Politie VS wil scanner-apps de pas afsnijden

Door: loek-essers | 25 november 2011 12:52

Nieuws

De Amerikaanse politie wil hun communicatie gaan versleutelen. Het is voor dieven te makkelijk geworden om via smartphones te volgen wat de politie van plan is.

In Nederland is de politiecommunicatie al sinds de komst van C2000 in 2004 versleuteld en is het niet meer mogelijk om met een scanner te volgen wat de lange arm der wet precies van plan is. Ook de Amerikaanse politie wil nu hun communicatie steeds vaker afschermen, bericht persbureau AP.

iPhone afluisterapps gaan te ver

Steeds vaker besluit de politie de communicatie te versleutelen. Ze zijn het zat dat criminelen interne gesprekken van agenten kunnen volgen om de politie te ontwijken. Dit is zeer tegen het zere been van journalisten en kritische burgers die stellen dat de openbaarheid van de communicatie cruciaal is. Het publiek moet informatie zo snel mogelijk ontvangen omdat dit essentieel kan zijn voor hun veiligheid.

De politie klaagt vooral over de komst van "nieuwe technologie", smartphones om precies te zijn. Via applicaties als Scanner 911 kan iedereen de politiecommunicatie uit vrijwel het hele land volgen. Potentiële criminelen zouden eerder geneigd zijn het dievenpad op te gaan als ze erachter komen dat er een app is om arrestatie te voorkomen, zegt politiecommissaris Cathy Lanier van Washington DC tegen het persbureau.

Alternatieven

Tegenstanders wijzen erop dat als de politie gevoelige informatie uit te wisselen heeft ze heus wel vindingrijk genoeg zijn om dat op een andere manier te doen dan via de radio. Als alternatief wordt ook voorgesteld om een gedeelte van de communicatie te versleutelen, zoals gesprekken van de narcoticabrigade en de zedenpolitie.

Bovendien wordt erop gewezen dat het versleutelen van de communicatie flink in de papieren loopt. Er moeten al snel tientallen miljoenen dollars voor uitgetrokken worden.

Een demonstratie van Scanner 911.

0 Reactie(s) op: Politie VS wil scanner-apps de pas afsnijden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.