Muziek maken met je iPad

Door: Richard Veenstra | 21 april 2015 12:02

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

De iPad zie je steeds vaker op de bühne. Het apparaat wordt door muzikanten dan ook niet alleen gebruikt om e-mails te checken tijdens het toeren. Fabrikanten hebben de iPad nu ook als volleerd muziekinstrument erkend en daarom verschijnen er steeds betere apps. Maar jij kunt ook zelf aan de slag!

In deze cursus leer je hoe jezelf aan de slag kunt met je iPad als muziekinstrument of mobiele studio. We geven informatie over de verschillende toepassingen en kijken ook hoe professionals hun iPad gebruiken. Lees ook: Happy birthday - De iPad bestaat 5 jaar.

Van studio tot effectpedaal

De iPad is natuurlijk gewoon een kleine computer en daarom zijn er verschillende manieren om de tablet als muziek-apparaat in te zetten. De meest voor de hand liggende keus is als mobiele muziekstudio. Denk daarbij aan de populaire app GarageBand waarmee je elf liedjes kunt componeren, mixen en opnemen. Een tweede optie is om de iPad te gebruiken als instrument.

Er zijn honderden apps waarmee je je tablet in een piano, gitaar, synthesizer of drumstel omtovert. Als je gitaar speelt, kun je zelfs je iPad als versterker gebruiken en sommige apps bieden je eveneens de mogelijkheid om je riffs op te nemen. Een andere optie is om je iPad als digitale muziekstandaard te gebruiken. In plaats van een tas vol partituren mee te nemen, sla je al je partituren digitaal op je iPad op en blader je met een veeg over het scherm of via een aparte voetswitch naar de volgende bladzijde. Speel je in een band, dan kun je je iPad gebruiken voor de weergave van setlisten en songteksten.

De AirTurn ATFS-2, een footswitch om je partituur om te slaan tijdens het spelen.

Hardware

In principe heb je aan alleen een iPad genoeg om muziek te maken, maar voor sommige toepassingen zul je specifieke hardware moeten aanschaffen. Zodra je je zang of een akoestische gitaar wilt opnemen, heb je een zogeheten audio-interface nodig. Een externe audio-interface sluit je aan op de Lightning-poort van je iPad. Heb je een iPad met 30-pins-connector, dan moet je een adapterkabeltje erbij kopen.

Op de interface zit vervolgens een aansluiting voor een gitaar of microfoon en een uitgang voor een hoofdtelefoon. De kwaliteit van je audio is meteen ook nog een stuk beter omdat de componenten in de audio-interface vaak veel beter zijn dan die van je iPad. Ben je toetsenist en wil je graag partijen inspelen op een echt keyboard, dan kun je een usb/midi-controller keyboard op je iPad aansluiten. Er bestaan diverse controllers voor je iPad, sommige hebben alleen toetsen, maar andere bieden ook zogenaamde drumpads, faders (schuiven) en knoppen. En of je nu met of zonder interface werkt, het is sowieso een goed idee om te investeren in een goede hoofdtelefoon.

De Apogee ONE is een audio-interface voor iPad en Mac.

De Korg MicroKEY sluit je zo aan op je iPad.

Instrument leren spelen

Om muziek met je iPad te maken, maakt het niet uit of je veel of weinig muzikale kennis hebt. Je kunt zelfs een instrument leren spelen met bijvoorbeeld Learn Guitar. Aan de hand van duidelijke lessen leer je wat frets zijn, hoe je je gitaar moet stemmen en hoe je akkoorden opbouwt. De gratis versie biedt je drie lessen, de rest van de cursus kost je nog geen twee euro. Een leuke app om piano mee te spelen, is Tiny Piano - Kleine Piano. Je ziet welke toetsen je moet spelen om een bepaald liedje te kunnen spelen. Het grootste nadeel is dat de toetsen erg klein zijn en dit maakt de app niet geschikt voor professioneel gebruik. Ook wil je als gevorderde wel over meer piano-geluiden kunnen beschikken. Goede apps zijn bijvoorbeeld iGrand Piano FREE for iPad of CMP Grand Piano. De laatste kost achttien euro, maar biedt erg goede pianosamples, vandaar dat de app ook heel wat megabytes opslagruimte opslokt.

Learn Guitar ****

€1,99: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 25,2 MB

Tiny Piano - Kleine Piano ***

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 14,6 MB

iGrand Piano FREE for iPad ****

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 265 MB

CMP Grand Piano ****

Prijs: € 17,99 (+ in-app-aankopen)

Omvang: 666 MB

Gitaar leer je met Learn Guitar FREE.

0 Reactie(s) op: Muziek maken met je iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.