8 tips voor het vinden van de beste koptelefoon

Door: Richard Veenstra | 09 februari 2016 07:53

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Het kopen van een koptelefoon is lastiger dan je denkt. In de winkel wordt je gevraagd of je een open of een gesloten model wilt kopen. En of je niet liever voor een 'in-ear'-koptelefoon kiest in plaats van standaard oordopjes. We leggen uit wat er bij de aanschaf van een koptelefoon komt kijken.

Tip 1: Functie

Een bezoekje aan een winkel met een groot assortiment koptelefoons levert vaak meer vragen dan antwoorden op. Hoe kun je kiezen uit tientallen verschillende koptelefoons, die ook nog eens sterk in prijs variëren? De goedkoopste koptelefoon kost je een paar euro, de duurste modellen zijn gauw een paar honderd euro. Voordat je een koptelefoon kunt uitzoeken, is het handig om te weten wat de functie van de koptelefoon is. Gebruik je de koptelefoon uitsluitend in huis bij je hifi-set, dan sta je voor andere keuzes dan wanneer je een koptelefoon zoekt voor je smartphone. Lees ook: Muziek streamen in de allerhoogste kwaliteit.

Ga je voor de beste geluidskwaliteit en wil je geen honderden euro's uitgeven, dan is een koptelefoon met draad in de meeste gevallen nog altijd de beste optie. Wil je flexibeler zijn, dan kun je op zoek naar een draadloze koptelefoon. Voor muzikanten of reizigers zijn zaken als geluidsisolatie en robuustheid belangrijk, en als je wilt genieten van diepe bassen op je koptelefoon, moet je wellicht op zoek naar een koptelefoon met meer dan één driver.

Tip 1 Koptelefoons zijn er in verschillende soorten en maten. Bedenk voor je op jacht gaat, wat voor koptelefoon je precies zoekt.

Tip 2: Modellen

Je kunt koptelefoons in twee soorten onderscheiden: grote koptelefoons die je over je oren zet en die via een vaste constructie aan elkaar zijn verbonden, en kleine oordopjes die je in of tegen je gehoorgang duwt. Bij de laatste variant zijn de dopjes in de meeste gevallen niet met elkaar verbonden, maar worden ze via twee individuele kabeltjes aangestuurd. Een bekend voorbeeld zijn de oordopjes die bij de iPhone of Android-smartphone worden meegeleverd. Vaak zijn dit oordopjes zonder geweldige pasvorm en vallen ze gemakkelijk uit je oor.

De oplossing is een klein stoffen hoesje waardoor je de dopjes als het ware tegen je gehoorgang aan kunt klemmen. Het voordeel van dit soort oordopjes is dat ze al vanaf een paar euro zijn te verkrijgen, het nadeel is vaak dat de klank - en dan vooral bassen - niet zo goed worden weergegeven. Een andere vorm van oordopjes zijn zogenoemde in-ear-dopjes. Dit zijn vaak plastic dopjes die je daadwerkelijk in je gehoorgang duwt. Bij aanschaf van een in-ear-koptelefoon krijg je vaak meerdere dopjes die allemaal een andere pasvorm hebben en soms ook van een ander materiaal is gemaakt. De klank van in-ear-koptelefoons is vaak beter doordat de dopjes in je gehoorgang schuiven.

In-ear-dopjes voor muzikanten

Voor muzikanten zijn er speciale in-ear-dopje op de markt die op maat gemaakt worden en specifiek gericht zijn op welk instrument je speelt. Voor bijvoorbeeld zangers worden lage en hoge frequenties gefilterd zodat je je eigen stem in de koptelefoon beter hoort. Deze in-ears schuiven dieper in je gehoorgang dan normale in-ears en worden vaak in combinatie met een beltpack gebruikt. In het beltpack stop je het kabeltje van je koptelefoon. In het beltpack komt vervolgens een kabel van de geluidsman, de muzikant kan zelf het volumeniveau regelen via het beltpack.

Een beltpack kan een muzikant bijvoorbeeld gemakkelijk aan zijn of haar broekrand bevestigen en zelf het volume regelen met een grote knop.

Tip 3: Open of gesloten

Als je kiest voor een grote koptelefoon - ook wel over-ear of on-ear genoemd - dan heb je keuze uit meerdere varianten. Als eerste is er de zogenaamde circumaurale koptelefoon. Dit zijn koptelefoons die je oren geheel afsluiten doordat de schelpen over je gehele oor zitten. Een andere variant is de supra-aurale koptelefoon. Dit zijn geen schelpen die om je oor zitten, maar pads die tegen je oren aandrukken. Dit type is iets lichter dan de over-ears en zitten vaak iets beter, maar er komt wel meer geluid van buitenaf in je oor terecht.

Daarnaast kunnen grote koptelefoons open, gesloten of halfopen zijn. Bij een gesloten koptelefoon zijn de achterkanten van de schelpen dicht, waardoor er veel minder geluid van buitenaf in je oor lekt. Het voordeel van een gesloten koptelefoon is dat je het gevoel hebt dat het geluid uit je hoofd komt. Bij een open koptelefoon zijn de achterkanten van de schelpen open, waardoor je als luisteraar meer het gevoel krijgt naar echte luidsprekers te luisteren. Halfopen koptelefoons bestaan ook, maar de precieze definitie daarvan is een beetje vaag. Meestal noemen fabrikanten een koptelefoon halfopen als het model ergens tussen een open en gesloten variant valt.

Tip 3 Een circumaurale koptelefoon sluit je oren volledig af.

Tip 4: Isolatie

Geluidsisolatie is voor muzikanten en dj's een belangrijk thema. Op het podium kan het geluid zeer hard zijn en als je een in-ear of on-ear koptelefoon gebruikt, wil je zoveel mogelijk geluid van buitenaf dempen. Hoeveel geluid gedempt wordt, wordt met decibel (dB) aangegeven. Normaal gesproken kunnen in-ear koptelefoons tot zo'n 15 tot 25 decibel geluid reduceren, maar sommige fabrikanten gaan hier overheen. Als je een koptelefoon met veel geluidsisolatie gebruikt, is het niet aan te raden deze te gebruiken in het verkeer. Een hoog volume in combinatie met een grote geluidsisolatie kan ervoor zorgen dat je het getoeter van auto's niet meer hoort.

Een andere eigenschap is ruisonderdrukking (ook wel noise cancellation genoemd). Dit is iets anders dan geluidsisolatie en vind je meestal in de duurdere koptelefoons. Oorspronkelijk werd ruisonderdrukking bedacht om een betere communicatie tussen piloten en de verkeersleiding te garanderen. Een microfoontje in de koptelefoon neemt het achtergrondgeluid in de schelp op, spiegelt deze opname vervolgens en voegt deze gespiegelde opname weer aan het originele signaal toe. Zodoende is de communicatie beter te verstaan. Dit betreft echter een actieve ingreep in het audiosignaal en zorgt er voor dat de audio kan vervormen. Voor communicatiedoeleinden niet erg, voor muziek minder geschikt.

Tip 4 Deze in-ear-koptelefoon van Shure geeft aan dat het tot 37 dB geluid van buitenaf kan dempen.

2 Reactie(s) op: 8 tips voor het vinden van de beste koptelefoon

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 februari 2016 17:09 Franciscus
  Ik heb nog een gebruikerstip voor de aanschaf van een zeer goede en betaalbare open koptelefoon, namelijk de Koss PortaPro.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 februari 2016 08:51 s2k-nl
  Tsja en toen kwam de jack aansluiting te vervallen in de iPhone 7… misschien iets om mee te nemen bij uw aanschaf-keuze ;-)
  Bron:
  http://nos.nl/artikel/2079428-iphone-7-heeft-geen-koptelefoonaansluiting.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.