Ben jij klaar voor mobiele BI?

Door: soumendra-mohanthy | 02 februari 2012 10:16

Nieuws

Het is een verstandig idee na te gaan waar mobiele Business Intelligence (BI) het verschil kan maken voor een organisatie.

Er is een revolutie gaande in Business Intelligence, gevoed door een stormachtige verkoopgroei van tablets en andere slimme mobiele apparaten. Door verbeteringen in browsertechnologie kunnen mobiele devices een gebruikservaring mogelijk maken die gelijk is - zo niet superieur - aan het gebruik van een browser op een laptop of desktopcomputer.

Het grootste voordeel dat organisaties kunnen behalen met mobiele BI is het à la minute kunnen transformeren van hun businessproces. Dit kan baanbrekende operationele effeciencies mogelijk maken, alsmede een betere service richting de klant.

Op dit gebruikt een overheidsorgaan in de VS mobiele BI om machine-effectiviteit van een gigantisch netwerk van distributiecentra's te meten. Managers kunnen problemen direct blootleggen en aanpakken in plaats van te wachten op dagelijkse of wekelijkse rapportages. Hierdoor worden efficiencyratio's mogelijk die voor overheidsinstanties onmogelijk werden geacht.

Werk je checklists vooraf af

Hoewel mobiele BI duidelijke voordelen biedt, werpt het ook obstakels op. Allereerst zul je moeten vaststellen of je organisatie wel klaar is. Mobiele BI is met name geschikt voor organisaties die hun dataintegratieprocessen reeds gestroomlijnd hebben en werken met gestandaardiseerde masterdata. De negatieve impact van foutieve of onbetrouwbare data wordt eerder merkbaar in een mobiele omgeving.

Vervolgens dien je na te gaan wat de sterke en zwakke punten van de beschikbare oplossingen zijn. Wat is de stabiliteit van de technologie van de leverancier en het gebruiksgemak van de oplossing? Ga na hoe flexibel de oplossing kan voorzien in de behoefte aan rapportages en visualisaties. En ga na op welke manier de oplossing kan worden geïntegreerd in je bestaande architectuur voor zakelijke mobiele diensten.

Daarnaast is het belangrijk om mobiele BI strategisch in te zetten en de technologie niet alleen in te zetten vanwege de 'leuk'. Hoe doe je dat? Ga na op welke plekken in je organisatie mobiele BI ervoor kan zorgen dat er competitieve voordelen worden behaald. Zoek bijvoorbeeld uit hoe mobiele BI de efficiency van businessprocessen kan verbeteren. Kun je hierdoor je klanten beter begrijpen? Kun je trends sneller opsporen dan je rivalen kunnen?

De technische invulling

Verlies de praktische implicaties niet uit het oog. Zo dien je vast te stellen welke apparaten door je mobiele BI ondersteund moeten worden, wat die apparaten en benodigde data-abonnementen kosten en hoe je mobiele BI-oplossing ondersteund gaat worden.

Ook is het verstandig om je mobiele BI aan te passen op tablettechnologie in plaats van simpelweg de enterprise BI-oplossing te kopiëren. Wanneer gebruikers dezelfde ervaring hebben via iPads en laptops, heb je iets verkeerds gedaan. De laptop leent zich voor diepgravende analyses, terwijl tabletcomputers beter geschikt zijn voor het instant monitoren van bedrijfsactiviteiten. Daarom kun je beter je enterprise BI afstemmen op tablets in plaats van andersom.

Daarnaast moet je weten wat je gebruikers verwachten van je mobiele BI en zul je de data moeten filteren tot enkel de variabelen die nodig zijn voor het proces waar de gebruiker bij betrokken is.

Tot slot zul je, om de strategische waarde van je mobiele oplossing te maximaliseren, moeten bepalen hoe de tool past in de algemene strategieën voor transformatie van bedrijfsprocessen en analytics.


Soumendra Mohanthy is Global Lead Information Management bij Accenture. Deze blog verscheen eerder op zustersite Computerworlduk.com

0 Reactie(s) op: Ben jij klaar voor mobiele BI?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.