Bewerk, annoteer en lees PDF's met PDF Expert

Door: Ronald Smit | 29 november 2017 15:00

Bewerk en annoteer PDF's met PDF EXpert
How To

PDF Expert is zo ongeveer dé standaard voor iPhone en vooral iPad voor alles wat met PDF te maken heeft. En dat gaat veel verder dan alleen lezen.

Om puur en alleen een PDF-bestand te kunnen bekijken kan je het gratis Adobe Reader in app-vorm installeren. Maar je mist dan wel heel veel extra's. PDF Expert van Readdle kost €10,99. Voor een app geen aanbiedingsprijs. Maar qua mogelijkheden krijg je deskopkwaliteit in handen. Natuurlijk kan je met PDF Expert PDF's bekijken. Daarbij valt op dat ook stevig opgemaakte pagina's onzichtbaar snel gerenderd worden. Perfect voor bijvoorbeeld tijdschriften, rapporten met complexe opmaak en meer. Dan is er de mogelijkheid tot annoteren. Ofwel: het toevoegen van aantekeningen, markeringen en meer. Voor een ieder die regelmatig rapporten, brieven of desnoods complete boeken moet proeflezen is dat ideaal. Open een PDF-bestand, tik op Annotate en kies een van de beschikbare gereedschappen in de daarop geopende werkbalk. De tools spreken voor zich.

Ondertekenen

Ook is op de annotatie-werkbalk is een knop beschikbaar voor het ondertekenen van een document. Tik daarvoor op de op één n onderste knop in de vorm van een kroontjespen (of dan toch in ieder geval het uiteinde daarvan). Zet je handtekening en tik op Save. Om te tekenen gebruik je gewoon je vingers of - nog mooier - een Pencil. Om een handtekening in te voegen houd je op de plek waar je signatuur moet komen te staan even ingedrukt. In de balk die dan verschijnt tik je op Signature en dan My signature. Het formaat van de ingevoegde handtekening is vervolgens via slepen op de hoekpunten naar wens aan te passen.

Tekst aanpassen

Ben je bereid om nóg €10,99 via een in-app aankoop uit te geven, dan krijg je er een unieke optie bij. Namelijk die waarmee de tekst in een pdf-bestand aangepast kan worden. Dat werkt net zo simpel als in een tekstverwerker. Open een PDF en tik bovenaan op Edit. Tik vervolgens op de te wijzigen tekst en doe je ding. Ook het wegpoetsen van gevoelige informatie is met deze tool mogelijk. Al deze opties samen maken PDF Expert nagenoeg vergelijkbaar met bijvoorbeeld Adobe Arobat. Zéker als je bedenkt dat de mogelijkheid om PDF-bestanden te maken standaard in iOS is ingebouwd. Mocht je die truc nog niet kennen: maak in een afdrukvoorbeeld een spreidbeweging met twee vingers, tik op de exportknop rechtsboven in de vergrootte weergave en kies Kopieer naar PDF Expert (of een andere PDF-capabele app).

Bestandsbeheer

PDF Expert beschikt over uitgebreide mogelijkheden qua bestandsbeheer. Documenten zijn lokaal op je iPad of iPhone in mappen onder te verdelen. Ook zippen van een set bestanden is mogelijk. Samenvoegen van bestanden is eveneens een optie. Tevens zijn tags en waarderingen aanwezig, allemaal zaken die je helpen om een document snel terug te vinden. Via Upload kopieer je een of meer documenten en (of) mappen naar gedeelde netwerkshares, bijvoorbeeld eentje op je NAS. Cloudopslag kan ook, denk aan Dropbox of iCloud. Verder is delen via een Wifi-hotspot een optie. Tik daarvoor op het instellingentandwiel in de app en vervolgens op Wi-Fi Drive. Via een browser of WebDAV-app maak je vervolgens verbinding met PDF Expert.

Formulieren en meer

Met de app kan je moeiteloos in Acrobat gemaakte formulieren invullen. Ook daarvoor kan de laptop dus thuisblijven. Praktisch is dat PDF Expert niet alleen het PDF-formaat ondersteunt maar ook overweg kan met een scala aan andere bestandsformaten. Bijvoorbeeld Office-documenten, afbeeldingen en zelfs muziekbestanden.

Conclusie

PDF Expert is een onmisbare tool voor een ieder die veel met PDF-bestanden werkt. En regelmatig onderweg in de trein productief wil zijn. Of simpelweg niet gebonden wil worden aan een laptop voor dit soort klussen. Een Pencil maakt het helemaal compleet, daarmee voelt het echt aan alsof je papier aan het 'bewerken' bent.

0 Reactie(s) op: Bewerk, annoteer en lees PDF's met PDF Expert

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.