Workshop Dropbox: bestanden bewaren, delen, synchroniseren en ontvangen

Door: Robbin Ooijevaar | 21 maart 2011 16:03

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Deel 4: Apps in uw Dropbox

1. Portable apps

In een ideale wereld staan op al uw computers dezelfde programma's. Het is helaas meestal niet mogelijk om een programma te installeren in uw Dropbox. Het programma werkt dan wel op de computer waarop u de installatie hebt uitvoert, maar op uw andere systemen kunnen er problemen optreden. Een software-installatie behelst namelijk meer dan alleen een paar bestanden in een map plaatsen. Er worden tijdens een installatie onder andere registeraanpassingen gedaan, die natuurlijk ontbreken op uw andere computers. Voor Windows zijn er gelukkig tal van handige programma's die u niet hoef te installeren: 'portable apps' of 'portabele programma's'. Deze kunt u downloaden, uitpakken en vervolgens direct gebruiken. Het enige nadeel is dat er geen snelkoppeling wordt gemaakt naar uw bureaublad of startmenu, dat moet u zelf doen. Door een portabele versie van een programma uit te pakken in uw Dropbox, wordt het programma automatisch beschikbaar op al uw computers waar u Dropbox gebruikt. Surf naar PortableApps en kijk of uw favoriete programma ertussen staat.

Draai portabele programma's vanuit uw Dropbox en u hebt overal direct de beschikking over uw favoriete toepassingen.

2. Mobiele webbrowser

We kunnen het zo gek niet bedenken of er is een portabele toepassing van gemaakt: van kantoorsoftware en fotobewerkers tot systeemhulpprogramma's en beveiligingssoftware. De portabele versie van Firefox valt vooral op vanuit een praktisch oogpunt. Mozilla Firefox Portable Edition is te vinden op PortableApps. Door de webbrowser vanuit uw Dropbox te starten, hebt u op al uw computers automatisch een identieke Firefox-omgeving, dus overal dezelfde bladwijzers, cookies en uitbreidingen (add-ons). Ook het onthouden van wachtwoorden werkt goed. Login­informatie die u invult en laat onthouden op uw desktop-pc is ook beschikbaar op bijvoorbeeld uw notebook.

Draai Mozilla Firefox Portable Edition vanuit uw Dropbox en u hebt overal dezelfde bladwijzers, uitbreidingen en wachtwoorden.

3. Zelf draagbaar maken

Hoewel de collectie op PortableApps overweldigend is, kan het voorkomen dat u een bepaald programma niet kunt vinden. Het ontbreken van software hoeft geen technische reden te hebben, de kans is groot dat dit met licenties te maken heeft. Dankzij Cameyo kunt u zelf een soort portabele app maken en deze alsnog vanuit uw Dropbox gebruiken. Cameyo virtualiseert de omgeving die een programma nodig heeft om correct te werken. Het eindresultaat is een executable (exe-)bestand. Cameyo houdt de installatieprocedure van een programma in de gaten en kijkt wat de software uitspookt. Deze informatie wordt in een soort 'virtuele foto' gevangen waarna het programma ook werkt zonder te installeren. Hoewel we zeer enthousiast zijn over Cameyo, moet de kanttekening gemaakt worden dat het niet altijd correct werkt. Vooral complexe programma's met veel gekoppelde applicaties en registeraanpassingen zijn niet altijd aan de praat te krijgen.

Portable app niet gevonden? Maak hem zelf met Cameyo!

Conflicten en ruimtevreters

Dropbox doet aan conflictbeheersing als het gaat om bestandsversies. Toch kan dit voorkomen, bijvoorbeeld als uw desktop-pc en notebook beide offline werken en Dropbox geen verbinding heeft met de Dropbox-server. U opent en bewerkt op beide systemen het bestand ideeen voor website.txt. Bij de volgende automatische synchronisatie ziet de Dropbox-server dat beide bestanden zijn gewijzigd zijn. Het laatst opgeslagen bestand behoudt de naam ideeen voor website.txt. Het andere bestand dat eveneens is aangepast krijgt een toevoeging en heet nu: ideeen voor website (Robbin's conflicted copy 2010-12-16).txt. U raakt dus nooit iets kwijt! Bestandsconflicten zijn het eenvoudigst te voorkomen door Dropbox altijd aan te laten staan. Uitzondering op deze regel zijn portabele apps. We hebben gemerkt dat Mozilla Firefox Portable Edition bijvoorbeeld veel kleine tijdelijke bestanden aanmaakt, waardoor er bestandsconflicten kunnen optreden. Dit heeft geen gevolgen voor de werking van Mozilla Firefox Portable Edition, maar wel invloed op de capaciteit van uw Dropbox. Langzaam maar zeker snoepen conflictbestanden ruimte weg. De oplossing is eenvoudig. Doorzoek uw Dropbox ongeveer eens per maand op conflictbestanden. Gebruik hiervoor de zoekfunctie van Windows en bekijk alle bestanden waarin de naam 'conflicted copy' voorkomt. Bestanden die door Firefox zijn aangemaakt kunt u verwijderen. Bij andere dubbele bestanden is het verstandig de inhoud eerst goed te bekijken. Leeg ook regelmatig de cache via het Firefox-menu Extra / Recente geschiedenis wissen om overbodige bestanden op te ruimen.

Dropbox behoudt bestandsversies, ook als de opslagtijd en -datum met elkaar conflicteren.

Dropbox op iPhone

De inhoud van de map My Dropbox is niet alleen toegankelijk vanaf een Windows, Mac of Linux-computer, er zijn ook apps voor iPhone, Android en BlackBerry. We bespreken hier de versie voor de iPhone, de andere versies werken vergelijkbaar. U downloadt de app gratis uit de App Store. De app heeft een ingebouwde viewer om filmpjes, foto's, documenten en andere bestanden te bekijken op uw iPhone. De Dropbox-app kunt u voorzien van een pincode via het menu Settings / Passcode lock. Activeer hier ook de optie Erase data om ervoor te zorgen dat de Dropbox op uw iPhone wordt gewist na tien mislukte pincode-ingaven.

De 'computervariant' van Dropbox synchroniseert alle bestanden automatisch in de achtergrond. Omdat de opslagcapaciteit van mobiele apparatuur beperkt is, kunt u aangeven hoeveel gegevens de mobiele versie mag lokaal mag bewaren (maximaal 1 GB). De instelling hiervoor vindt u in het menu Settings / Local storage. Het aanpassen van de standaardwaarde (200 MB) is niet per se nodig. Als u een bestand opvraagt dat niet aanwezig is op uw iPhone, wordt het direct gedownload. Leuk om te weten is dat u vanuit de Dropbox-app foto's en filmpjes kunt maken. Deze worden bewaard in uw Dropbox en komen dus automatisch binnen op al uw computers.

De Dropbox-app voor iPhone (of Android of BlackBerry) maakt de inhoud van uw Dropbox ook onderweg bereikbaar.

0 Reactie(s) op: Workshop Dropbox: bestanden bewaren, delen, synchroniseren en ontvangen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.