Chipmaker Via zet Apple klem in patentenruzie

Door: rene-schoemaker | 26 september 2011 11:11

Nieuws

Apple wordt door Via Technologies beschuldigd van het schenden van patenten. De chipmaker uit Taiwan eist een direct verkoopverbod van iPhones en iPads in de Verenigde Staten.

Via Technologies heeft een aanklacht tegen Apple ingediend bij de rechtbank in Wilmington, Delaware. Het gaat volgens de chipmaker om de schending van drie patenten die beschrijven hoe microprocessoren omgaan met data. In de aanklacht staat dat het gaan om microprocessoren die worden gebruikt in een grote variatie aan elektronische apparaten, zoals smartphones, tablet pc's, draagbare mediaspelers en andere “computing devices".

Ook procedure bij ITC

De chipmaker heeft tevens zijn dochterbedrijven Centaur Technology en IP-First ingeschakeld in de rechtszaak. Daarnaast is het een procedure begonnen bij de International Trade Commission. “Via heeft een breed IP-portfolio opgebouwd met meer dan 5000 patenten", zegt ceo Wenchi Chen van Via Technologies in een verklaring. “We zijn vastbesloten om onze belangen en die van onze aandeelhouders te beschermen in het geval onze patenten worden geschonden."

Via Technologies mikt niet alleen op populaire Apple-producten als de iPad en de iPhone, maar tevens op Apple TV-apparaten. Zoals bekend maakt Apple voor die producten zijn eigen microprocessoren.

Via heeft banden met HTC

Saillant detail is dat de chairman, vergelijkbaar met de voorzitter van de Raad van Commissarissen zoals we die in Nederland kennen, van Via Technologies dezelfde is als de chairman van smartphonemaker HTC, mevrouw Cher Wang. HTC is eveneens verwikkeld in een verhit patentengevecht met Apple.

In juli was Wang al de spil in een patentendeal tussen HTC en Via Technologies, waarin de smartphonemaker de grafische chipmaker S3 van Via overnam. Daarbij gingen tevens 235 patenten over naar HTC, die dat weer gebruikt in de strijd tegen Apple.

0 Reactie(s) op: Chipmaker Via zet Apple klem in patentenruzie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.