Dit is hem: de iPhone SE

Door: Martin Gijzemijter | 21 maart 2016 16:15

Nieuws

Het was natuurlijk niet echt een verrassing, maar wél heel prettig om de geruchten bevestigd te zien. Apple heeft tijdens een event vanavond de iPhone SE aangekondigd: een kleiner model iPhone, met de kracht van het vlaggenschiptoestel.

Toen Apple in 2013 de iPhone 5c uitbracht, brak het met de traditie van smartphones met hoogwaardig design en ging het voor de wat meer plastic look. Die fout lijkt het bedrijf niet nog een keer te maken, want wie een iPhone SE in z'n handen heeft, zou durven zweren dat het gewoon een iPhone 5s was, zij het dan een maatje kleiner. Stiekem zijn we hier heel blij mee, want wat ons betreft was het ontwerp van de iPhone 5(s) het mooiste iPhone-ontwerp tot nu toe.

Superkrachtig

Qua kracht onder de motorkap doet de SE namelijk bar weinig onder voor de iPhone 6s die in september 2015 werd aangekondigd. Net als de 6s bevat de SE een A9-chip (hoera, Hey Siri werkt dus ook op de iPhone SE). Dit zorgt niet alleen voor genoeg processorkracht om zware games te spelen en applicaties te draaien, maar biedt ook mogelijkheden voor de camera. En dát is belangrijk, want de iPhone SE bevat dezelfde camera als de iPhone 6s, oftewel, 12 megapixel én (mede dankzij de processor dus) de mogelijkheid om video op te nemen in 4K (al zie je daar op het display van je eigen iPhone natuurlijk niets van terug, daarvoor is die resolutie te laag).

Net als de iPhone 6s is het met de iPhone SE mogelijk om Live Photo's te maken, oftewel de Harry Potter-achtige foto's die bewegen als je ze ingedrukt houdt. Hoe hard je drukt maakt daarbij in dit geval niet uit, want helaas ondersteunt de SE geen 3D Touch. Dat is overigens niet het enige verschil met de 6s, want het toestel heeft ook geen LED flash aan de voorzijde, en de aan/uit-knop zit niet aan de zijkant van het toestel, maar aan de bovenkant, zoals bij de iPhone 5s nog het geval was.

Batterij

De levensduur van de batterij is ook weinig verrassend, Apple belooft tussen de 9 en 10 uur aan batterij bij wisselend intens gebruik, zoals het bij al z'n smartphones doet, met uitzondering van de iPhone 6s Plus. Liefhebbers van Apple Pay (waarvan we er in Nederland uiteraard bar weinig hebben omdat de dienst hier nog niet actief is) zullen blij zijn om te horen dat het toestel ook een NFC -chip bevat én natuurlijk de vingerafdruksensor.

Niet goedkoop

De iPhone SE mag dan een flink kleiner toestel zijn, zoals gezegd betekent dat niet dat je nu ineens voor heel weinig geld een iPhone in je zak hebt. Voor een 16 GB iPhone 6S betaal je 739 euro, voor de 16 GB-versie van de nieuwe iPhone SE betaal je 399 dollar (de europrijs weten we nog niet). Wel een stuk goedkoper dus, maar nog best aan de prijs, gezien de geringe afmeting.

Slimme zet?

De lancering van de iPhone SE lijkt een vreemde zet in een markt die draait om steeds grotere displays. Wij zijn geneigd te denken dat Apple weet wat het doet, en aangezien er door die trend op dit moment maar bar weinig kwalitatief hoogwaardige 4-inch toestellen zijn, zou dit wel eens een gouden zet kunnen zijn. Over goud gesproken: de iPhone SE is verkrijgbaar in goud, rose goud en space grijs.

5 Reactie(s) op: Dit is hem: de iPhone SE

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 maart 2016 18:17 Anoniem
  prachtig!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 maart 2016 13:25 Anoniem
  Daar kan Apple weer lekker op verdienen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 maart 2016 14:16 Anoniem
  Ik vermoed dat ik niet de enige ben die het kleinere +/- 4" formaat prefereert boven die televisieschermen van tegenwoordig, dus ik ga er van uit dat dit een goede zet is. De 3D Touch kun je makkelijk missen, dus eigenlijk heb je gewoon een iPhone 6 in een prettiger formaat, voor iets minder geld ;-) Nouja, da's dan mijn mening he…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 maart 2016 14:01 Anoniem
  "de europrijs weten we nog niet".
  Was zeker teveel moeite om dit op te zoeken op de site van Apple zelf? Daar staat al sinds de livestream was afgelopen dat de prijs in NL voor het instapmodel van 16GB € 489,- is. Met traditioneel € 100,- toeslag voor de hoeveelheid geheugen die we tegenwoordig normaal vinden.
  Zie:
  http://www.apple.com/nl/shop/buy-iphone/iphone-se

  Eigenlijk absurde prijzen ook. Zeker voor een toestel met een bagger resolutie en nog steeds geen optische beeldstabilisatie (iets wat men toch al een jaar of 3 toepast bij de concurrentie)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 maart 2016 20:49 Anoniem
  ja Appel is duur maar ik heb men S4 voor 299 en ben dik tevreden. Mocht nog 100 euro vanaf maar had eerst een Lumia voor + 120 euro. Nou dat is me pas troep en de degelijkheid van appel en het gebruikersgemak.. wil niets anders meer maar wanneer ik een nieuwe weer koop nog niet misschien dat ik daar meer dan 300 euro aan geef hoor. Ben wel zot want kost allen niet meer dan +- 200 euro volgens sommigen sites die den hele boel uit elkaar hebben gehaald en alle onderdelen apart hebben bekeken en wat het kost. Zelfs de duurdere modellen van Sony, Samsung, is het allemaal over de top. Niet alleen appel is te duur
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.