Zet je iPad in als tweede scherm

Door: Jasper Bakker | 18 juli 2016 11:25

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Exclusief voor Mac

We leven allang niet meer alleen in een Windows-wereld. Daar heeft het succes van de iPhone/iPad wel voor gezorgd. Apple geniet daarbij van het zogeheten 'halo-effect' waarbij zijn ene platform positieve uitstraling heeft op het andere. Zo zijn er bijvoorbeeld iOS-apps die aanhaken op OS X (het besturingssysteem op de Apple-computers). De twee apps voor schermuitbreiding die nu volgen, zijn hier voorbeelden van. Ze werken dus niet op Windows.

vtDisplay

Van vtDisplay is een gratis variant beschikbaar, vtDisplay Lite. Deze versie laat je de functies uitproberen, maar toont een melding in het midden van je tweede scherm. Daarnaast is touch-functionaliteit uitgeschakeld, zodat je je iPad niet als touch-scherm kunt gebruiken om Mac-apps te bedienen. Om de app te gebruiken moet je op je Mac de gratis vtDisplay Host-software downloaden, en je Mac herstarten. Geinige toevoeging is dat de beeldweergave op je iPad ook in een venster wordt getoond op je Mac-monitor. Dus je tweede scherm is in het venster van de Host-app te zien op je eerste scherm. Volg je het nog?

Het handige aan vtDisplay's combinatie van iPad-app en Mac-programma, is dat je op laatstgenoemde makkelijk de resolutie van je tweede scherm kunt instellen. Dus je kunt zelf bepalen hoe groot of klein het beeld van je Mac wordt weergegeven op je iPad. Daarbij biedt vtDisplay slim de mogelijkheid om in plaats van het reguliere breedbeeld van een computerscherm ook rechtopstaande beeldverhoudingen te kiezen, zoals bij een tablet normaal is.

vtDisplay ****

Prijs: € 24,99

Omvang: 3,8 MB

Jammer is dat vtDisplay de beeldweergave niet automatisch meeroteert als je je iPad kantelt.

Vlot en hoge resolutie

Verder springt vtDisplay boven de concurrentie uit doordat het vlot werkt. Op hetzelfde drukbezette wifi-thuisnetwerk waar Splashtop wat haperend op werkte, gaat het met vtDisplay snel op hoge en zeer hoge resoluties. We moeten wel toegeven dat op de allerhoogste resoluties de tekst van het Mac-beeld op je iPad-scherm haast niet meer te lezen is. Alleen is dat dus niet door wazige weergave maar door simpelweg microscopisch kleine weergave.

vtDisplay maakt hierbij ook goed gebruik van de hogere resoluties die iPads met Retina-schermen bieden. Voor tekst wat minder bruikbaar, maar voor beeldweergave juist weer erg nuttig. Een foto van hoge resolutie, valt in z'n geheel te overzien op je tweede scherm wat dan Retina-resolutie biedt. Of je kunt daarop juist goed inzoomen op details van zo'n foto. De hoogst haalbare resolutie is 4K op 3840 bij 2160 pixels.

Van ex-Apple werknemers

Tot slot zetten we Duet Display in. Deze app is ontwikkeld door een team van voormalige Apple-ingenieurs, melden ze zelf trots in de tweede zin van hun app-omschrijving. De herkomst van de makers komt duidelijk naar voren uit het fraaie design en het oog voor detail. De Apple-spirit leeft ook in andere aspecten van deze app. Zo offert het bepaalde functionaliteit op om de kernfunctionaliteit zo goed mogelijk aan te bieden.

Concreet: Duet werkt niet met wifi maar vereist aansluiting met een usb-kabel. Die verbinding kan een Lightning-kabel zijn voor nieuwere iPads of een dock-connector voor oudere iPads. Het gebruik van een bedrade schermverbinding zorgt ervoor dat het tweede scherm fijn vlot functioneert. Wij hebben geen haperingen geconstateerd. Verder integreert Duet heel netjes in OS X, waardoor het haast onzichtbaar is. Het beeld draait automatisch mee als je je iPad kantelt, erg handig. Instellingen voor Duet zijn op beide schermen te veranderen, waarbij ook Retina-resolutie met grote en superkleine tekst mogelijk is.

Duet benut Retina om scherp beeld weer te geven of om je juist enorm de ruimte te gunnen.

Puntje van aandacht nog: de app-makers stellen dat Duet Display werkt op alle Macs, alle iPads en ook alle iPhones. Maar daar vermelden ze wel systeemvereisten bij die dat bereik een tikje beperken. Macs moeten tenminste OS X 10.9 (Mavericks) draaien en iPads en iPhones hebben minstens iOS 7 nodig. De iPad 1 valt dus buiten de boot.

Duet Display *****

Prijs: € 18,99

Omvang: 8,4 MB

Geef je Mac mini een mini-scherm door je iPad aan te sluiten via de schermuitbreidings-app Duet.

0 Reactie(s) op: Zet je iPad in als tweede scherm

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.