De beste manier om je smartphone op te laden

Door: chwhynny-overbeeke | 26 juli 2016 11:18

How To

Het is heel vervelend als de batterij van je telefoon steeds op ongeschikte momenten leeg raakt. Hier bespreken we hoe je je batterij langer kunt laten meegaan.

Wanneer men het over smartphones heeft, gaat het bijna altijd over de batterijduur. Het is namelijk superirritant als je ergens staat en je telefoon ermee ophoudt. Tijdenlang heeft men gezegd dat je het beste de batterij zo ver mogelijk leeg kunt laten lopen, omdat hij op deze manier het langste mee zal blijven gaan. Maar is dat wel zo? Lees ook: Zo zorg je dat deze apps je batterij niet meer leegslurpen.

Volgens batterijenproducent Cadex raken de lithium-ion-batterijen die in mobiele telefoons gebruikt worden 'gestresst' als ze te ver leeglopen, wat een nadelige invloed op de levensduur kan hebben. Volgens onderzoek van Cadex kun je een aantal dingen doen om dergelijke 'stress' te voorkomen.

Stop met opladen als je apparaat is opgeladen

Cadex beweert dat de batterij in je telefoon 'gestresst' raakt als hij stroom krijgt wanneer hij volledig is opgeladen. Wanneer je apparaat is ingeplugd, wordt de batterij namelijk constant een klein beetje opgeladen om hem op 100 procent te houden. Volgens Cadex is dat niet goed voor de batterij.

Het is dan ook aan te raden om te stoppen met opladen als de batterij is opgeladen. Dus je telefoon 's nachts ingeplugd laten is geen goed idee. Cadex gaat zelfs zo ver om te zeggen dat het beter is om de batterij niet volledig op te laden. De hoge spanning is niet goed voor de batterij en zorgt opnieuw voor 'stress'.

Check ook zeker even of je niet heel veel achtergrondapps hebt draaien.

Stukje bij beetje

Je kunt het beste je telefoon zo nu en dan inpluggen om hem steeds een beetje op te laden. Volgens Cadex is het beter voor de batterij om niet in één keer flink te worden opgeladen. Zelf ben je ook veel vermoeider wanneer je lang achter elkaar gesport hebt dan wanneer je even achter de bus aan hebt moeten hollen.

Een ander voordeel is dat je eraan gewend raakt om je telefoon steeds in te pluggen, zodat je minder bang hoeft te zijn dat je onverwachts met een lege batterij komt te zitten.

Koel houden

Als je telefoon te warm wordt, heeft dit een nadelige invloed op de batterij. Vooral tijdens zware taken en het opladen wordt je apparaat snel heet. Als hij te warm wordt kun je het beste stoppen met opladen en hem een tijdje met rust laten zodat hij af kan koelen.

10 Reactie(s) op: De beste manier om je smartphone op te laden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 juli 2016 22:19 Anoniem
  Zelf onderzoek hierna gedaan door http://batteryuniversity.com/learn/ en kort door de bocht presteren de huidige Li-Ion bats het beste tussen de 30-80% en zelf heb ik iets heel moois gevonden op de iPhones. Ik wacht dat deze zo rond de 30% is, dan laad ik hem op met de timer rond 1uur met de gsm op standby. Dus scherm uit en op vliegtuigmode zodat het netwerk niets meer verbruikt en voor de warmte leg ik deze op de vensterbank want deze is het koelste hier. En dan na 1 uur zit ie rond de +80% maar nu zet ik hem uit en na een half uur/één uur terug aan en voila ik zit zo rond de +-93/96% en dit met 1 uur opladen! Het blijkt dus inderdaad dat deze ferm doorlaad na het uit trekken dus ik kom er volledig mee in dat als je deze iedere keer oplaad tot 100%, wat 3 uur hier duurt met mijn S4'ke, dat dit zeer zeker niet goed is voor de batterij. Test dit maar zelf uit want dit gaat ook veel sneller. In plaats van 1 keer 3 uur laden 100%, laad ik nu 2 keer 1 uur (+-90%*2=180% voor 2 uur laden). Tel je winst uit…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juli 2016 14:06 Anoniem
  Tja, ik weet het nog streds niet zeker, ook niet na de voorgaande reactie.
  Ik wil best aannemen, dat de accu's zelf zich gedragen zoals beschreven.
  Ik kan mij voorstellen, dat de makers van "de apparatuur rondom die accu's" (smartphones, opladers) een beveiliging aanbrengen die het laden beëindigt als zekere spanning is bereikt of als de laadstroom zeker verwaarloosbaar minimum bereikt. Ik kan mij evenzeer voorstellen, dat ze nalaten om geld uit te geven aan maatregelen die nieuwe aankopen uitstellen.

  Mijn eigen ervaringen lijken uiteen te lopen. Ik houd veel van mijn apparaten aan de oplader tenzij ik ze gebruik, maar ik schakel de verdeeldoos met opladers uit als ik wegga of ga slapen.
  Mijn vorige DECT set had dus wel steeds opgeladen telefoons, maar de gespreksduur werd uiteindelijk inderdaad kort.
  De meeste van mijn Android en iOS apoaraten staan op automatisch bijwerken (en automatische back-up naar de cloud). Als ik aan de ochtendkoffie ga, dan is doorgaans veel update-werk al geschied. En als ik opeens weg moet, dan kan ik vertrouwen op de accu-lading van de apparaten die ik meeneem.
  Ja, dit gedrag verbruikt stroom, en het bekort waarschijnlijk de levensduur van de accu's. Maar dat aanvaard ik dan maar als "slijtage bij normaal gebruik", en verkies die boven het hebben van een verouderd apparaat met een nog goede accu. Een ander zal een andere afweging maken… :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juli 2016 20:09 Kasander
  Ach, ik heb tegenwoordig een powerbank(je) dus als m'n phone leeg gaat raken onderweg kan ik 'm gewoon weer genoeg opladen. Geweldige uitvinding.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juli 2016 09:58 Anoniem
  nou als ik mijne domme phone laat aanhangen dan blijft ie toch warm hoor en zelf vertrouw ik de makers sowieso al niet want het is al duidelijk gebleken dat er weinig duurzaams meer wordt gemaakt in deze heilige consumptiemaatschappij dat moet blijven draaien of het valt helemaal stil. En bij DECT telefoon kan je beter de bats die er standaard bij zitten wegsmijten en veranderen voor een degleijk merk die wel degelijke oplaadbare bats kan maken en daarvoor dienen we te kijken naar bats van Japanse kwaliteit. Zij zijn de beste en de top merken zijn eneloop en Imedion. Steek deze er maar in en je gesprekstijd neemt onmiddellijk toe :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juli 2016 10:01 Anoniem
  http://www.filterjoe.com/2011/05/30/best-aa-batteries-that-you-never-heard-of/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juli 2016 14:46 Anoniem
  Een gestressde batterij… *facepalm*
  Komt dit uit de vertaalmachine ofzo? Weten jullie wel waar je het over hebt?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juli 2016 23:13 probeertehelpen
  ik geloof daar niets van. Ik heb mijn huawei P8. (1 jaar jong) altijd aan de lader gedurende de nacht en kan er dan alles mee doen gedurende de dag. Ik gebruik hem heel veel voor allerlei dingen en ook filmpjes kijken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juli 2016 23:21 probeertehelpen
  Ik gebruik deze en heb dus geen centje pijn. Drie dagen lang opladen als je geen stroom hebt. Ideaal voor op vakantie. 10000 mAh.

  https://www.youtube.com/watch?v=zHiXxG3k-BA
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 augustus 2016 13:08 Anoniem
  Ik heb mijn HTC One 3 jaar lang elke nacht de hele nacht aan de lader gehad en kan na 3 jaar nauwelijks een achteruitgang in de accuduur ontdekken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 augustus 2016 23:22 Anoniem
  Zelfde als onderstaand met mijn iPhone 5, echter is deze wel vaak weer aan de lader gelegd voor ie helemaal leeg was. (Omdat de batterij ook na 3 jaar nog ruim een dag mee ging.)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.