Bewerk beeld geavanceerder met iOS-app Foto's

Door: Ronald Smit | 29 augustus 2018 09:40

iphone 8
How To

De app Foto's in iOS is prima voor het snel bekijken, organiseren én bewerken van kiekjes. Maar je kan er ook net een stapje verder mee gaan!

Voor heel veel fotobewerkingen heb je helemaal geen complexe app nodig, zeker niet onderweg. Voor dat soort gevallen komen de standaardgereedschappen die de iOS app Foto's te bieden heeft prima van pas. Je ziet ze na het openen van een foto en een tik op Wijzig. In dit voorbeeld gebruiken we een iPad, altijd handig vanwege het grote scherm. De standaardbewerkingstools vind je aan de zijkant van de foto. Ben je erg lui aangelegd, dan levert een tik op de toverstaf vaak al snel betere ogende kiekjes op. Rechttrekken (of juist scheef zetten) kan met de knop daaronder; ook bijsnijden is hiermee mogelijk. Via de knop daar weer onder laat je snel filters los op je foto's. De regelknop tot slot is het meest interessant. Wil je bijvoorbeeld de belichting aanpassen, dan doe je dat via een tik op LICHT. De standaardregelaar biedt een snelle oplossing. Maar wil je deze instellingen meer onder controle krijgen, tik dan vooral even op de knop met de drie .- onder elkaar. Je ziet nu een paneel waarmee je afzonderlijk zaken als Belichting, Licht (voor de heldere delen), Donker, Contrast en Zwartpunt in kunt stellen. Tik op een van de items en maak gebruik van de schuifregelaar om aanpassingen te maken. Tik op het blauwe Sluit als je klaar bent.

Foto's voor iOS kent ook meer geavanceerde regelaars

Kleur

De 'truc' is eveneens beschikbaar voor de knop KLEUR. Ook hier vind je weer een knopje met drie keer een .- onder elkaar. Tik erop en je ziet afzonderlijke opties voor Verzadiging, Contrast en Kleurzweem verschijnen. Klik wederom op Sluit als je klaar bent met het aanpassen van kleuren. En als je helemaal klaar bent met bewerken, dan is er de knop Gereed rechtsboven in beeld. Daarmee wordt de foto inclusief (ook in de toekomst herstelbare) wijzingen op de Filmrol bewaard.

Externe apps

Mocht je al doende tijdens het fotobewerken in de app Foto's tot de ontdekking komen dat een bepaalde functie die je nodig hebt ontbreekt, dan is er geen man overboord. Tik op de knop bestaande uit een cirkeltje met daarin drie puntjes. Je ziet nu een ballon met daarin in ieder geval de standaardoptie Markeringen. En als het goed is ook een of meer op je i-apparaat geïnstalleerde fotobewerkingsapps. Niet? Dan moet je ofwel een dergelijke app installeren, of even op de knop Meer tikken. Je kunt nu fotobewerkingsapps die op je apparaat zijn geïnstalleerd aanzetten. Zet er niet te veel tegelijk aan, want dan wordt het straks in de ballon erg onoverzichtelijk. In ons voorbeeld zien we de app PS Express. Door hier op te tikken, opent deze app met de deels in Foto's al bewerkte foto geopend. Doe je ding in de fotobewerker en klik op Gereed als je klaar bent. De foto wordt nu - inclusief bewerkingen - weer terug overgeheveld naar Foto's. Ideaal, want zo hoef je nooit bang te zijn om tijdens het bewerken in Foto's door een ontbrekende functie in een andere app helemaal opnieuw te hoeven beginnen!

Ook externe apps zijn bereikbaar vanuit Foto's zelf

0 Reactie(s) op: Bewerk beeld geavanceerder met iOS-app Foto's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.