De stylus mag dood

Door: kristian-van-tuil | 24 augustus 2011 08:28

Nieuws

Waarom zou je een stylus voor je tablet willen gebruiken? Zo'n pennetje doet wat het belooft, maar biedt weinig meerwaarde.

Sinds de introductie van de iPad zien we nauwelijks tablets met een stylus op de markt komen. De HTC Flyer is een uitzondering; hetzelfde geldt voor de goedkopere Chinese Android 2.x-tablets met ondermaatse touchscreens. Toch brengen verschillende fabrikanten nog pennetjes voor tablets op de markt. Bieden deze enige meerwaarde?

Op de redactie ontvingen we enige tijd geleden een Wacom Baboo Stylus testexemplaar. Normaal testen we geen producten voor Computerworld, maar omdat we benieuwd waren naar de toepassingen van een stylus op een tablet, accepteerden we het aanbod. Bij de stylus werd de app Bamboo Paper voor de iPad aangeraden om als notitieblok te gebruiken.

Pen werkt prima, maar geen handschriftherkenning

Zoals je wel kon verwachten, functioneert zo'n stylus op een iPad in principe prima. Je kunt net als op papier schrijven, (aan)tekeningen maken en naar wens de dikte en de kleur van de pen instellen. Net alsof je normaal papier gebruikt. Toch zijn er ook nadelen. Zo is er nog geen handschriftherkenning voor iOS. Hetzelfde geldt overigens voor Android, webOS en RIM's QNX. Alleen het minder voor tablets geschikte Windows 7 en het nog te verschijnen Windows 8 bieden die ondersteuning. Daarnaast is er merkbare vertraging van het scherm bij het schrijven via een notitieapp. Snelle schrijvers zullen direct merken dat de aantekening op het schrijfvlak iets achterblijft bij de beweging van de pen. Dat kan bij intensief gebruik behoorlijk irritant worden.

De grootste reden om geen stylus voor de tablet te kiezen, is nog wel het gebruik in andere, 'normale' apps. Hierin bestaat geen meerwaarde voor gebruik van een pen. Sterker nog, vrijwel alle apps zijn gericht op het gebruik van één of meerdere vingers. Denk maar aan de slide-bewegingen bij schakels en het inzoomen en uitzoomen op websites. Met een pen wordt dit lastig, zo niet onmogelijk. Ga je dan de hele tijd wisselen tussen pen en je hand?

Vinger geeft zelfde resultaat op de iPad

Daarnaast is het capacitieve scherm van de iPad is zo goed, dat gebruik van een stylus overbodig is. Met je vinger kun je in de beschikbare notitieapps vrijwel dezelfde resultaten boeken. Hoewel Android-tablets in de respons van het scherm nog iets achterlopen, ligt het in de lijn der verwachting dat dit snel zal verbeteren. Hetzelfde geldt overigens voor de andere platformen.

Waarom een stylus? Geen idee. Misschien omdat je het prettig vindt om te schrijven met je hand in plaats van te tikken op een (virtueel) toetsenbord of met je vinger te schuiven. Twee dingen moet ik stylus-gebruikers nageven: hun scherm wordt minder snel vies en een stylus kan uitkomst bieden wanneer het vriest en je wilt je handschoenen niet uitdoen - een tablet werkt immers niet zo lekker met handschoenen aan. Maar verder grijp ik het liefst naar pen en papier. Werkt een stuk sneller, is net zo goed uitwisselbaar (binnen luttele seconden maak je een hi-res foto'tje met je smartphone camera als het moet), is goedkoper en je hebt er geen accu of batterij voor nodig. Wie mij alsnog van het nut van een stylus wil overtuigen, mag dat hieronder doen. Pennetjes zijn wat mij betreft verleden tijd.

0 Reactie(s) op: De stylus mag dood

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.