Microsoft zet vol in op twee eigen tablets

Door: Jasper Bakker | 19 juni 2012 08:50

Nieuws

Microsoft heeft niet één, maar twee eigen tablets onthuld. De 10,6 inch multitouch-tablets draaien Windows 8; één op ARM-processor en één op Intel-chip. De iPad krijgt van twee kanten concurrentie.

Microsoft-ceo Steve Ballmer heeft in Los Angeles (vannacht 0:30 Nederlandse tijd) de eigen tablet van zijn bedrijf gepresenteerd. Net vóór afgelopen weekend waren er plots geruchten opgedoken dat de 'grote aankondiging' die Microsoft overhaast had belegd voor maandag over tablets ging. Vervolggeruchten maakten gewag van een geheel eigen tablet van de Windows-maker.

Op twee paarden wedden

Die berichten zijn nu bevestigd én overtroffen. Microsoft komt met twee modellen van zijn eigen tablet: één op energiezuinige ARM-chips met daarop de tabletvariant van Windows 8, en één op standaard pc-chips van Intel met daarop de volledige uitvoering van Windows 8. De tabletvariant, Windows RT geheten, draait geen traditionele pc-programma's.

Microsoft beperkt zich dus niet tot de voor Windows nieuwe categorie van ARM-apparaten, maar gaat de concurrentie met eigen partners ook aan op x86-tabletgebied. De eigen tablets vallen onder het Surface-merk, van Microsofts eigen touch-tafel. De Surface-tablets hebben een 10,6 inch breedbeeldscherm, en de ARM-variant is 9,3 milimeter dik. Precies genoeg voor een usb-poort, meldt techblog AllThingsD. De Intel-variant (die Windows 8 Pro draait) is iets dikker.

USB, toetsenbord-cover

De RT-variant heeft usb 2.0, terwijl de Ivy Bridge-chipset van Intel in de Pro-variant usb 3.0 ondersteunt, meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite PCworld.com. De Surface-tablet is voorzien van een eigen 3 milimeter dikke cover, die uitgeklapt te gebruiken is als toetsenbord.

De achterkant van de tablet is voor ongeveer eenderde uitklapbaar zodat het apparaat van zichzelf overeind kan staan. Dit kan alleen in de horizontale stand; de zogeheten landschapsmodus. PCworld.com meldt op basis van een korte hands-on bij de aankondiging dat zowel de uitklapachterkant als de gehele tablet solide aanvoelen, maar niet zwaar. De ARM-variant weegt 0,75 kilo, de Intel-tablet 0,95 kilo.

Voor én na de Kerst

Er zijn nog geen details bekend over de maximale (en gemiddelde) batterijduur en over de verkoopprijs. Microsoft heeft al wel aangekondigd dat de ARM-variant met Windows RT in de herfst uitkomt. Dat is rond dezelfde tijd als de lancering van Windows 8 zelf; vóór het lukratieve Kerstseizoen.

De Intel-variant met de volledige uitvoering van Windows 8 komt drie maanden later pas uit. Naar verwachting showt Microsoft deze eigen tablet dan op de Consumer Electronics Show, die begin januari plaatsvindt.

Het promotiefilmpje van Microsoft:

[youtube]dpzu3HM2CIo[/youtube]

Update:

Details over hardware en verwachte verkrijgbaarheid toegevoegd.

0 Reactie(s) op: Microsoft zet vol in op twee eigen tablets

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.