Hacker maakt app tegen kleurenblindheid

Door: uhro-van-der-pluijm | 29 januari 2011 11:17

iPad

De bekende hacker Dan Kaminsky heeft een mobiele app ontwikkeld waarmee kleurenblinden kunnen zien welke kleur iets heeft. De app accentueert verschillende kleuren.

De Amerikaanse hacker Dan Kaminksy heeft een applicatie voor iPhones en Android toestellen ontwikkeld waarmee kleurenblinden kleuren kunnen onderscheiden. De applicatie werkt als een augmented reality app. Kleurenblinden kijken via het scherm door de camera van hun mobiel en zien zo beter welke kleur iets heeft.

Kleuren versimpelen

Om dat voor elkaar te krijgen accentueert de app van Kaminsky de verschillende kleuren, zodat het duidelijk wordt dat iemand iets roods bekijkt en bijvoorbeeld niet iets bruins. Behalve het aangeven van welke kleur iets heeft, is de app ook gemaakt om verschillende kleuren als rood, bruin en groen eenvoudiger te onderscheiden.

Kaminsky doet dat praktisch gezien door alle kleuren uit het spectrum te versimpelen. Zo blijven er in zijn applicatie van alle kleuren nog slechts zo’n zeven over. Het is daarnaast mogelijk om het resultaat via behoorlijk wat instellingen aan te passen. Gebruikers kunnen de app op die manier finetunen om het beste resultaat voor hun ogen te krijgen.

DanKam Voorbeeld

Idee via een vriend

Kaminsky bedacht de applicatie nadat hij in 2009 een Star Trek film keek met een vriend. Die vriend was zich er niet bewust van dat een karakter in die film groen was. Hij dacht dat zij gewoon een licht gebruind kleurtje had. Toen hij erachter kwam dat de meeste kleurenblinden wel bepaalde kleuren kunnen zien, kon hij het idee verder uitwerken.

De meest voorkomende vorm van kleurenblindheid is rood-groen kleurenblindheid. Personen die daar last van hebben kunnen rood en groen minder goed onderscheiden dan normaal. Zeker één op de twintig mannen in Nederland heeft last van die afwijking. Het volledig blind zijn voor één kleur komt slechts één op de honderd keer voor.

Geheim project

Dan Kaminsky is vooral bekend als beveiligingsspecialist. Zo onthulde hij in 2008 een bug in het DNS-systeem waarmee het voor een kwaadaardig persoon mogelijk was om grote delen van het internet te verstoren. Daarnaast openbaarde hij dat Sony een rootkit op meer dan een half miljoen computers had geplaatst.

Kaminsky ontwikkelde de app als een geheim nevenproject. Hij werkte er ongeveer een jaar aan. “Het was geen beveiligingsproject, maar daar zit ik niet echt mee. Proberen om het probleem van kleurenblindheid op te lossen was het leukste nevenproject ooit”, zegt hij op zijn weblog.

De app DanKam is voor ongeveer 2 euro (3 dollar) te downloaden via de iOS App Store en de Android Market.

0 Reactie(s) op: Hacker maakt app tegen kleurenblindheid

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.