Zo kun je Safari sneller laten draaien

Door: chwhynny-overbeeke | 13 juni 2018 09:59

How To

Het kan gebeuren dat Safari na verloop van tijd erg traag wordt op je iPhone of iPad. Dan duurt het bijvoorbeeld langer om webpagina’s te laden of tabbladen te openen. In dit artikel geven we een aantal tips die je kunnen helpen om Safari sneller te laten draaien in iOS.

Safari bewaart veel gegevens in het cache, waardoor websites sneller worden geladen. Dit is handig, maar na verloop van tijd kan het cache zo vol komen te zitten dat de browser zelf veel trager gaat werken. Dit gebeurt met name op oudere iOS-apparaten. Wat kun je doen om Safari weer sneller te maken?

Tabbladen afsluiten

Hoe meer tabbladen er tegelijk geopend zijn, hoe meer informatie Safari moet onthouden en klaar moet hebben staan voor wanneer je een ander tabblad wilt bekijken. Daarom is het een goed idee om allereerst de geopende tabbladen af te sluiten.

Druk in Safari onderaan de navigatiebalk op de twee overlappende vierkantjes. Je krijgt dan een overzicht te zien van alle tabbladen die momenteel open staan. Veeg van rechts naar links over de tabbladen om ze een voor een af te sluiten. Je kunt echter ook op het kruisje links bovenaan het tabblad drukken.

iCloud uitschakelen voor Safari

Safari synchroniseert je tabbladen via iCloud, zodat je meteen op een ander apparaat verder kunt browsen zonder dat je je openstaande tabbladen verliest. Dat is handig, maar het vereist wel rekenkracht.

Om Safari sneller te laten draaien, kun je de automatische synchronisatie van tabbladen uitzetten. Ga naar Instellingen > iCloud en zet de schakelaar bij Safari op grijs. Als je je tabbladen later toch weer wilt synchroniseren met iCloud, hoef je alleen maar de schakelaar weer op groen te zetten.

Cache leegmaken

Het cachegeheugen bevat allerlei gegevens die door Safari bewaard worden om je browse-ervaring te verbeteren. Als je cache erg vol komt te zitten, kan Safari echter trager worden.

Je kunt je cache legen door naar Instellingen > Safari te gaan en op Wis geschiedenis en websitedata te drukken.

JavaScript uitschakelen

Is Safari nog altijd traag? Dan kun je JavaScript uitschakelen. Hier zitten echter nadelen aan vast, dus doe dit alleen als niets anders werkt. JavaScript wordt namelijk door de meeste websites gebruikt om hun opmaak op de juiste manier aan Safari door te geven. Als je JavaScript uitschakelt, zullen veel websites er raar uit komen te zien, of zelfs helemaal niet meer worden weergegeven.

Om JavaScript uit te schakelen moet je naar Instellingen > Safari > Geavanceerd gaan en de schakelaar bij JavaScript op grijs zetten. Bevalt het resultaat je niet, zet de schakelaar dan weer op groen om JavaScript weer in te schakelen.

0 Reactie(s) op: Zo kun je Safari sneller laten draaien

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.