Microsoft maakt Phone 7 pas na de zomer af

Door: Jasper Bakker | 24 mei 2011 12:12

Nieuws

De tweede update voor Windows Phone 7 brengt volgens Microsoft ruim 500 verbeteringen. Het smartphone-besturingssysteem krijgt dan functies die de concurrentie al jaren heeft.

Microsoft maakt vandaag details bekend over Phone 7.5, maar ceo Steve Ballmer heeft al een voorschot genomen op een developersbijeenkomst in Tokio. De topman prijst de aankomende nieuwe versie aan met daarin meer dan 500 nieuwe features. Hij geeft ook toe dat Windows Phone een jaar later is uitgekomen dan hij had gewild.

Mailmogelijkheden

Onder de door Ballmer geroemde verbeteringen bevinden zich multitasking voor apps van derden, integratie met microblogdienst Twitter, en betere ondersteuning voor de cloud-variant van Microsofts applicatiepakket Office. Ook krijgt Phone 7 de optie om e-mails over hetzelfde onderwerp (dus in één overzicht met alle replies) bij elkaar weer te geven, en de mogelijkheid e-mails te doorzoeken op de mailserver.

Verder kunnen gebruikers een mail-folder direct op het home-scherm van hun smartphone plaatsen, zodat die specifieke folder snel toegankelijk is. Voor beheerders brengt versie 7.5 meer mogelijkheden voor rechtenbeheer: om bijvoorbeeld bedrijfsmails en Office-documenten te beschermen (of op afstand te wissen). iPhones en Android-toestellen hebben dergelijke functies al geruime tijd.

Windows Phone krijgt in versie 7.5 ook versie 9 van webbrowser Internet Explorer, wat in februari dit jaar al is aangekondigd. Dat is compleet met de in IE9 verwerkte ondersteuning voor html5. Ook gebruik van de grafische chip (gpu) voor hardwareversnelling van de beeldweergave komt mee met de desktopbrowser van Microsoft. De mobiele en pc-browser zijn dan gelijkgeschakeld, totdat IE10 uitkomt voor pc’s – met Windows 7.

Pas eind dit jaar?

De tweede update, codenaam Mango, is de eerste grote update voor Windows Phone 7 en komt na de zomer uit, volgens geruchten pas tegen het einde van dit jaar. Microsofts besturingssysteem voor smartphones is in oktober 2010 op de markt gekomen, maar is al in februari 2010 gepresenteerd door ceo Ballmer.

Nederland krijgt na de zomer voor het eerst Nederlandstalige Phone 7-toestellen. Volgens Microsoft Nederland gebeurt dat “medio 2011”, maar dat is in april al verduidelijkt met de officiële mededeling “dit najaar”. De Nederlandse uitvoering komt dan meteen met de Mango-update. De toestellen die al te koop zijn in Nederland draaien de Engelstalige uitvoering en zijn waarschijnlijk niet te upgraden naar de Nederlandstalige variant, meldt de fabrikant zelf.

Wachten op Mango

Kersvers Windows Phone 7-partner Nokia wacht ook op de Mango-update voordat het zijn eerste toestellen met het Microsoft-besturingssysteem uitbrengt. De Finse telefoonfabrikant blijkt niet de enige: andere toestelmakers wachten met nieuwe modellen. Microsoft heeft al wel beloofd dat de grote update gratis zal zijn en werkt op alle huidige toestellen.

Inmiddels hebben die huidige toestellen – na enige problemen - de eerste update voor Phone 7 gekregen, die kleine verbeteringen brengt, zoals de mogelijkheid om tekst te selecteren, kopiëren of knippen en vervolgens te plakken. De oorspronkelijke iPhone uit 2007 kon dat niet en is daarvoor flink bekritiseerd. De iOS-update (naar versie 3.0) van maart 2009 heeft die ontbrekende basisfuncties toegevoegd.

0 Reactie(s) op: Microsoft maakt Phone 7 pas na de zomer af

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.