Elop: Nokia binnen enkele jaren weer marktleider

Door: rene-schoemaker | 06 november 2012 12:39

iPad

Nokia zegt binnen enkele jaren weer de marktleider te willen zijn in smartphones. Eerste doel is weer terug te komen in de top 5. Daar is Nokia hard uitgevallen in de afgelopen jaren.

In een interview met de Frankfurter Algemeine zegt ceo Stephen Elop van Nokia dat het bedrijf streeft naar een nieuwe positie als marktleider. “We zijn in deze markt om te winnen. We hebben veel werk voor de boeg en dat kost tijd. Maar we zullen vechten om onze positie opnieuw sterk te maken."

Daarbij geeft de geplaagde ceo, die de neergang van Nokia sinds zijn aanstelling twee jaar geleden van nabij mocht meemaken, aan dat de Finse firma terugkeert naar de top. Voor die terugkeer moet zijn bedrijf eerst weer opklimmen naar de nummer 5-positie onder de grootste smartphonemakers. Dan volgt stapsgewijs de weg naar de leidende positie.

Gevecht op de winkelvloer

De ceo van het noodlijdende bedrijf mikt hierbij met een aantal smartphone-topmodellen vooral op de winkelvloer. Dáár moet Nokia met zijn Lumia's het verschil gaan maken. “De belangrijkste strijd om de klant is in de winkel", zegt hij.

“We trainen de verkopers goed. Zij moeten de klant meer vertellen dan dat het een Lumia is, zij moeten een goede vergelijking geven met de iPhone of een device van Samsung. Ze moeten kunnen vertellen hoe je een Nokia-telefoon kan gebruiken om de optimale ervaring eruit te kunnen halen."

Niet alleen de hardware

Vooral aan de bovenkant van de markt, waar nu de iPhone en de Samsung Galaxy SIII hoogtij vieren, moeten mensen weer de innovatieve waarde van een Nokia kunnen herkennen, vindt de Canadese ceo. “Dat is ons gelukt in het verleden, maar we moeten nu laten zien dat we het weer doen."

"De hardware is prachtig, maar er is in de strijd om de klant meer. Het gaat om het aanbod van muziek, spelletjes en lokatiegebaseerde diensten." En ook Office-programma's, zegt de voormalige Microsoft-topmanager. “Met Windows Phone krijgt de klant alles."

Elop: ik ben een blijvertje

Elop, die sinds zijn aanstelling zwaar wordt bekritiseerd en alleen maar vijanden heeft gemaakt in het ooit zo gesloten Finse kamp, zegt niet van plan te zijn het bijltje erbij neer te gooien. “Ik leid Nokia nog lange tijd, vooral in het licht van de grote uitdagingen die voor ons liggen. Ik hou van mijn werk, elke dag en ook als het een zware dag is. Ik sta vroeg op en verstuur mijn laatste e-mail laat in de avond."

0 Reactie(s) op: Elop: Nokia binnen enkele jaren weer marktleider

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.