Recensie: Harman Kardon CL

Door: Elmar Rekers | 03 oktober 2012 17:27

iPad

Harman Kardon maakt al jaren sier met stijlvolle kwaliteitsapparatuur op audiogebied. De fabrikant verlegt nu zijn grenzen en komt met zijn eerste serie koptelefoons op de markt. Wij gingen aan de slag met de oerdegelijke Harman Kardon CL.

We verwachten bijna niet anders van deze fabrikant, maar ook het uiterlijk van de CL (Classic)-koptelefoon is weer beeldschoon. De headset is speciaal ontwikkeld voor de iPhone, en dit is goed terug te zien in de industriële designkeuzes die zijn gemaakt. Van de metalen body en zwarte afwerking, tot de vierkante plug die op uw smartphone rust.

iPhone 5

Hoewel de CL afgelopen zomer al werd geïntroduceerd, past de koptelefoon qua uiterlijk erg goed bij de nieuwe (zwarte) iPhone 5. De keuze voor metaal geeft deze accessoire een gevoel van degelijkheid tegenover de toch voornamelijk plastic headsets van de concurrentie. De CL is dan misschien ook op andere smartphones aan te sluiten, u zult hierbij niet alle functies kunnen gebruiken.

In het snoertje zit namelijk een bedieningspaneeltje met microfoon verwerkt (voorzien van hetzelfde stijlvolle uiterlijk), waarvan de knoppen op Android en Windows Phone-toestellen slechts beperkt zullen werken. Gebruikt u echter een iPhone dan kunt u hiermee zeer eenvoudig door nummers skippen, het volume regelen en telefoongesprekken voeren.

Zachte kussens

De CL is van het zogenoemde on-ear type, waarbij de oorkussentje op uw oren rusten. Het is hierbij dus belangrijk dat het oppervlak zacht aanvoelt en dat er niet teveel druk wordt gelegd op uw oren. De kussens van de CL bedekken uw volledige oor, waardoor de druk prettig wordt verdeeld.

Met zijn metalen geraamte is de CL bijzonder stevig.

Het is niet mogelijk om de hoofdband te verstellen, zoals u misschien gewend bent, maar er worden door Harman Kardon twee hoofdbeugels meegeleverd. Deze zorgen er samen met de licht meebuigende band voor dat de CL vrijwel ieder hoofd als gegoten past, zonder dat er een gammel uitschuifsysteem nodig is. Wat betreft draagcomfort is de CL dan ook een schot in de roos.

Tikken en krassen

Na het uitvoerig testen van de headset ontdekte we helaas ook een klein nadeel. Ieder tikje of krasje tegen de koptelefoon verstoort namelijk uw luisterplezier, ongeacht hoe hoog u het volume opkrikt. Dit is volledig te wijten aan de metalen behuizing, dat iedere aanraking vertaalt in een storend geluid. Aanvankelijk lijkt het allemaal niet zo erg, maar wanneer u de CL veelvuldig onderweg gebruikt, kan het een irritatiepunt worden.

De oorkussens zijn zacht en leggen weinig druk op uw oren.

De geluidskwaliteit die de CL biedt, is simpelweg subliem. Vooral liefhebbers van een volle basweergave zullen met deze koptelefoon aan hun trekken komen. De heldere tonen in zowel het hoge- als middensegment, vormen samen met de warme basklanken een zeer complete audio-ervaring. Omgevingsgeluiden worden echter niet volledig buitengesloten, dus als u daar veel waarde aan hecht is de QuietComfort 15 van Bose misschien een betere optie.

Conclusie

Met de CL biedt Harman Kardon een stijlvol alternatief in het oerwoud der iPhone-hoofdtelefoons. U moet hiervoor diep in de buidel tasten (199 euro), maar dan krijgt u ook een zeer complete audio-ervaring. Daarbij is de on-ear-headset stevig en mooi ontworpen, waardoor deze goed bij uw iPhone 4, 4S of 5 past.

Harman Kardon CL

Prijs € 199,-

Compatibiliteit iPhone 3G t/m 5, alle iPads

Oordeel 8/10

Pluspunten

Schitterend design

Stevig

Comfortabel in gebruik

Goede audioprestaties

Minpunten

Prijskaartje

Aanraking goed hoorbaar

1 Reactie(s) op: Recensie: Harman Kardon CL

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 27 maart 2014 11:43 Anoniem
    http://www.whathifi.com/review/harman-kardon-cl
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.