Zo print je eenvoudig vanaf je tablet en smartphone

Door: Maikel Dijkhuizen | 16 oktober 2015 08:12

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Smartphones en tablets hebben veel zaken van de pc overgenomen. Veel mensen zetten voor afdruktaken echter nog altijd de pc aan, bijvoorbeeld voor het printen van concerttickets of foto's. Onnodig, want vanaf je mobiele apparaat voer je eenvoudig afdrukopdrachten uit.

Tip 01: AirPrint

Wie een iPhone of iPad in bezit hebt, kan via AirPrint afdrukopdrachten uitvoeren. Een voorwaarde is wel dat de printer met deze technologie van Apple overweg kan. De meeste moderne printers met een draadloze netwerkfunctie ondersteunen AirPrint wel. Lees ook: Printen met je iPhone of iPad zonder AirPrinter.

Het is verder van belang dat beide apparaten met hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn. Daarnaast ben je nog afhankelijk van de app-ontwikkelaar: zodra een app AirPrint ondersteunt, is er ergens in het menu een afdrukknop beschikbaar. Vanzelfsprekend zijn de standaard-apps in iOS hiermee uitgerust, zoals Safari, Foto's, Kaarten, Mail en Notities. Tik hiervoor op de deelknop (vierkant met pijl) en kies voor Druk af. Kies de juiste printer in het netwerk en bepaal hoeveel exemplaren je wilt afdrukken.

Indien de printer dubbelzijdig afdrukken ondersteunt, zet je deze functie desgewenst aan. Bevestig onderaan met Druk af. Ook apps van derden waarin een printknop toegevoegde waarde heeft, hebben wellicht ergens een afdrukknop verstopt. Voorbeelden hiervan zijn Evernote en Dropbox. Indien je iPhone of iPad het AirPrint-apparaat niet herkent, staat deze functie misschien nog uitgeschakeld. Neem in dat geval de instellingen van de printer door en activeer deze functie.

Tip 02 Alle bekende printerfabrikanten hebben een plug-in ontwikkeld waarmee je rechtstreeks vanuit diverse Android-apps kunt afdrukken.

Tip 02: Android

Ook bij Android is in veel apps een afdrukknop beschikbaar, zoals in Gmail, Chrome en Foto's. Afhankelijk van welk merk printer je hebt staan, dien je vanuit de Play Store eerst HP Print Service Plugin, Canon Print Service, Epson Print Enabler, Lexmark Print Service Plugin of Samsung Print Service Plugin te installeren. Lees voor de installatie eerst in de beschrijving of de plug-in compatibel is met jouw afdrukapparaat.

Deze plug-ins integreren in Android en maken het mogelijk om draadloze printopdrachten te versturen vanuit het mobiele besturingssysteem. Ga naar Apps / Instellingen / Afdrukken en schakel de zojuist geïnstalleerde plug-in in. De naam van de je printer verschijnt nu op het scherm. Druk rechtsboven op het pictogram met de drie puntjes en kies voor Instellingen. Afhankelijk van het printermerk zet je de gewenste voorkeursinstellingen naar je hand. In de meeste plug-ins kun je bijvoorbeeld wel aangeven of je dubbelzijdig wilt afdrukken.

Tip 03: Afdrukinstellingen

Nadat je een plug-in van jouw printer aan Android hebt toegevoegd, is afdrukken een fluitje van een cent. Open een app vanuit waar je iets wilt printen. We nemen in deze tip de applicatie E-mail als voorbeeld. Open een mailtje en druk rechtsboven op de knop met de drie puntjes. Via Afdrukken tik je rechtsboven het pijltje aan en druk je op de naam van de printer. In tegenstelling tot iOS, is het in Android wel mogelijk om allerlei printinstellingen naar je hand te zetten. Tik op het pijltje om alle opties uit te vouwen. Geef aan hoeveel exemplaren je wenst en welke pagina's je wilt uitprinten. Verder pas je de instellingen bij Kleur, Papierformaat en Richting naar eigen inzicht aan. Druk op de gele afdrukknop om een printje te maken.

Tip 04: Google Cloudprinter

Een andere manier om vanuit Android afdruktaken te verzenden, is via Google Cloudprinter. Met deze universele oplossing is het mogelijk om iedere printer geschikt te maken voor de ontvangst van mobiele afdruktaken. Een groot voordeel is dat Google Cloudprinter vanaf een online server printopdrachten verstuurt naar je printer. Het is dus niet noodzakelijk dat je smartphone of tablet met hetzelfde wifi-netwerk is verbonden. Een internetverbinding is voldoende om af te drukken, dus je kunt ook vanaf je werk even een printje maken op de printer thuis.

Je voegt de printer eenvoudig toe aan je Google-account. Bepaalde netwerkprinters zijn geschikt om rechtstreeks verbinding met je Google-account te maken zonder tussenkomst van een computer. Controleer in de handleiding van het apparaat of dat het geval is en hoe de registratie dan werkt. Is jouw printer niet direct geschikt, dan kun je hem alsnog gebruiken met Google Cloudprint. Nu moet alleen wel de computer aan staan om te kunnen printen. Je registreert je printer eenvoudig vanuit de browser Chrome. Typ in de adresbalk chrome://devices en druk op Enter. Onder de optie Klassieke printers kies je voor de optie Printers toevoegen. Er verschijnt een lijstje in beeld met gevonden apparaten. Zorg ervoor dat er een vinkje staat voor jouw afdrukapparaat en bevestig met Printer(s) toevoegen.

Tip 04 In Chrome maak je van ieder afdrukapparaat een Google Cloudprinter.

0 Reactie(s) op: Zo print je eenvoudig vanaf je tablet en smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.