BrydgeAir - Je iPad als laptop

Door: jason-cipriani | 29 maart 2015 09:46

Review

Het BrydgeAir-toetsenbord lijkt op geen enkele andere iPad-accessoire die ik eerder gebruikt heb. Met geïntegreerde speakers aan de onderkant van het verlichte toetsenbord, met zijn 180 graden-scharnier, voelt je iPad aan als een laptop. En dat is ook precies de bedoeling.

BrydgeAir

Prijs:

€169,-

Compatibiliteit:

iPad en iPad 2

Buighoek:

180 graden

Batterijduur:

Tot 3 maanden

Extra's:

Toetsverlichting, aluminium, ingebouwde speakers

Website:

brydgekeyboards.com

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Grote kijkhoeken
 • Stevige constructie
 • Speakers
 • Minpunten
 • Zwaar
 • Batterijduur iPad[/plusmin]

Brydge probeert zich te onderscheiden op een markt met vrijwel identieke iPad-toetsenborden die in de basis dezelfde functionaliteit bieden. En nadat ik de afgelopen week met Brydge's oplossing voor de iPad Air 2 heb gewerkt, moet ik zeggen dat dat gelukt is. Lees ook: De 11 beste losse toetsenborden voor je iPad.

Vertrouwd, maar toch anders

Net als vrijwel alle iPad-toetsenborden heeft de Brydge de standaard Mac-toetsenbordindeling. De toetsen zijn iets kleiner dan die op de Logitech Ultrathin Keyboard Cover, en lijken even diep ingedrukt te kunnen worden, maar minder weerstand te bieden. In mijn geval zorgde deze mindere weerstand er in het begin voor dat ik per ongeluk letters intypte terwijl ik alleen maar mijn vingers op de toetsen wilde laten rusten. Na een paar uur was ik er echter aan gewend en kon ik relatief foutloos typen.

De BrydgeAir is beschikbaar in goud, zilver en 'space grey'.

Langs de bovenkant van het toetsenbord bevindt zich een rij met sneltoetsen, waaronder een Home-toets, vergrendeltoets, media-, helderheid- en volumeknoppen. Linksonder in de hoek bevindt zich een sneltoets om spraakassistent Siri te activeren.

Een van de sneltoetsen activeert de verlichting van de toetsen, een functie die ik zeer waardeer. Verlichte toetsen maken het mogelijk om het toetsenbord in het donker te gebruiken zonder dat je je ogen moet toeknijpen of je het verlichte scherm van de iPad dichter bij het toetsenbord moet houden om een sneltoets te kunnen vinden. Ik zou graag willen dat er een optie was om de helderheid van de achtergrondverlichting aan te passen, in plaats van alleen een aan/uit-optie.

De BrydgeAir is gemaakt van aluminium in plaats van plastic. Het voelt solide aan, maar het stevige materiaal vertaalt zich ook in extra gewicht in je rugzak. De BrydgeAir weegt zo'n 520 gram. Ter vergelijking, de iPad Air weegt 435 gram, en Logitech's Ultrathin Keyboard Cover weegt 331 gram, zo'n tweederde van het gewicht van de BrydgeAir. Voor sommige mensen is dit extra gewicht een groot probleem.

Die scharnieren

De BrydgeAir houdt je iPad verrassend goed op zijn plaats met zijn twee scharnieren die een siliconenbekleding hebben. Je moet flink wat kracht zetten om je iPad uit de scharnieren te halen. Bovendien is er vrijwel geen speling wanneer je het scherm aanraakt, waardoor het scherm vrijwel niet veert in vergelijking met andere toetsenborden.

De scharnieren maken verschillende kijkhoeken mogelijk, waardoor dit het enige iPad-toetsenbord was waarmee ik comfortabel kon werken bij een staand bureau, op een tafel, of zittend op de bank met het toetsenbord op mijn schoot.

De scharnieren kunnen 180 graden draaien.

Wanneer de BrydgeAir dicht is, zorgen twee stootkussentjes op de voorste hoeken van het toetsenbord ervoor dat je tablet niet op de aluminium behuizing rust. Binnen twee uur gebruik liet één van de kussentjes los. Het lag op mijn bureau, dus ik heb geprobeerd om het weer terug in het gootje te plaatsen, maar een paar uur later lag het er alweer uit. Deze keer kon ik het kussentje niet terugvinden, waardoor een hoek van mijn iPad onbeschermd op de behuizing moest rusten.

Tot dusver heb ik nog geen krassen op mijn iPad kunnen ontdekken, maar ik denk dat het na verloop van tijd een probleem kan worden. Voor wat het waard is, het andere kussentje zit nog steeds stevig vast en vertoont geen tekenen van onjuiste montage (ik heb zelfs geprobeerd om het met kracht te verwijderen, zonder succes).

Speakers... in een toetsenbord?

Bij het gebruik van de BrydgeAir verbaasde het mij hoeveel de setup op een kleinere MacBook Air lijkt - en hoeveel het ernaar klinkt, dankzij twee kleine bluetoothspeakers naast de scharnieren op het toetsenbord.

Na het eerste koppelingsproces moet je de speakerknop (naast de aan-/uitknop aan de voorkant van het toetsenbord) een aantal seconden ingedrukt houden om het met je tablet te verbinden. Er klinkt een geluidje om aan te geven dat de speakers en je iPad verbonden zijn. Om de verbinding met de speakers te verbreken moet je dezelfde knop ingedrukt houden totdat je een ander geluidje hoort. Het kunnen koppelen van ofwel het toetsenbord of de speakers - los van elkaar - is een handige manier om de batterijduur te verlengen op beide apparaten.

De speakers zijn prima en de toetsverlichting is een verademing.

Over de batterijduur gesproken, de batterijduur van mijn iPad werd verkort bij het gebruik van alleen het toetsenbord (meer dan wanneer je een extern toetsenbord gebruikt). Normaal hoef ik de tablet slechts eens in de twee dagen opnieuw op te laden, maar bij het testen van de BrydgeAir moest ik mijn iPad Air 2 elke avond opladen.

De speakers zijn niet geweldig, maar ze zijn een stuk beter dan die van de iPad zelf. Je hoeft in een rumoerige omgeving in ieder geval niet meer je hand bij de speaker van je iPad te houden.

Conclusie

De BrydgeAir brengt meer functionaliteit naar de iPad dan andere toetsenborden in deze categorie. De speakers zijn goed, maar niet geweldig. De verlichte toetsen zijn erg prettig, net als de stevige scharnieren en verschillende kijkhoeken. De batterij gaat minder lang mee wanneer je het toetsenbord en de speakers tegelijkertijd gebruikt, maar dat is niet meer dan logisch.

3 Reactie(s) op: BrydgeAir - Je iPad als laptop

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 maart 2015 22:26 darknessblade
  even opsommen:

  raiko porteble speakers: 30 euro (2.0)
  trust apple ipad bluethoot keyboard-case 30 euro
  totaal 60 euro.

  dan heb je zeer goed geluid
  een prima toetesenbord voor de helft van het geld
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 maart 2015 12:38 Anoniem
  Leuk hoor,
  Dus na 2 uur gebruik begint het ding al uit elkaar te vallen?
  Functioneel uw portemonneee leegtrekken.
  Das de functie van deze fabrikant
  apple gehandicapten
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 maart 2015 16:02 Anoniem
  Hoezo nutteloos?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.