garantie. Apple is hier even geleden ingestapt en we verwachten dat deze trend de komende tijd in Nederland steeds populairder zal worden. Op deze manier kan je namelijk zonder al te veel bij te moeten betalen toch om het jaar een nieuwe iPhone bemachtigen.

Apple als exclusief merk

Of de verkoop van iPhone’s in Nederland van deze nieuwe regelgeving last zal gaan krijgen is nog onbekend. Apple is altijd al een exclusief merk geweest en wordt al jaren gekocht door trouwe en loyale fans die zweren bij dit merk. Wij denken dat de impact hiervan wel mee zal vallen als Apple voldoende blijft innoveren.

Om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten die bij een nieuwe iPhone met abonnement komen kijken, kan je gebruik maken van een vergelijkingssite. Een voorbeeld van zo’n vergelijkingssite is Telefoonabonnement.nl. Hier kan iedere iPhone liefhebber terecht voor een totaaloverzicht van de laagste prijs, vergelijken van specificaties, geruchten en het laatste nieuws.

0 Reactie(s) op: High-end smartphones onder druk - krijgt Apple het zwaar?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.