15 iPhone-apps voor in de auto

Door: Robbin Ooijevaar | 08 januari 2014 12:00

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Flitsmeister

Een bijrijder die opmerkzaam roept "pas op, een flitser" is zelfs voor de braafste bestuurder een prettige aanwinst op de passagiersstoel. De Flitsmeister-app neemt deze taak over via je iPhone. De app maakt onderscheid tussen trajectcontroles, vaste flitspalen, mobiele controles, files en aangekondigde controles.

Na het opstarten krijg je een overzicht met wegnummers en hectometerpalen. Dit alles mag je ter kennisgeving aannemen en is niet nodig tijdens het rijden. Flitsmeister gebruikt je gps en waarschuwt tijdig zodra je een controle nadert. Als je niet meer rijdt, wordt Flitsmeister automatisch gepauzeerd om overbodige accubelasting te voorkomen.

Flitsmeister

Plus

Draait naast navigatiesoftware in de achtergrond.

Tijdige melding via geluidssignaal.

Min

Meldt soms ook flitsers op de andere weghelft.

Prijs Gratis

Omvang 22,3 MB

Spotify

Bij elke vakantietrip hoort een soundtrack, misschien zelfs wel bij elke autorit! Dankzij Spotify heb je geen problemen meer met mp3-collecties en synchroniseren: alle muziek uit de Spotify-bibliotheek en je afspeellijsten zijn streaming beschikbaar. Om Spotify op je iPhone te gebruiken, heb je Spotify Premium nodig (tien euro per maand). Ga je naar het buitenland of heb je een beperkte databundel? Markeer je afspeellijsten als Offline beschikbaar en download deze via een wifi-verbinding.

Veel autoradio's hebben een aux-aansluiting aan de voorzijde waarmee je je iPhone verbindt met je audiosysteem. Toe aan een nieuwe autoradio? Zorg ervoor dat deze beschikt over bluetooth-audio voor een draadloze muziekverbinding.

Spotify

Plus

Luister draadloos op je autoradio via bluetooth-audio.

Databundel besparen dankzij offline beschikbaarheid.

Min

Werkt niet met gratis Spotify-registratie.

Prijs Gratis + € 10 per maand

Omvang 35 MB

Wegenwacht

En daar sta je dan, ergens langs de kant van de weg. "Waar bent u meneer?", vraagt de medewerker van de ANWB. "Geen idee, ergens in de buurt van Schoorl bij een boerderij en ik zie drie koeien".

Dankzij de Wegenwacht-app hoef je dit soort antwoorden niet meer te geven. De app toont een kaart met je locatie. Met de knop Bel & verstuur krijgt de ANWB je locatie, kenteken, telefoonnummer en ANWB-lidmaatschapsnummer door. Na het gesprekje met de medewerker begint het wachten op de monteur. Omdat we graag weten waar we aan toe zijn en hoe lang we nog moeten wachten, zou een live-trackingsysteem van de ANWB-monteur een mooie uitbreiding zijn in de toekomst.

Het uitgebreide broertje van de standaard ANWB-app heet Onderweg. Naast de wegenwacht-functie kun je in deze app ook verkeersinformatie raadplegen en je auto parkeren. Dit laatste werkt nagenoeg hetzelfde als Parkline en Yellowbrick en vereist een gratis registratie.

Wegenwacht

Plus

Handiger dan bellen met de ANWB.

Min

Geen.

Prijs Gratis

Omvang 14,6 MB

Easy Rit Registratie

Als je een eigen auto gebruikt voor je werk, moet je een gedetailleerde kilometeradministratie bijhouden. Dit is ook nodig als je bijtelling wilt voorkomen bij een auto van de zaak. Veel apps die deze administratie kunnen beheren zijn gratis, maar werken alleen in combinatie met een betaalde abonnementsdienst. Bij Easy Rit Registratie betaal je voor de app, de bijbehorende webdienst kost niets. In app geef je de basisgegevens op als begin/einde kilometerstand, datum, adressen en de aard van de rit (woon/werk, zakelijk of privé). Via www.easyritregistratie.nl kun je eenvoudig de ritgegevens achteraf bewerken (zoals handmatig invoeren en corrigeren) en exporteren naar Excel.

Easy Rit Registratie

Plus

Online bewerken/corrigeren ritten.

Voldoet aan eisen belastingdienst Nederland en België.

Min

Relatief hoge app-prijs.

Niet automatisch afmelden bij verlaten voertuig.

Prijs € 8,99

Omvang 0,4 MB

Zomoto Kenteken

Afgunst in de file of ben je gewoon benieuwd voor hoeveel de auto van de buurman te boek staat? Zomoto weet (bijna) alles! Voer het kenteken in of scan deze met de camerafunctie. Dit laatste is een leuke foefje, maar werkt een beetje omslachtig. Zomoto geeft een compleet overzicht van de auto inclusief wegenbelasting, nieuwprijs en dagwaarde. Misschien kun je je jaloerse gevoelens stillen als je ziet wat de auto per maand kost, de nieuwsprijs was en het wagen nu nog waard is? Bij de technische specificaties vind je gegevens over de snelheid, gewicht en verbruik.

Zomoto Kenteken

Plus

Veel (technische) voertuiginformatie.

Kostenindicatie voertuig.

Min

Camerafunctie werkt minder intuïtief.

Prijs Gratis

Omvang 4,6 MB

GPS Stone GPX Trip tracking & recorder

GPS Stone is handig als je achteraf wilt zien waar je allemaal geweest bent en hoe je gereden hebt. De app gebruikt je gps om je locatie te bepalen en bewaart dit als een slakkenspoor. Dit is niet alleen leuk in de auto, bijvoorbeeld om je vakantieroute te bewaren, maar ook tijdens wandelingen of sporten. GPS Stone toont je exacte locatie en snelheid. Je kunt eenvoudig wisselen naar een scherm met kaartweergave. De routes zijn te exporteren naar een gpx-bestand. Bekijk je route met Google Earth op je computer of via de website www.gpsvisualizer.com door het gpx-bestand in te laden.

GPS Stone GPX Trip tracking & recorder

Plus

Route exporteren naar gpx-bestand.

Wisselen tussen technische locatiegegevens en kaartweergave met slakkenspoor.

Min

Even wennen hoe het werkt.

Prijs € 1,79

Omvang 0,6 MB

Yellowbrick

Parkeren kost op veel plaatsen veel inspanning. Je moet niet alleen een plekje vinden, maar ook het bonnetje afrekenen kost extra tijd omdat je je autokenteken op steeds meer plaatsen moet invoeren. Met Yellowbrick activeer je de parkeeractie met een app. Op deze manier betaal je nooit te veel of te weinig (met alle gevolgen van dien!). De app gebruikt gps om het nummer van de parkeerzone te vinden. Handmatig invoeren van het nummer van de parkeermeter is ook mogelijk. Parkeerlocaties die je vaak gebruikt bewaar je als favoriet. De Yellowbrick-app is gratis, de bijbehorende registratiekaart kost eenmalig tien euro. Voor elke parkeeractie (starten/stoppen) betaal je transactiekosten bovenop het parkeertarief. Er is ook een abonnementsvorm voor een vast bedrag per week. Hierbij vervallen de transactiekosten voor het starten/stoppen van parkeeracties.

Yellowbrick

Plus

Geen gedoe bij de parkeermeter.

Locatiesuggestie op basis van gps.

Min

App vergeet soms logingegevens.

Prijs Gratis + € 10 registratie + parkeer/transactiekosten of abonnement

Omvang 3 MB

Park-line

Park-line doet nagenoeg hetzelfde als Yellowbrick: je auto zorgeloos en eenvoudig parkeren met je iPhone, nooit te veel parkeergeld betalen en ook niet te weinig met het risico op een bekeuring. Bij Yellowbrick betaal je per parkeertransactie of heb je de keuze voor een abonnement. Park-line werkt alleen met deze laatste variant. Een abonnement kost 2,50 euro per maand. Een voorkeur voor Yellowbrick of Park-line hangt af van je parkeergedrag.

Park-line

Plus

Geen gedoe bij de parkeermeter.

Locatiesuggestie op basis van gps.

Geen transactiekosten per parkeeractie (starten/stoppen).

Min

Periodieke kosten.

Prijs Gratis + € 2,50 per maand + parkeerkosten

Omvang 4,3 MB

BMW ParkingAssistant

Als je geparkeerd hebt met een parkeerbonnetje of blauwe schijf, is de kans aanwezig dat je 'Hoe laat loopt mijn meter af'-stress hebt. ParkingAssistant lost dit slim op. Je voert de parkeertijd in en geeft aan hoe snel je loopt: normaal, snel of langzaam. Omdat de app weet hoe ver je van je auto bent verwijderd, wordt je op tijd gewaarschuwd om tijdig bij je auto terug te zijn, en dat zonder rennen!

BMW ParkingAssistant

Plus

Handige draaischijf voor invoer parkeertijd.

Nooit meer zoeken dankzij locatiesysteem.

Min

Niet Nederlandstalig.

Prijs Gratis

Omvang 2,3 MB

3 Reactie(s) op: 15 iPhone-apps voor in de auto

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 januari 2014 14:28 darknessblade
  geeft apple jullie soms geld om meer reclame te maken voor ios apps
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 januari 2014 20:59 Anoniem
  Nogal voor de hand liggende app keuzes.
  Leuk voor op wintersport lees ik ergens, ja leuk voor de providers met flinke prijzen per mb.

  Apps voor in de auto zouden standaard versimpelde interfaces moeten hebben en/of verzien zijn van goed werkende spraak besturing.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 augustus 2014 22:39 elambert
  Tip : "Onderweg - On My Way Buddy"
  Een handige en snelle manier om iemand te laten weten dat je onderweg bent.
  Open de app en verstuur met 2 keer klikken een tekstbericht met je locatie en een link.
  http://www.on-my-way.info
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.