VLC frustreert World Domination van open source

Door: job-spijker | 15 januari 2011 09:12

Nieuws

De Open Source community streeft naar ‘World Domination’. OSS moet op zoveel mogelijk platformen beschikbaar komen, maar er lopen een paar pedante typetjes rond die de boel goed weten te frustreren.

De VLC mediaspeler is een video- en audio speler die een groot aantal digitale media formaten aankan. Meer dan de standaardspelers op Windows of OS X. Voor de iPad is nu onlangs Applidium verschenen, een mediaspeler die gebaseerd is op VLC. Omdat de code van VLC vrij beschikbaar is onder de GNU Public License (GPL), was Applidium een kwestie van tijd. Met deze gratis applicatie kan de iPad gebruiker nu bijna ieder media bestand afspelen.

Er kwam alleen een kink in de kabel. Rémi Dennis-Courmont, één van de belangrijkste ontwikkelaars van VLC, merkte op dat de Open Source GPL licentie van Applidium in strijd was met de Digital Rights Management (DRM) van de App Store. Dankzij deze DRM techniek zijn gedownloade applicaties uit de App Store niet verder door de gebruiker te verspreiden, en dat conflicteert met de regels van de GPL.

Weinig Open Source ontwikkelaars liggen wakker van zoiets. De gebruiker kan de gedownloade App Store versie weliswaar niet verspreiden, maar ‘vrije’ versies zijn wel gewoon elders beschikbaar. Zo niet Dennis-Courmont. Die ging voor het principe en diende een klacht in bij Apple. Het gevolg, Applidium is uit de App Store verwijderd. Tot verbazing van de ontwikkelaars en tot groot verdriet van miljoenen gebruikers.

Binnen de community is de discussie over GPL applicaties die verspreid worden binnen een DRM schema nog maar net begonnen. Zal het de Open Source community lukken om met de tijd mee te gaan?

0 Reactie(s) op: VLC frustreert World Domination van open source

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.