IT-managers balen van consumerisatie

Door: shane-o-neill | 19 september 2011 13:41

iPad

Het gebruik van iPads en Android smartphones op werk biedt werknemers veel voordelen, maar legt een zwaar beslag op IT. Wat zeggen de tot dusver gepubliceerde cijfers hierover?

De 'consumerisatie van IT' en 'BYOD' mogen dan wel te pas en te onpas gebezigde termen zijn, de trend valt niet te ontkennen. Werknemers verwachten in toenemende mate dat hun persoonlijke apparatuur binnen zakelijke netwerken te gebruiken is.

Maar waar het gebruik van persoonlijke apparatuur zoals smartphones, laptops en tablets de vrijheid van de werknemer bevordert, voelen veel IT-afdelingen zich onder druk staan. Nu iedere salesmedewerker zijn of haar eigen iPad wil gebruiken om zakelijke e-mail en CRM te gebruiken, zitten achter de schermen IT-managers met de handen in het haar om uit te vinden hoe deze apparaten te beheren, hoe bedrijfsdata beschermd kan worden en hoe voldaan kan worden aan compliance.

Veel van de strategieën die nu voor de consumerisatie van IT zijn lukraak gekozen op basis van bezorgdheid over security en wazige datamanagement policies, zo blijkt uit een onderzoek van Dimensional Research onder 741 IT-professionals, managers en bestuurders.

Geen rage

Het onderzoek laat zien dat de consumerisatie van IT geen tijdelijke hype is. Van de 741 respondenten, zegt 87 procent dat zij privéapparaten gebruiken voor zakelijke doeleinden, variërend van e-mail en de agendafunctie tot CRM en ERP. Tachtig procent laat weten dat binnen het bedrijf privé-smartphones gebruikt worden en 69 procent zegt dat werknemers een eigen computer of laptop mogen gebruiken voor hun werk.

Dit zijn indrukwekkende cijfers die van grote invloed zijn op de IT-organisatie, meldt Dimensional Research. Niet alleen hangen er meer apparaten in het netwerk, ook zijn er meer besturingssystemen om te beheren bijgekomen.

Van alle privéapparatuur die binnen de bedrijfsmuren gebruikt wordt, spant de iPhone met 72 procent de kroon, gevolgd door op Android gebaseerde smartphones (63 procent), Windows laptops en desktops (63 procent), de iPad (60 procent) en BlackBerry smartphones (52 procent).

Van de pc's draaien de meeste werknemers op hun eigen machines Windows (63 procent). Een minderheid kiest voor Mac OS X (37 procent) en Linux (14 procent).

IT doet onvrijwillig mee

Al deze platforms maken IT een stuk complexer. 59 procent zegt daarom dat hun IT-afdelingen gedwongen meer besturingssystemen zijn gaan ondersteunen omdat de apparaten sowieso meegebracht worden door werknemers.

Interessant is dat 60 procent zegt dat de vraag naar ondersteuning van Apple's OS X is gegroeid vanwege de gestegen populariteit van MacBooks, iPhones en iPads. Het lijkt erop dat deze mobiele apparaten het gehele ecosysteem van Apple een impuls geven - kennelijk werkt de strategie van het bedrijf uitstekend.

Ondanks het voordeel van vrijheid voor werknemers, is de consumerisatie van IT voor de meeste IT-afdelingen een hele klus waarover nog veel zorgen en onzekerheden bestaan. 82 procent van de respondenten geeft aan twijfels te hebben over de inzet van persoonlijke apparatuur voor zakelijke doeleinden. Mogelijke netwerkhacks (62 procent), verlies van bedrijfsgeheimen (50 procent), verlies van intellectueel eigendom (48 procent) en moeilijker voldoen aan compliance-regels (43 procent) zijn de grootste onderwerpen van zorg.

Als het gaat om het bijhouden van een inventaris van applicaties en apparaten, geeft de meerderheid van de respondenten aan dat ze denken daarin niet goed genoeg bezig zijn. 64 procent zegt niet met zekerheid te kunnen stellen welke niet-zakelijke apparatuur verbinding maakt met het bedrijfsnetwerk.

Formeel beleid om privéapparatuur te ondersteunen is volgens 88 procent van de ondervraagden belangrijk; 69 procent heeft al een beleid op dit gebied. Toch zegt 62 procent dat hun bedrijf niet de juiste tools in huis heeft om persoonlijke apparatuur te ondersteunen, ongeacht of er beleid aanwezig is.

Consumerisatie niet de eerste en enige verstorende trend

Net zoals voor iedere ontwikkeling binnen het bedrijfsleven geldt ook voor de consumerisatie van IT dat deze trend om een groot aanpassingsvermogen van de IT-organisatie vraagt om het gebruik van privéapparaten te faciliteren. Het is een ontwikkeling die niet snel van het toneel zal verdwijnen.

"De consumerisatie van IT is geen trend die snel zal overwaaien - het maakt onlosmakelijk deel uit van de manier waarop bedrijven zaken doen, vooral in de markt van het MKB", zegt analiste Diane Hagglund van Dimensional Research. "Het is van belang dat bedrijven beleid ontwikkelen en standaarden ontplooien om deze apparaten te ondersteunen en ervoor te zorgen dat bedrijfsdata en intellectueel eigendom afdoende beschermd wordt."

0 Reactie(s) op: IT-managers balen van consumerisatie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.