3 problemen van 3D Touch

Door: Chwhynny Overbeeke | 10 november 2015 12:12

Blog

3D Touch is erg handig vanwege de extra navigatiemogelijkheden die deze functie biedt. Maar er zijn ook een aantal nadelen. Hier gaan we in op drie problemen van 3D Touch.

Wanneer kun je 3D Touch gebruiken?

Het grootste probleem met 3D Touch is dat het erg onduidelijk is wanneer je het kunt gebruiken, en wanneer niet. Niet alle apps ondersteunen de functie, en er is geen indicatie binnen een app of op het thuisscherm dat 3D Touch beschikbaar is. Lees ook: Zo werkt 3D Touch op de iPhone 6s (Plus).

Daarom kan het gebeuren dat je eindeloos zit te drukken in een app waarvoor de functie helemaal niet beschikbaar is. Omgekeerd kan het ook zijn dat je niet weet dat een bepaalde app de functie ondersteunt, zodat je handige navigatiemogelijkheden misloopt.

Het zou daarom fijn zijn als er op een of andere manier een visuele indicatie gegeven zou worden wanneer je 3D Touch kunt gebruiken. Misschien door middel van een klein icoontje over het app icoon heen en binnen de app zelf?

Wat doet een bepaald gebaar?

Dat brengt ons meteen bij het tweede probleem. Ook al weet je misschien dat 3D Touch beschikbaar is voor een bepaalde app, dan nog is het onduidelijk wat de gebaren precies doen.

3D Touch in de Telefoon app.

Het is begrijpelijk dat er weinig consistentie mogelijk is omdat apps erg van elkaar kunnen verschillen wat betreft hun doel, functie en user interface. Je kunt daarom niet verwachten dat bijvoorbeeld een browser en een camera-app vergelijkbare acties toekennen aan een bepaald gebaar. Maar in vergelijkbare situaties, zoals bijvoorbeeld een zoekbalk, zou er ook iets vergelijkbaars moeten gebeuren, ook al bevind je je in een andere app.

Het zou vooral handig zijn om enig idee te hebben wat er zal gebeuren als je een bepaald gebaar gebruikt, zodat je niet ineens per ongeluk iets doet wat je helemaal niet wilt. In plaats daarvan moet van alles uitproberen en er maar het beste van hopen.

3D Touch in de Mail app.

Ook al ben je er uiteindelijk achter gekomen wat bepaalde gebaren doen binnen een bepaalde app, dan nog is het niet altijd even gemakkelijk om dit te onthouden. Het gaat namelijk om meerdere gebaren die allemaal iets anders doen in verschillende situaties in verschillende apps. Dit kan een erg lange lijst worden. Daarom bestaat de kans dat veel mensen slechts de meest voor de hand liggende gebaren zullen gebruiken, of gebaren die ze het meest denken te gebruiken. Het is waarschijnlijk helemaal niet nodig om alle gebaren overal te kennen en te gebruiken, maar het zou zonde zijn als je constant iets heel handigs misloopt.

Nutteloze snelle acties

Niet alle snelle acties die je door middel van 3D Touch kunt uitvoeren zijn even nuttig.

Zo bieden de App Store en de iTunes Store allebei twee snelle acties: Zoek en Wissel in. Het inwisselen van cadeaubonnen is niet iets wat mensen regelmatig zullen doen. In plaats daarvan zou het handiger zijn om een actie toe te voegen die frequenter gebruikt wordt, zoals het bekijken van nieuwe titels of zoeken naar updates. De Music app biedt een snelle actie waarmee je meteen naar Beats 1 kunt luisteren, wat nutteloos is als je dat niet gebruikt, terwijl een snelle actie om je muziek te shufflen niet beschikbaar is.

Hetzelfde probleem doet zich voor met de Mail app. Je kunt kiezen uit je mailbox, het bekijken van ongelezen berichten in je mailbox, zoeken en een nieuw bericht aanmaken. Het zou handiger zijn als je één of meer van deze acties zelf zou kunnen instellen, zodat je bijvoorbeeld een snelle actie kunt hebben waarmee meteen een e-mailbericht wordt opgesteld naar een bepaalde persoon die je vaak mailt, of waarmee je je e-mail kunt binnenhalen als je dat handmatig doet.

Een aantal apps bieden wel de mogelijkheid om zelf snelle acties aan te passen of toe te voegen. Maar het zou sowieso handig zijn als dit in alle apps zou kunnen, omdat iedereen ze op een eigen, persoonlijke manier gebruikt. En snelle acties zijn pas echt snel als ze helemaal op jou zijn aangepast.

0 Reactie(s) op: 3 problemen van 3D Touch

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.