Ouderlijk toezicht op de iPad

Door: Richard Veenstra | 05 december 2014 07:58

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De iPad ligt standaard op de bank of salontafel en je kinderen mogen er af en toe filmpjes mee kijken of spelletjes mee doen. Je wilt voorkomen ze instellingen veranderen of op websites belanden die niet voor ze bestemd zijn. Je iPad kun je configureren zodat je kinderen veilig op de iPad kunnen.

Niet alleen wil je je kinderen beschermen tegen bepaalde apps of inhoud op het internet, je wilt ook niet dat je kind vanuit een app gemakkelijk voor tientallen euro's extra levens voor Angry Birds aanschaft. Als je kind al iets ouder is en zelf wellicht een iPad heeft, kun je in dit artikel bovendien lezen hoe je ervoor zorgt dat de iPad niet aan allerlei apps vertelt waar de gebruiker zich bevindt. Lees ook: 10 must-have iPad apps voor scholieren.

Beperkingen

De heilige graal voor het gereed maken van je iPad voor je kinderen heet Beperkingen en vind je als je een kijkje neemt bij Instellingen / Algemeen. Tik erop en kies voor Schakel beperkingen in. Als eerste moet je een toegangscode invoeren, dit is noodzakelijk, anders kan je kind de beperkingen zelf weer opheffen. Kies een code en bevestig deze. Zodra je via de thuisknop de instellingenpagina verlaat, word je automatisch bij de beperkingspagina uitgelogd. Wil je vervolgens iets in dit menu aanpassen, dan moet je de toegangscode invoeren.

Het thuisscherm zonder beperkingen, dus met de apps Safari, Camera, FaceTime, Photo Booth en iTunes Store.

Onder Sta toe vind je als eerste een aantal apps en opties. Standaard zijn deze allemaal actief, maar met een simpele veegbeweging zet je bijvoorbeeld Safari of de camera uit. Als je nu naar je thuisscherm gaat, zul je zien dat de icoontjes van de desbetreffende app niet meer zichtbaar zijn. Als je de schuif achter Camera uitschakelt, zal de iPad automatisch ook FaceTime uitschakelen. Alleen de standaardapps op de iPad kun je wegtoveren. Heb je bijvoorbeeld Google Chrome geïnstalleerd, dan kan je kind via deze app nog gewoon op het internet surfen.

Het thuisscherm met een aantal beperkingen ingesteld.

App Store

In iOS 7 zit gelukkig een beveiliging om te voorkomen dat je kind zomaar dingen uit de App Store kan aanschaffen. Als je een paar minuten inactief bent geweest in de App Store, moet je opnieuw je wachtwoord ingeven zodra je iets wilt kopen. Je vindt deze instelling bij Vereis wachtwoord onder Toegestaan materiaal. Standaard staat deze instelling op vijftien minuten. Wil je ervoor zorgen dat je kind niks kan kopen of installeren, zet dan de schuif achter Apps installeren uit. Het is eveneens handig om de schuif achter Kopen vanuit apps uit te schakelen.

Door een paar seconden op een app te tikken, begint het icoontje te wiebelen. Met een tik op het kruisje kun je een app verwijderen. Handig, maar juist zeer onhandig zodra je kind dit doorheeft en bijvoorbeeld per ongeluk iMovie met bijbehorende gemaakte films van je iPad verwijdert. Dit probleem is gelukkig eenvoudig op te lossen door de schuif achter Apps verwijderen uit te zetten. De icoontjes wiebelen nog wel als je er op tikt, maar de verwijder-knop is niet meer zichtbaar.

Het is nu niet mogelijk om apps te verwijderen van de iPad.

0 Reactie(s) op: Ouderlijk toezicht op de iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.