Multitasken op je iPad doe je zo

Door: Chwhynny Overbeeke | 02 oktober 2015 11:03

How To

Wist je dat er een aantal gebaren zijn die op de iPad werken maar niet op de iPhone? Hier bespreken we een aantal gebaren die je kunnen helpen multitasken.

Alle gebaren die je op de iPhone kunt gebruiken werken ook op de iPad, maar niet andersom. Sinds iOS 5 heeft Apple gebaren toegevoegd die je alleen met de iPad kunt gebruiken, waarschijnlijk omdat het om gebaren gaat die je met vier of vijf vingers maakt - iets wat niet zo handig werkt op een klein iPhone scherm. Lees ook: 10 iPad-functies die je nog niet kende.

Zorg voordat je deze gebaren probeert te gebruiken dat de optie Multitasking-gebaren in Instellingen > Algemeen is ingeschakeld.

Naar het thuisscherm teruggaan

Om naar het thuisscherm terug te gaan zonder de thuisknop te gebruiken, kun je met vijf vingers tegelijk een knijpbeweging maken. Zoiets als wanneer je wilt uitzoomen, maar dan met alle vijf je vingers tegelijk op het scherm.

Het multitasking scherm openen

Op de iPhone en iPad kun je het multitasking scherm openen door tweemaal op de thuisknop te drukken. Vervolgens krijg je de thumbnails van alle openstaande apps te zien waar je doorheen kunt swipen om een app te kiezen of af te sluiten.

Op de iPad kun je het multitasking scherm ook openen door met vier of vijf vingers omhoog te swipen. Om weer terug te gaan naar de app waarin je zojuist bezig was, hoef je alleen maar met vier of vijf vingers omlaag te swipen.

Van app wisselen zonder het multitaskingscherm

Als je van app wilt wisselen zonder eerst naar het multitasking scherm te gaan en een app te selecteren, kun je met vier of vijf vingers van links naar rechts of van rechts naar links swipen. Je kunt dan meteen door je openstaande apps heen bladeren zonder de thuisknop te gebruiken.

Het toetsenbord splitsen

Als je graag met je duimen typt, is het handig om het toetsenbord te splitsen zodat je wat comfortabeler kunt typen. Om dit op de reguliere wijze te doen, moet je naar Instellingen > Algemeen > Toetsenbord te gaan en de optie Gesplitst toetsenbord in te schakelen.

Dit kan echter ook door twee vingers op het toetsenbord te leggen en ze uit elkaar te bewegen, net als bij het inzoomen op een foto. Vervolgens wordt het toetsenbord opgesplitst in twee delen die dichter tegen de randen van je iPad aan staan.

Tabbladen herschikken in Safari

Dit is niet echt een nieuw gebaar, maar wel iets wat op de iPad kan terwijl het op de iPhone niet kan. Op de iPad geeft Safari namelijk tabbladen met je openstaande webpagina's weer, die je eenvoudig kunt herschikken. Houd het tabblad dat je wilt verschuiven ingedrukt en beweeg met je vinger naar links of rechts. Zodra je loslaat komt het tabblad op de gekozen plek te staan.

De inbox weergeven in de portretstand

Als je je iPad in de landschapsoriëntatie houdt terwijl je de Mail app gebruikt, wordt je inbox weergegeven in een paneel aan de linkerkant van het scherm, maar wanneer je je iPad in de portretstand houdt verdwijnt je inbox en zie je alleen het openstaande e-mailbericht. Om de inbox weer te kunnen zien, moet je links bovenaan op het pijltje drukken.

Gelukkig kan dit een stuk eenvoudiger met een gebaar. Swipe kort van links naar rechts in het openstaande e-mailbericht, en de inbox staat er weer. Om hem weer weg te halen moet je in het bericht kort van rechts naar links swipen.

0 Reactie(s) op: Multitasken op je iPad doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.