De 15 leukste apps voor leergierige kinderen

Door: Dirk Schoofs | 24 oktober 2016 07:01

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Kinderen uit het basisonderwijs
  3. Jongeren uit het middelbaar onderwijs

Natuurlijk zullen kinderen beter leren wanneer hun ouders regelmatig helpen. Toch kan ouderlijke aandacht nooit de creatieve manier evenaren waarop jongeren worden uitgedaagd door leerapps. Wanneer zoon- of dochterlief vraagt om samen rekensommen te oefenen, is er dus altijd een excuus: “Goh lieverd, neem even de tablet, want papa is verschrikkelijk dom.”

Gecontroleerde vrijheid

De meeste onderwijsprofessionals zijn positief over de inzet van educatieve apps. Negatieve effecten bij het leren via interactieve spellen blijven echter het gebrek aan beweging en het risico op verslaving. Hoe jonger kinderen zijn, hoe strenger je het spelgedrag moet bewaken. En niets belet zelfs ‘domme’ ouders om even samen te spelen.

1 Prins Bof en de magie van leren lezen (iOS, € 3,99)

Leren lezen, het blijft een magische ervaring. Letters vormen woorden, woorden vormen begrippen en begrippen vormen een verhaal. In deze app luistert je kind naar het verhaal van de kleine prins Bof, die dankzij zij een oom, die fakir is, op magische wijze leert lezen. Je kind herkent letters in sterren of ontdekt een magische spiegel met zwevende kaarsen waarmee het nieuwe woorden samenstelt. Kinderen tussen 5 en 7 jaar zullen spelenderwijs letters herkennen, zowel op zicht als op gehoor. De app gebruikt de methode van ‘hakken en plakken’ en leert klankzuivere woorden te schrijven. Voor je het beseft kan je spruit zelfstandig een eenvoudig verhaaltje lezen. Lees ook: Dr. Panda is de grootste mobiele kindervriend.

De uiteindelijke beloning is dat je kind zelf een verhaal kan lezen.

2 Rekentuin (Webapp, familielicentie € 3,30)

Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, breuken, tellen: het blijft een kwestie van oefenen en nog eens oefenen. Daarom biedt dit online rekenoefenprogramma ruim 20.000 opgaven. Rekentuin bevat naast kale rekenoefeningen vooral veel spelletjes om de dagelijkse oefensessie naar ‘meer’ te laten smaken. Er zijn ook zogenaamde redactieopgaven, waarbij de rekenoefeningen zijn verpakt in een verhaalcontext. Rekentuin is geschikt voor alle leeftijden en niveaus, maar door de vormgeving voelen vooral jonge kinderen zich aangesproken. Elke speler krijgt in zijn tuin een score die aangeeft hoeveel opgaven er al worden beheerst. Een score van 10 betekent bijvoorbeeld dat de speler alle opgaven juist heeft.

3 Scratch (iOS, gratis)

Hoe lollig kunnen leerapps zijn! Het vak programmeren wordt niet in de basisschool gegeven, maar Scratch bewijst dat het wel degelijk leerrijk en verslavend kan zijn. In deze gratis app laat je figuurtjes dingen doen door met blokjes acties aan te duiden. Blauwe blokjes zetten beweging in gang, groene blokjes voegen audio toe en met oranje blokjes geef je aan hoe vaak iets moet gebeuren. Sommige combinaties laat je in een lus draaien en soms laat je acties samenlopen. Voor je er erg in hebt, kom je spelenderwijs tot complexe resultaten.

Met Scratch leren kinderen programmeren en vooruitdenken.

4 Topo Nederland HD (Android en iOS, € 3,99)

Kinderen van de basisschool leren met dit aardrijkskundespel de topografie van Nederland kennen. Stap in het vliegtuig en verken de provincies, grote steden en bezienswaardigheden. Dit keer gaat het niet om een afgezaagde quiz, maar wordt een leeromgeving met drie spelvormen aangeboden. Topo Nederland werkt op drie moeilijkheidsniveaus. In de oefenmodus verbeter je je kennis zonder dat er tijdsdruk op staat. In de tijdsrace vlieg je in een race tegen de klok naar zo veel mogelijk bestemmingen, waarbij elk goed antwoord extra tijd oplevert. Het derde moeilijkheidsniveau bestaat uit een reeks meerkeuzevragen. De app wordt regelmatig vernieuwd, en er zijn ook versies zoals Topo Europa, Topo België, Topo USA, Topo Duitsland, enzovoort.

5 Planetenreis (iOS, € 0,99)

Welk kind is niet gefascineerd door de sterren en planeten? In Planetenreis trekt de speler op een spannende ontdekkingsreis langs alle planeten en moet hij voorwerpen verzamelen om verder te kunnen in het zonnestelsel. Zo moet hij bijvoorbeeld op zoek naar een hitteschild om Mercurius te kunnen bezoeken, een planeet die dicht bij de zon staat. Tijdens het spel krijg je informatie over de planeten en de afstanden in het zonnestelsel. De app oogt leuk, alsof alles is geboetseerd. Bovendien kun je op meerdere plekken in het spel een encyclopedie raadplegen met informatie over ons zonnestelsel.

Op iedere planeet moet je een probleem oplossen.

0 Reactie(s) op: De 15 leukste apps voor leergierige kinderen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.