Firefox OS slaat aan bij operators

Door: Jasper Bakker | 03 juli 2012 07:52

Nieuws

Mozilla heeft afnemers gevonden voor zijn mobiele internetbesturingssysteem 'Boot to Gecko'. Het officieel tot Firefox OS omgedoopte platform krijgt steun van telco's.

De eerste smartphones met dit open source-besturingssysteem worden gefabriceerd door de Chinese telecomreus ZTE en de Chinese telefoonreus TCL Communication, die voor Europa het merk Alcatel voert. Naast deze twee hardwarefabrikanten heeft Firefox-maker Mozilla de steun van internationale operators.

Dat zijn Deutsche Telekom, Telecom Italia, Telefónica (uit Spanje), Telenor (uit Noorwegen), Etisalat (in het Midden-Oosten), Sprint (in de VS) en Smart (op de Filipijnen). De markten waarin deze bedrijven actief zijn, komen overeen met belangrijke Firefox-gebieden, stelt Mozilla in zijn aankondiging van de steun.

Goedkopere smartphones

De bedoelde tegenhanger voor het door Google aangevoerde Android wint aanhang. Qua opzet heeft Firefox OS meer weg van Google's ChromeOS: het draait geen reguliere apps maar alleen webapps. Open source-stichting Mozilla weet nu toestelmakers én toestelleveranciers aan zijn zijde te krijgen voor zijn html5-besturingssysteem.

Deze aangehaakte bedrijven zien in Firefox OS een middel om gebruikers smartphone-ervaringen te brengen tegen lagere prijzen. De nu geplande toestellen worden voorzien van de Snapdragon ARM-processors van Qualcomm. De eerste Firefox OS-smartphones zijn naar verwachting begin 2013 verkrijgbaar in Brazilië. Operator Telefónica brengt de telefoons daar uit onder zijn merknaam Vivo.

Vrijheid voor operators

Naast lagere prijzen voor smartphones is de aanpasbaarheid van het Firefox OS een belangrijk pluspunt voor de operators. Mozilla belooft hierbij dat het project volledig open blijft en dat de gebruikte web api's (application program interfaces) ingediend worden bij het W3C (World Wide Web Consortium) voor standaardisatie.

De Firefox-maker meldt zelf dat de telecombedrijven de mogelijkheid hebben om rijkere gebruikerservaringen te bieden op diverse prijspunten, inclusief de low end van de smartphonemarkt. Bij Android hadden operators en toestelfabrikanten die vrijheid ook, maar Google legt dat aan banden, om de kwaliteit te bewaken.

De derde speler?

Daarnaast zitten de operators klem tussen de iPhone en Android. Die machtsblokken van respectievelijk Apple en Google worden vooralsnog niet doorbroken door Microsofts Windows Phone en toestelproducent Nokia.

Laatstgenoemde heeft voor de onderkant van de mobiele markt Symbian, maar neemt daar wel afscheid van. Bovendien is dat aloude mobiele besturingssysteem wat Nokia betreft voor 'dumbphones', terwijl het voor smartphones een instapmodel van zijn Lumia-toestellen met Windows Phone biedt.

0 Reactie(s) op: Firefox OS slaat aan bij operators

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.