iPhone verliest Europees marktaandeel aan Android

Door: Elmar Rekers | 26 juni 2013 13:09

Nieuws

Apple’s iPhone moet in West-Europa steeds meer marktaandeel afstaan aan concurrent Android. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC over het eerste kwartaal van 2013. Daarnaast ziet Apple ook de verkoop van de iPhone teruglopen.

Had Apple in het eerste kwartaal van 2012 nog een marktaandeel van 25 procent in West-Europa, een jaar later is hier volgens IDC nog 20 procent van over. Android ziet zijn dominantie alleen maar groeien, van 55 procent in het eerste kwartaal van 2012, naar 69 procent in de eerste drie maanden van dit jaar.

De onderzoekers zeggen een duidelijke trend te zien in West-Europa: “De meeste landen kennen, terwijl de economie verder afbrokkelt, een stagnatie van de smartphoneverkoop.” Volgens IDC komt dit omdat consumenten simpelweg minder geld kunnen besteden aan dure smartphones, waarvan Apple de grootste consequenties lijkt te ondervinden.

Dalende iPhone-verkoop

Zo daalde de verkoop van iPhones in het eerste kwartaal van 2013 naar 6,2 miljoen units, waar er in de winter van 2012 nog 7 miljoen toestellen over de toonbank gingen. Android zag de verkoop juist flink stijgen: van 15 naar bijna 22 miljoen stuks. Vermoedelijk komt dit door de goedkopere Android-toestellen, waar veel consumenten voor kiezen in tijden van crisis. Hier lijkt ook Windows Phone van te profiteren, het zag de verkoop stijgen naar 1,9 miljoen toestellen.

IDC baseert zich voor deze analyse op de kwartaalcijfers die fabrikanten de afgelopen maanden bekend hebben gemaakt. Welke landen de onderzoekers precies onder West-Europa verstaan wordt uit het rapport niet duidelijk.

0 Reactie(s) op: iPhone verliest Europees marktaandeel aan Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.